23. 9. 2015

 

Třetí kolo kopřivnické sbírky vršků skončilo 31. srpna. Celkem se již ve 3 sbírkách podařilo vyseparovat pro Karolínku, Tomáška a Adélku téměř 5 tun plastových uzávěrů.  Pro nemocnou Adélku se nyní podařilo nashromáždit 1 576 kilogramů, vyčíslených na 11 032 Kč. Celkový výsledek ještě podpořilo město částkou 4 000kč a úředníci radnice příspěvkem 6 000 Kč. Sběrem plastových uzávěrů lidé přispěli na zakoupení speciální závěsné terapeutické houpací sítě a k tomu Adélka dostane ještě polohovací křeslo Žabák a další zdravotnické pomůcky. Radnice ocení v říjnu nejlepší sběrače.

 

Středa 23. 9. 2015, 18:00 – 20:00, Kopřivnice, centrum Balsamina: Aromaterapeutický workshop, přednáší Zdenka Hanslíková.

 

 

Středa 23. 9. 20, 14:00 – 17:00, Kopřivnice, knihovna: Městská knihovna na Francouzské – Malování na kamínky – Malovaní balvani.

 

 

Ve čtvrtek 24. září od 15 hodin se koná již 2. ročník akce koloběžkové závody na dopravním hřišti.

 

 

Lidé budou moci opět požádat o „kotlíkovou dotaci“. Kraj chce přispět i ze svého, aby na ni dosáhli i méně majetní. Až 469 milionů korun z evropských dotací budou moci příští rok získat obyvatelé Moravskoslezského kraje na výměnu starých kotlů za ekologické. Letos v červenci vyhlásilo Ministerstvo životního prostředí první z výzev pro kraje na „kotlíkové dotace“, ve kterých Moravskoslezský kraj může celkově pro své občany získat až 1,4 miliardy korun na výměnu starých neekologických kotlů. Moravskoslezský kraj prostřednictví krajského úřadu nyní připravuje žádost o poskytnutí podpory v rámci Operačního programu Životního prostředí 2014 – 2020, na základě které může získat první část finančních prostředků ve výši 469 milionů korun. Tuto žádost musí podat do konce září. V roce 2016 budou moci občané čerpat prostředky na výměnu starých neekologických kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním za kotle na pevná paliva, biomasu nebo kombinaci obou (vždy s emisní třídou 5+), tepelná čerpadla a plynové kondenzační kotle. Výše nové dotace bude odstupňovaná podle typu kotle – 70 až 80 procent nákladů domácností z maximální částky 150 tisíc korun. Záležet bude také na tom, zda je dům v oblasti, která má se znečištěným ovzduším dlouhodobý problém. V takovém případě získá žadatel další pětiprocentní výhodu. Se svými dotazy ke „kotlíkové dotaci“ se mohou občané obracet na Krajský úřad Moravskoslezského kraje, tel. 595 622 355, e-mail: kotliky@kr-moravskoslezsky.cz.

 

 

Věž skokanského můstku ve Frenštátě pod Radhoštěm je po celý den vidět i z velké dálky. Zástupci Frenštátu pod Radhoštěm a Trojanovic ji nechali nasvítit. Předseda skokanského oddílu TJ Frenštát Roman Klíma na závěr poděkoval a zároveň prozradil další plány: „Toto světlo, které nyní září z našeho můstku je konkrétním symbolem spolupráce mezi městem, obcí a sportovci. Našim cílem v budoucnu bude vrátit do Frenštátu noční skoky. Teď je nasvícen pouze nájezd, ale v budoucnu chceme pokračovat tak, aby byl postupně nasvícen celý můstek.

 

 

Pokud si chcete vyzkoušet, jak jste na tom s plaváním, navštivte v sobotu 26. září dopoledne krytý bazén. Sportovní klub Kopřivnice pro vás připravuje několik disciplín.

 

 

Během týdne budou v Kopřivnici zahájeny opravy povrchů několika místních komunikací. Vysprávky jedenácti úseků, které jsou z hlediska technického stavu nejproblematičtější, vyjdou městský rozpočet zhruba na 3 miliony korun. Jedná se o části komunikací na Janíkově sedle a ulicích U Vodojemu, Zdeňka Buriana, Karla Čapka, Ke Koryčce ke garážím pod Bílou horou, Dolní, chodník u výměníku na ulici Polní, příjezd k rodinnému domu na Čs. Armády a povrch mostu Na Pinkavce. Během provádění stavebních prací je nutné počítat s krátkodobými dopravními omezeními.

 

 

Automobilce TATRA TRUCKS se po dvou letech podařil návrat na další klíčový trh – do Indie, kam nyní směřují první dodávky sad k montáži kompletních tatrovek. Indická armáda je historicky jedním z největších světových uživatelů podvozků TATRA, v průměru se jednalo o necelou třetinu produkce automobilky. Kvůli podezření z korupce byly v roce 2012 veškeré dodávky z Kopřivnice do Indie zastaveny. Zásadní průlom nastal v únoru tohoto roku podpisem memoranda, v červenci byly podepsány smlouvy na dodávky 260 rozložených sad pro finální montáž v Indii, z nichž 120 bude ve třech várkách dodáno ještě letos. Vzhledem k dlouhodobému růstu objednávek chce automobilka přijmout desítky nových zaměstnanců, převážně do technických pozic.

 
 

 
© 2008 Studio Kabelové televize Kopřivnice