7. 9. 2017

Nelegálové i v pekárně

Již třináct let od vstupu do EU jsou celníci oprávněni provádět kontrolu zaměstnávání cizinců. Od počátku roku moravskoslezští celníci provedli devět kontrol na nelegální zaměstnávání cizinců, z toho u sedmi byla zjištěna pochybení. Celníci se zaměřili na bistra, stavby, strojírenský závod, obchody i firmy na úklidové služby. Prověřeno bylo 53 cizinců, u 48 byly zjištěny nedostatky. Jednalo se o cizince z Vietnamu (5 osob – bistra), z Ukrajiny (7 osob – úklidové služby, pekárna), ze Slovenska (22 osob – stavba, strojírenský závod), z Polska (14 osob – strojírenský závod).

Při jedné prázdninové kontrole se celníci z oddělení dohledu nad subjekty zaměřili na malý obchod s pekárnou v malebné vesničce. Na výrobě tradičních uší, přípravě i pečení, se podílely i čtyři cizinky z Ukrajiny. Ženy na výzvu celníků nepředložily žádné doklady, které by je opravňovaly pracovat na území České republiky a neměly ani s provozovatelem pekárny uzavřen pracovněprávní vztah. Nelegálně pracující cizinky byly po sepsání všech potřebných úředních záznamů o podaném vysvětlení předány orgánům policie, oddělení kontroly pobytu, pátrání a eskort Frýdek-Místek (Cizinecká policie) k dalšímu řešení.

 

Hořící kříž

V sobotu dne 2. září v brzkých ranních hodinách si třiapadesátiletá žena všimla před svým rodinným domem podivné záře. Když se následně podívala z okna, uviděla na zahradě hořící dřevěný kříž, který dosahoval až do výšky 120 cm. Žena ihned na místo zavolala policii, kdy ještě před jejím příjezdem, dřevěný kříž samovolně dohořel. Dosud neznámému pachateli, který vnikl na soukromý pozemek rodinného domu a výše uvedený kříž zde zarazil do země a následně jej zapálil, nyní hrozí v případě dopadení až dva roky za mřížemi, jelikož se svým jednáním dopustil hned dvou trestných činů a to trestného činu porušování domovní svobody a trestného činu výtržnictví.

 

 

Poškozené vozidlo

Policisté z Nového Jičína během úterního dne zahájili úkony trestního řízení pro přečin poškození cizí věci. Tohoto trestného činu se měl dopustit dosud neznámý pachatel, který vytvořil v laku firemního vozidla Škoda Octavia na straně pravých předních a zadních dveří blíže nezjištěným předmětem několik rýh. Poškozenému byla tímto způsobena škoda ve výši šest tisíc korun a pachateli v případě dopadení hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok.  

 

Z chlívku v Odrách uteklo vietnamské prase, hasiči jej chytili do fotbalové sítě

Ke kurióznímu případu vyjížděli ve středu v podvečer hasiči z Bílovce do Oder na Novojičínsku. Majiteli tam uteklo prase a prchalo směrem na místní část Dobešov. Hasiči při jeho chytání museli improvizovat. Hasiči museli v Odrách chytit vietnamské prase, které uteklo z domácího chovu. Hasiči se o útěku prasete dozvěděli chvíli před 17. hodinou. Hned několik svědků jim volalo na tísňovou linku 150, že se ulicemi prohání divočák, což by mohlo přinést problémy v souvislosti s výskytem afrického moru na území Moravy. Nakonec se ukázalo, že je to vietnamské prase, které uniklo z domácího chovu. Do Oder vyjeli hasiči z Bílovce, kterým asistovali místní dobrovolní hasiči. Hasiči po příjezdu na označené místo vytvořili z nastavovacích žebříků provizorní barikádu, kterou doplnili sítí z fotbalové branky. Tu si místní hasiči půjčili od tamních fotbalistů. Hasičům ulovení přibližně osmdesátikilogramového kňoura zabralo zhruba čtvrthodinu. Do půlhodiny si pro něj přijel vděčný majitel. Šikovní hasiči mu asijského pašíka předali bez jakékoli újmy.

 

 

 

 

 
 

 
© 2008 Studio Kabelové televize Kopřivnice