25. 2. 2015

 

Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava a.s. oznamují přerušení dodávky pitné vody z důvodu havárie na síti, v Kopřivnici – ul. Dukelská (v místě vyvěšení), 26. 2. 2015 od 18:00. Předpokládaný termín obnovení dodávky vody: 14:00.

 

 

Veřejné parky v Kopřivnici by brzy mohly změnit podobu. Radnice se rozhodla pokusit se získat finanční prostředky na úpravu a obnovu dvou z nich, konkrétně sadu Edvarda Beneše a parku u náměstí T.G. Masaryka. Podporu pro své plány budou kopřivničtí radní hledat u nadace Proměny, která co dva roky vyhlašuje grantové řízení určené právě na revitalizaci parků ve městech. S projekty nebude Kopřivnice v řízení žádným nováčkem. Své štěstí zkoušelo město již před dvěma roky, kdy skončilo mezi nejlepšími sedmi. Podporu pokaždé získá jen jeden projekt.

 

 

Moravskoslezský kraj letos opraví vybrané silnice II. a III. tříd za 294 miliónů korun. Moravskoslezský kraj by měl letos získat finance na opravu silnic II. a III. tříd ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). Z částky 4,4 miliardy korun, kterou Ministerstvo dopravy rozdělí mezi kraje podle délky komunikací, obdrží Moravskoslezský kraj přes 247 milionů korun. Z rozpočtu kraje pak bude ještě na souvislé opravy krajských komunikací použito dalších 47 milionů korun. Přípravu všech staveb, přijetí státní dotace včetně zajištění maximální efektivnosti čerpání prostředků ze SFDI provede Správa silnic Moravskoslezského kraje. Kraj všechny podmínky splní tím, že na souvislé opravy vyčlení pro rok 2015 dalších 47 milionů korun, což odpovídá průměru vynaložených vlastních zdrojů v letech 2012 až 2014 na opravy cest. „Navýšení státní dotace je skvělá zpráva. Moravskoslezský kraj vlastní silniční síť II. a III. třídy s celkovou délkou 2735 kilometrů. Hrubým odhadem potřebuje opravu zhruba celá čtvrtina komunikací. Celkových dvě stě devadesát čtyři milionů korun nám letos umožní spravit více úseků, než bylo v plánu. O výběru k rekonstrukci rozhoduje havarijní stav, význam a zatížení komunikace, hluk a vibrace, nebo podněty obcí. Opravy úseků silnic II. a III. tříd, z nichž bude nejčastější zejména výměna povrchu, odstartují po ukončení výběrových řízeních na zhotovitele. Práce musí být hotovy ještě letos.

 

 

I přes relativně mírnou zimu vykazují statistiky Horské služby razantní nárůst úrazů a tím i zásahů záchranářů, k úterý je jich víc, jak za celou minulou sezónu. Počet zásahů Horské služby na celém území ČR už na konci února dosáhl počtu, který HS zaznamenala loni za celou zimní sezónu. Tehdy byli horští záchranáři účastníky 4834 zásahů. K největšímu počtu úrazů v letošní zimní sezóně docházelo na lyžařských svazích, při sjezdovém lyžování se zranilo 2692 osob, což je dokonce více, než v celé sezóně 2013-2014, a na snowboardu 991 osob, to je naopak o něco méně. Nejvíce úrazů připadá na Krkonoše s počtem 1602 zásahů, následují Jeseníky s 613 a Orlické hory s 585 zásahy. Pokud jde o nárůst, největší překročení loňské hranice zaznamenali shodně v Beskydech a Jizerských horách, v obou shodně o 62 zásahů ke dnešnímu datu oproti loňskému datu 30. dubna. V řadě případů došlo k mnoha úrazům, které vznikly nedodržováním 10 FIS pravidel pro chování na sjezdových tratích.

