29. 11. 2017

Od 21. listopadu probíhají ve městě hlášené odstávky dodávky pitné vody. Celkem je do 5. prosince naplánováno 8 odstávek. Jedná o plánované výměny uzávěrů na vodovodní síti a hydrantů.

 

Přehled zbývajících plánovaných odstávek vody

Ulice

Dotčená oblast

Plánované zahájení

Důvod odstávky

Sluneční

část ul. Sluneční

30.11.2017 08:00

Výměna hydrantu

Jiráskova

Tyršova, Palackého, Jiráskova, Komenského, Husova

30.11.2017 08:00

Výměna uzávěru

Haškova

ul. Jilemnického, Haškova

05.12.2017 08:00

Ostatní plánovaná oprava

 

20. výročí založení Regionálního muzea v Kopřivnici, obecně prospěšné společnosti, jejíž přímou součástí jsou 4 stálé expozice, kterými jsou Technické muzeum Tatra vč. expozice Dany a Emila Zátopkových, expozice Muzea Fojtství a Lašského muzea. Přijďte oslavit toto krásné kulaté výročí do Technického muzea Tatra v pátek 1. 12. 2017 od 15:30.

Kromě celodenního polovičního vstupného bude v expozici zajištěno také chutné občerstvení (grilované klobásky, žebra, hermelín a guláš), pivo a další alko i nealko nápoje dle chuti, bohatý hudební program od 15:30 do 24:00 a tombola o tatrovácké ceny cca v 19:15.
od 15:30 – CM Radhošť – cimbálové dívčí trio z Trojanovic hrající tradiční moravskou lidovou muziku
od 16:30 – Javořinka – lichnovský dechový orchestr, který nehraje jen klasickou dechovku, ale také swingovou a popovou muziku
od 18:00 – Cizinci – kopřivnická bluegrassová a country kapela
od 20:00 – Jawa – revival Věry Špinarové – nej hity naší „Špinarky“
od 22:00 – Rockoví lišáci – rocková kapela z ValMezu hrající rockové české i zahraniční pecky od 60. let po současnost (např. Schelinger, Katapult, Turbo, Spálený, Kolář, Neckář, Blue Effect, BSP, Arakain, Uriah Heep, ZZ Top, Deep Purple a další).

 

Všechny knihovny v Kopřivnici a místních částech budou mezi svátky na konci roku uzavřeny.

 

Potápěčské Centrum TRIGGER DIVERS Nový Jičín zve na OCHUTNÁVKU POTÁPĚNÍ. Chcete si vyzkoušet potápění, zajímá Vás, jaký je to pocit dýchat pod vodou? Chcete zažít pocit beztíže na vlastní kůži? Můžete si to vyzkoušet v krytém bazénu v Kopřivnici v sobotu dne 2. 12. 2017 od 15.00 do 17.00 hodin. U nezletilých je třeba účast nebo písemný souhlas jednoho z rodičů.

 

Návrhy na titul Sportovec roku 2017 Moravskoslezského kraje může zasílat i veřejnost do 8. prosince 2017 na
www.sportovec.msk.cz

 

Sociální klinika nabízí psychoterapie už i v Moravskoslezském kraji. Po třech letech fungování Sociální kliniky především v Praze se projekt zaměřený na pomoc lidem ve složité životní situaci, kteří si z finančních důvodů nemohou dovolit služby soukromých psychoterapeutů, rozšiřuje do dalších pěti krajů včetně Moravskoslezského.
A aby člověk změnil svou situaci, podle odborníků je zapotřebí až 12 sezení, k nimž se klient musí na začátku terapie zavázat. „Pobočku otvíráme také v Ostravě, kde pro nás zatím bude pracovat bez nároku na odměnu pět terapeutů či terapeutek,“ popisuje Jan Losenický, mluvčí organizace Český institut biosyntézy se sídlem v Praze, která stojí za projektem Sociální kliniky. Za dobu své existence pomohli terapeuti více než třem stovkám klientů. Obracejí se s prosbou o pomoc lidé v různých životních situacích, s nimiž si sami neumí poradit, například po rozvodu, po úmrtí nebo onemocnění někoho blízkého, ale například i lidé, jimž lékaři oznámili vážnou diagnózu. Výhodou projektu je to, že lidé, kteří mají zájem o terapie, se jich dočkají do měsíce od prvního kontaktu – na rozdíl od služeb odborníků hrazených zdravotní pojišťovnou. Pokud někdo nemůže vyplnit elektronický dotazník na internetové adrese socialniklinika.cz, může zavolat na číslo 733 644 268, kde mu s tím pomohou.
Služby této kliniky nejsou zcela bezplatné. Lidé za ně jen budou platit méně, a to podle svých možností. Nejnižší částkou bývá stokoruna za jedno terapeutické sezení.

