19. 2. 2014

 

Brněnští studenti vytvořili unikátní interaktivní mapu, která zachycuje polohu nedávných zásahů hasičů v Moravskoslezském kraji. Podobnou mapu už dva roky provozují na Brněnsku.Do mapy se vykreslí vždy události za posledních třicet dnů. Ke každému zásahu je pak k dispozici jeho stručný popis. Všechny informace jsou přebírány z webu jednotek HZS. Aplikace pak určuje jejich polohu a zanáší je do mapy, která je k dispozici na stránce www.streetalert.cz/map. Aktualizace probíhá v řádu jednotek minut. Součástí služby StreetAlert je aplikace do mobilního telefonu, která upozorňuje zapojené obyvatele na události v okolí. V případě požárů přijde upozornění téměř okamžitě. „Když si první uživatelé našli na mapě svoji ulici, nestačili se divit, kolik se toho v jejich okolí děje,“ řekl jeden z programátorů Ondřej Veselý. Aplikaci je možné využívat buď prostřednictvím chytrého telefonu, kde si může uživatel nastavit velikost okruhu ve kterém jej události zajímají. Typicky jde o požáry v okolí jednoho kilometru. Pro ostatní je k dispozici funkce informování e-mailem. Samotná aplikace i upozorňování na e-maily je zdarma.

 

 

Uzavření části (přízemí) Městského úřadu Štramberk. V době od 24. 2. do 28. 2. 2014 bude z technických důvodů uzavřena pokladna městského úřadu, Stavební úřad a Úsek matriky a evidence obyvatel. Podatelna, Finanční oddělení, Životní prostředí a Úsek soc.věcí a přestupků budou otevřeny dle úředních hodin.

 

 

Celníci rozkryli nelegální obchod s tabákem. Dne 11. 2. 2014 bylo ukončeno několikaměsíční šetření trestné činnosti kvalifikované jako zvlášť závažný zločin zkrácení daně. V České republice nelegálně vyrobený tabák byl prostřednictvím černého trhu distribuován konečným spotřebitelům, aniž byla splněna daňová povinnost. Byli zadrženi čtyři pachatelé – občané České republiky, na území Moravskoslezského kraje. Únik na spotřební dani byl vyčíslen na 14 660 060 korun.

 

 

Na území Novojičínska vyšetřovali kriminalisté v roce 2013 více jak 20 případů týkajících se výroby a distribuce omamných a psychotropních látek. Výrobcům a distributorům zajistili čtyři kompletní zařízení pro výrobu drog a tři důmyslná zařízení pro pěstování marihuany.  Oproti roku 2011 je to 200 procentní nárůst ve vyhledaných a objasněných případech.  Obvinění kriminalisté sdělili třiceti konkrétním osobám. S drogami je bohužel spojena také část majetkové kriminality A tak policisté téměř denně evidují případy krádeží věcí z obchodních center, vykradených sklepů, apod. Na jednotlivých případech policisté spolupracují s odbornou i laickou veřejností a každý z poznatků či získaných informací prověřují.

 

 

Celkem 21 nominací, z toho 19 jednotlivců a 3 kolektivy. Z tohoto počtu dostane jen 10 oceněných titul nejlepšího sportovce Novojičínska za rok 2013. Slavnostní vyhlášení proběhne ve středu 19. února v kopřivnickém kulturním domě a mezi nominovanými sportovci nechybí i Kopřivničtí zástupci. Kopřivnice má v jednotlivcích nominováno celkem 9 osob a za kolektivy nominoval výkonný výbor okresního sdružení ČSTV házenkářský starší dorost, který získal v uplynulém roce titul mistra ČR v nejvyšší soutěži a vicemistrem z výběrů ČR a Slovenska. Mezi jednotlivci byly nominovány tři krasobruslařky Petra Milčinská, Klára Štěpánová a Nikol Zátopková, dále dva házenkáři Petr Chalupa a Adam Reček. Z florbalistů je to Jiří Bolom, z ASK Tatra kopřivnice, stolní tenista Ota Schwarz a karatista Zdeněk Marek. Plavce reprezentuje Vendula Rakúsová. Mimo dvě hlavní kategorie budou vyhlášeny i nejlepší kolektivy, trenéři a handicapovaní.

 

 

 
 

 
© 2008 Studio Kabelové televize Kopřivnice