11. 4. 2011

Kontroly nejen v barech

Novojičínsko – Nejvíce hříšníků bylo odhaleno v Novém Jičíně.
V pátek 8. dubna 2011 ve večerních hodinách proběhla na území Novojičínska bezpečnostní akce na dodržování zákona č. 379/2005 Sb. o opatřeních k ochraně před škodami způsobenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami. Policisté se rovněž zaměřili na hraní nezletilých osob na výherních automatech, na pátrání po osobách a také na motoristy. Akce se zúčastnili téměř čtyři desítky policistů a několik strážníků městských policii, kteří ve vytypovaných restauračních zařízeních zkontrolovali několik desítek mladistvých osob.

Například ve Frenštátě pod Radhoštěm byly zjištěny dvě podnapilé mladistvé osoby. Další opilou mládež zjistili muži zákona v Novém Jičíně, a to čtyři osoby mladší 18ti let. Podnapilé mladistvé a nezletilé osoby byly předány svým zákonným zástupcům. Některé zjištěné případy jsou nyní prošetřovány jako přestupky na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi. Mnohem lépe dopadly kontroly ve Fulneku, Odrách a Studénce, kde tentokrát nebyl zjištěn žádný mladistvý pod vlivem alkoholu.

Při dopravních kontrolách, které souběžně probíhaly s akcí na mládež, neuniklo přes osm desítek řidičů, od kterých policisté vybrali pokuty za bezmála pět tisíc korun.

V průběhu bezpečnostní akce bylo na linku 158 telefonicky oznámeno, že na ulici Štefánikova v Novém Jičíně byla hlídkou Městské policie Nový Jičín nalezena ležící dívka v bezvědomí. Jednalo se o sedmnáctiletou dívku, která byla převezena Rychlou záchrannou službou do novojičínské nemocnice, kde byla pro intoxikaci alkoholem hospitalizována. Hladina alkoholu v krvi u dívky činila téměř 4 promile. Další skutečnosti a okolností případu budou předmětem šetření novojičínských policistů.

Cílem akce bylo zjišťování sociálně patologických jevů ovlivňujících zdravý duševní a mravní vývoj dětí a jejich předcházení, zjišťování forem závadného jednání a chování dětí a trestné činnosti související s alkoholovu a nealkoholovou toxikománií a odhalování a projednávání přestupků na úseku alkoholismu a jiných toxikománií.

V těchto případech zákon hovoří jasně, že sobám mladším 18 let je podávání alkoholu zakázáno a provozovateli zařízení hrozí peněžitý trest a v krajním případě i zákaz činnosti. V souvislosti s problematikou alkoholu policisté žádají hlavně rodiče, aby důsledně kontrolovali, co jejich děti dělají.

Lze očekávat, že v podobně zaměřených bezpečnostních akcích budou policisté na Novojičínsku i nadále pokračovat.

   

 

 
 

 
© 2008 Studio Kabelové televize Kopřivnice