14. 3. 2016

 

Končí termín pro podání přihlášek na střední školy. Žáci, kteří chtějí studovat na středních školách, mají poslední dny na to, rozmyslet si, kam se ke studiu přihlásit. Termín pro podání přihlášek totiž končí v úterý 15. března. Uchazeče o vzdělávání v maturitních oborech čekají ve většině škol v Moravskoslezském kraji jednotné přijímací zkoušky z českého jazyka a matematiky. Jednotné přijímací zkoušky se budou konat v celkem 94 středních školách, z toho v 79 zřizovaných krajem. Termín konání jednotných testů pro čtyřleté obory včetně 4letých gymnázií je pátek 15. dubna 2016, pro 8letá a 6letá gymnázia pak pondělí 18. dubna 2016.

 

Nová mobilní aplikace pomůže záchranářům lokalizovat místo nehody. Zdravotnická záchranná služba v České republice má od středy 9. 3. nového pomocníka při hledání polohy pacientů, volajících na linku 155. Hlavní předností nové mobilní aplikace „Záchranka“ je využití schopností chytrých mobilních telefonů pro stanovení přesného místa události při zásahu v terénu. Vytáčení linky 155 a odeslání polohy je provedeno stisknutím jediného tlačítka. Volající je tak přepojen na záchrannou službu příslušného kraje. Záchranářům pozemní i letecké záchranné služby tak aplikace usnadní často zdlouhavé hledání přesného místa zásahu, ať už se jedná o dopravní nehodu či třeba pád cyklisty v lese. Významná může být i informace o závažných onemocněních. Tyto údaje má uživatel možnost dopředu vyplnit v rámci nastavení. Mobilní aplikace je dostupná zdarma pro telefony s operačními systémy Apple iOS a Google Android. Uvedení aplikace Záchranka neznamená žádnou změnu v dostupnosti linky 155. Tuto linku je možné i nadále volat z jakéhokoliv telefonu.

 

Jaro je období obnovy a růstu a je potřeba se zbavit starého, zatěžujícího a nepotřebného. Pokud i vy chcete pomoci svému tělu s jarní očistou a zajímají vás souvislosti, přijďte se inspirovat v pondělí 14. března od 17 do 19 hod. do Centra Radosti Ganéša v Kopřivnici. Téma povede Mgr. Renata Lobodová, bude prostor i pro vaše dotazy.

 

Ve středu 16. 3. v 18:00 se koná v centru Balsamina od 18:00 kurs automatické kresby s lektorkou Sylvou Saidlovou.

 

Ve středu 16. 3. od 18:00 Můžete zajít do čajovny Na čaj s Njumenen – komponovaný a improvizovaný večer o čaji  hudbě.                                            

 

V rámci akcí pro Světový den vody (22. března) SmVaK ukážou lidem některé své provozy. V sobotu 19. března zpřístupní společnost Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava (SmVaK) veřejnosti areály čistíren odpadních vod v Opavě, Novém Jičíně, Karviné a Frýdku-Místku (Sviadnově). Kromě exkurze s odborným výkladem bude přistaven v každé lokalitě čistíren odpadních vod kanalizační vůz, který dokáže čistit stokové sítě, kanalizační přípojky a odpady z dešťových vpustí. Provozy budou otevřeny v sobotu 19. března od 8 do 13 hodin. Prohlídky budou začínat v hodinových intervalech (tedy v 8, 9, 10, 11 a 12 hodin). Kapacita bude omezená a jedna skupina může mít maximálně dvacet návštěvníků.

                          

Na konci března se v Kopřivnici uskuteční zápis, tentokrát přijdou na řadu mateřské školy. Pro všechny děti z Kopřivnice, Lubiny, Vlčovic a Mniší se podání žádostí o přijetí do mateřských škol uskuteční v jednotný termín, a to ve středu 30. března v době od 8 do 15 hodin. S aktivitami mateřských škol se mohou rodiče seznámit na webových stránkách zařízení https://skolky.koprivnice.org. V době zápisu si budou moci rodiče i děti jednu vybranou mateřskou školu prohlédnout a seznámit se s učitelkami, které o děti pečují. S sebou je nutné vzít občanský průkaz jednoho z rodičů, rodný list dítěte a také potvrzení od lékaře.

 

 

 
 

 
© 2008 Studio Kabelové televize Kopřivnice