 

V sobotu 18. 11. zavítala do Kopřivnice tradiční talentová soutěž Sedmikvítek, se svým oblastním kolem, které již po dlouhá léta pravidelně připravuje kopřivnický Pionýr. Sedmikvítek je určen pro všechny školní sbory, umělecké školy, lidušky a vůbec pro všechny mladé umělce, kteří umí zpívat, tančit nebo hrají na jakýkoliv hudební nástroj. Název soutěže je odvozen od sedmičky, to je počet disciplín, ve kterých se soutěží – v kategoriích zpěv, hudba, tanec a dětská porta. Soutěž je postupová a úspěšní účastníci oblastních kol postupují na základě dosažených výsledků do pražského finále. Letošní Sedmikvítek se opravdu velice vydařil, představili se tu výborní tanečníci, zpěváci či třeba i začínající herci a baviči. Přijeli k nám dokonce z Prahy i pracovníci tým, který má na starost celostátní finále sedmikvítku. Lenka Sekařová byla překvapená s výkony dětí a obdivně uznávala, že kopřivnická porota má hodně těžkou práci, aby vystoupení v tolika odvětvích spravedlivě ohodnotila. Letošní 19. ročník soutěže opět odhalil nové talenty, kteří ohromili porotu, 4 vystoupení dostala doporučení do celostátního finále.

 

Lyžařská sezona se pomalu blíží, někde, zejména v Moravskoslezských Beskydech, si lyžaři za skipasy připlatí. Ke změně cen v nastávající lyžařské sezoně přistoupí určitě na Pustevnách. Avšak nikoliv kvůli tomu, aby zdražovali. „Vzhledem ke stavbám, které tady jsou, tedy Libušín a Stezka v korunách stromů, nemůžeme sjezdovky provozovat. Takže letos budeme mít v provozu pouze čtyřsetmetrovou sjezdovku Lokomotivu,“ uvedl Petr Chrostek, jednatel společnosti Pustevny s. r. o. Tomu také provozovatelé přizpůsobí jízdné na sjezdovce Lokomotiva. Petr Chrostek uvedl, že čtyřhodinový skipas bude stát zřejmě 250 korun, celodenní bude asi o stokorunu dražší.
O žádném zvýšení jízdného neuvažují v HeiParku Tošovice, který si oblíbili kromě návštěvníků nedalekých Oder, Fulneku a okolí také lyžaři například z Ostravska. „Ceny budeme mít stejné jako loni,“ potvrdila manažerka Markéta Uhlárová.
Nemálo lidí z Novojičínska se za lyžováním vydává také na Horní Bečvu, kde je asi nejvyhledávanějším střediskem Rališka kvůli sedačkovému vleku.
Naopak ceny skipasů zvyšuje například lyžařský areál v Bílé, který patří k nejnavštěvovanějším v Moravskoslezských Beskydech. Cena základního celodenního skipasu bude letos o zhruba deset procent vyšší. Jednodenní skipas v hlavní sezoně vyjde dospělého na 530 korun, což je o padesát korun více než loni.
Více peněz vytáhnou z kapsy také lyžaři v nedalekém ski parku Gruň ve Starých Hamrech. „Zkontrolovali jsme si statistiku prodeje loňských skipasů a podle toho jsme cenu spíše upravili, než zdražili, proto je nárůst ceny jen v řádu mála procent. Zdražili jsme asi o necelých pět procent, což, si myslím, je zanedbatelná částka v rámci zprostředkovaných služeb,“ uvedl výkonný ředitel Ski Parku Gruň Kemal Rušitovič s tím, že návštěvníci se mohou ocenit na některé novinky, jako například možnost voskování lyží či snowboardu na počkání nebo nové záchranné sítě a matrace. Zdroj: Novojičínský deník.

 

Den pěstounství, který v sobotu 18. listopadu pořádal Moravskoslezský kraj v Dolních Vítkovicích jako poděkování všem pěstounům za jejich péči o přijaté děti, vyvolal velký zájem nejen v pěstounských rodinách, ale i u veřejnosti. Cílem této akce, která patří k aktivitám kampaně Dejme dětem rodinu, bylo také přispět k propagaci náhradní rodinné péče a zvýšení společenské prestiže náhradních rodičů. Moravskoslezský kraj vede kampaň Dejme dětem rodinu od roku 2010. Jejím smyslem je pomoci snižovat počet dětí vyrůstajících v ústavních zařízeních, umožnit jim žít v rodině, která jim nabídne lásku, zázemí a prostředí k vytváření žádoucích společenských vzorců chování.

 

 
 

 
© 2008 Studio Kabelové televize Kopřivnice