 

 

Solidaritu s kolegou z Nového Jičína projevili strážníci Městské policie Jablonec nad Nisou, když mezi sebou vybrali dva tisíce korun a přispěli tak do veřejné sbírky pro Martina, strážníka novojičínské městské policie, který se dostal do tíživé životní situace. „Zubatá mu rychle a nečekaně na začátku ledna vzala to nejcennější, jeho ženu Petru. Najednou zůstal sám se čtyřletým Vojtíškem a dvanáctiletou Klárkou. My všichni jeho kolegové jsme odhodláni Martinovi pomoci. Nechceme dopustit, aby musel prodat dům a rodina přišla i o střechu nad hlavou,“ stojí v dopise, který rozeslal kolegům strážníkům, ale i záchranářům, hasičům a policistům ředitel Městské policie Nový Jičín Jiří Klein.

 

 

Opět po roce je již tradičně připravena čtenářská anketa o nejúspěšnějšího sportovce Novojičínska, tentokráte za rok 2014, která končí v úterý 3. března. Můžete si zvolit Sportovní hvězdu, stačí si vybrat tři kandidáty, vyplnit kupon otištěný na stránce Novojičínského deníku (poslední vychází 25. 2.) a zaslat jej do redakce. NOMINACE

Marek Štefanik (2002), ASK Tatra Kopřivnice, šachy

Úspěchy:  Ve svých 12 letech nastupuje pravidelně k mistr. utkáním za mužů v krajské soutěži. Vítěz okresní mládežnické ligy a VC Kopřivnice. Úspěšně absolvoval několik turnajů v rapid šachu v Ostravě. Vysoká úspěšnost v kategorii dospělých.

Tomáš Bortel (1999), ASK Tatra Kopřivnice, karate

Úspěchy: 3. místo v soutěži kumite na Karate Grand Prix Ostrava. Neúspěšnější dorostenec klubu.

Bao Tran (2000), ASK Tatra Kopřivnice, vzpírání

Úspěchy: 3. místo přebor žáků : dvojboj 114 kg trh 48 kg, nadhoz 66 kg.

Tomáš Hrančík (1993), ASK Tatra Kopřivnice, vzpírání

Úspěchy: 3. místo MČR juniorů: dvojboj 265 kg trh 120 kg, nadhoz 145 kg. Nejúspěšnější borec družstva mužů, jež obhájilo 5. místo ve 2. lize.

Patrik Fulnek (1995), KH Kopřivnice, házená

Úspěchy: Mistr ČR v kategorii staršího dorostu. Reprezentant ČR v kategorii juniorů. Stabilní hráč mužů KH Kopřivnice.

Marek Bukovský (1995),  KH Kopřivnice, házená

Úspěchy: Mistr ČR v kategorii staršího dorostu. Reprezentant ČR v kategorii juniorů. Stabilní hráč mužů KH Kopřivnice.

Klára Štěpánová (2002), FSC Kopřivnice, krasobruslení

Úspěchy: 1. místo Český pohár mladší žačky, 2. místo MČR mladší žačky, 3. místo MC USK Praha, 2. místo VC Plzeň, 1. místo VC Strakonic, 2. místo Gdaňsk, 1. místo VC Brna, 2. místo Evropský pohár Celje.

Dominik Bartoň (1998), TK Kopřivnice, tenis

Úspěchy: V současné hraje za TK DEZA Val. Meziříčí. Pardubická juniorka 2014 MČR dorostu dvouhra posled. 32, čtyřhra posledních 8. Vítěz A turnaje ČR ve čtyřhře Ostrava, finalista dvouhry Kraj. přeboru, vítěz čtyřhry, postup v družstvech na MČR družstev Praha, vítěz 5 celostátních turnajů ve dvouhře a 7 ve čtyřhře, 8. hráč ČR v ročníku a 19. v celorepublikovém žebříčku. Vyhlášen talent roku při akci Kanár 2014.

Hynek Bartoň (2004), TK Kopřivnice, tenis

Úspěchy: Vítěz 5 celostátních turnajů ve dvouhře a 4 ve čtyřhře. Na dalších celostátních turnajích jednotlivců získal 14 x 2.-3. místo, 19. hráč krajského a 130. hráč celostátního žebříčku ml. žáků.

 

 

 

 
 

 
© 2008 Studio Kabelové televize Kopřivnice