8. 9. 2017

Během chvilky připravili seniora o více jak sedmdesát tisíc

Dva dosud neznámí pachatelé využili během středečního dopoledne důvěřivosti jednaosmdesátiletého seniora. Muž je pod záminkou vrácení přeplatku za elektřinu vpustil do svého bytu v Novém Jičín. Jeden z pachatelů poté v nestřeženém okamžiku v bytě odcizil dvě peněženky, ve kterých měl senior uschovanou finanční hotovost přesahující sedmdesát tisíc korun. Policisté již v dané věci zahájili úkony trestního řízení pro přečin krádeže a přečin porušování domovní svobody spáchané formou spolupachatelství a po obou pachatelích intenzivně pátrají. V případě dopadení jim hrozí až pět let za mřížemi. Policie nabádá seniory, aby byli opatrní a ve chvíli, kdy se nacházejí doma sami, neotvírali a nevpouštěli do svých obydlí žádné cizí osoby, ať už pro vstup uvedou jakýkoliv důvod a nemusí se jednat pouze o navrácení přeplatku, ale například nabídku zboží či výměnu jakéhokoliv zařízení v bytě. Rady pro seniory jak se zachovat v obdobných případech a další základní zásady bezpečného chování obsahuje kniha Černá kronika aneb ze soudních síní, kterou vydalo Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje koncem minulého roku.

 

Žena přišla při nakupování o batoh

Během včerejšího dne přišla osmašedesátileté žena v jednom ze supermarketů v Kopřivnici o svůj batoh. Ten nechala bez dozoru položený na nákupním vozíku a věnovala se výběru zboží. Ve chvíli, kdy se k nákupnímu vozíku vrátila, zjistila, že je její batoh pryč a s ním i věci které byly uvnitř včetně mobilního telefonu a finanční hotovostí přesahující jeden tisíc korun. Neznámý pachatel, který využil nepozornosti poškozené, se svým jednáním dopustil přestupku proti majetku a v případě dopadení mu hrozí pokuta až do výše 50 tisíc korun.  

 

Řetízek

Sdělení podezření pro trestný čin krádeže (spáchaný dílem dokonaným, dílem nedokonaným ve stadiu pokusu) si vyslechl 24letý muž. Ten je podezřelý, že zezadu nepozorovaně přistoupil k 78leté ženě a pokusil se oběti strhnout řetízek s přívěsky. V důsledku uvedeného se muži mělo podařit odtrhnout jen drobný fragment šperku. Z místa činu muž utekl. Škoda na majetku byla specifikována ve výši asi 2 000 korun. Policisté v průběhu prověřování zjistili informace směřující k 24letému muži, odsouzenému v posledních třech letech za přečin krádeže. Výkon trestu byl podmíněně odložen a zkušební doba dosud neskončila. Pachateli skutku hrozí aktuálně další trest, v krajním případě trest odnětí svobody až na tři léta. Ke skutku došlo 4. 7. 2017 po 15 hodině před vchodem jednoho z domů v Moravské Ostravě.

 

Ujížděl

Na pokyn hlídky k zastavení vozu zareagoval 22letý muž tak, že počal policistům ujíždět. Původně policisté oddělení hlídkové služby zaregistrovali nefunkční světlomet automobilu zn. Renault. Poté, co byl vůz hlídkou dostižen, bylo zjištěno, že řidiči uložil soud zákaz činnosti, spočívající v zákazu řízení motorových vozidel v délce dvou let (do listopadu roku 2017). Řidič si tak vyslechl sdělení podezření pro trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Ke skutku došlo dne 7. 9. 2017 kolem 20. 45 hodin v Ostravě. Ve věci je vedeno zkrácené přípravné řízení. Podezřelý doznal, že poté, co si všiml policistů, počal ujíždět s ohledem na skutečnost soudem uloženého trestu. Pachateli skutku hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta.

 

 
 

 
© 2008 Studio Kabelové televize Kopřivnice