22. 3. 2011

Falešní policisté – škodná v revíru

Novojičínští policisté měli těžkou hlavu z falešných policistů, kteří zastavovali řidiče cizích států a vybírali od nich peníze. První případ tohoto jednání zjistili v měsíci lednu letošního roku. Vedení novojičínské policie okamžitě nastavilo opatření k vypátrání a zadržení těchto osob.

Ve středu 16. března krátce po půlnoci byli dva muži vydávající se za policisty zadrženi.

Noční službu konající hlídka příborského obvodního oddělení si všimla podezřelé situace na čtyřproudé silnici. Dvě jedoucí vozidla, z nichž jedno má za čelním sklem modře svítící maják. Vědomi si toho, že by se mohlo jednat o falešné policisty, rozhodli se situaci prověřit. Dvě stě metrů od odbočky na Příbor a Hukvaldy ve směru z Nového Jičína na Frýdek-Místek, v tu chvíli již stojící vozidla včetně osádky zkontrolovali. Osádku vozidla Š Octavie s modrým majákem, dva podezřelé muže ve věku 39 a 40 let zadrželi, přiložili jim pouta a převezli je do policejních cel.

Během vyšetřování policisté zjistili, že se jedná o muže z Ostravska a Bruntálska, kteří v nepravidelných intervalech už od měsíce července loňského roku zastavovali jedoucí vozidla cizích státních příslušníků. V úseku mezi Ostravou – Hranicemi a Frýdkem-Místkem vybírali v oblečení podobném policejním uniformám pod záminkou porušení předpisů od řidičů pokuty.

K této činnosti využívali svá motorová vozidla zn. Š Octavia a Ford Mondeo. Policisté zajistili u mužů finanční hotovost v korunách i eurech, několik registračních značek z jiných vozidel a části oděvů, v kterých se vydávali za policisty. Během výslechů se oba muži doznali k dalším případům

Oba zadržení muži mají sděleno obvinění z přečinu podvodu a poškození cizích práv. Shodně uvedli, že si svým jednáním přišli každý zhruba na 20 tisíc korun. V tuto chvíli jsou muži na svobodě. Za uvedené jednání jim hrozí trest odnětí svobody v délce až tři léta.

  

 
 

 
© 2008 Studio Kabelové televize Kopřivnice