18. 6. 2018

 

Výluka na železniční trati v úseku Kopřivnice – Štramberk proběhne 18. a 19. 6. od 7:20 do 17:30 hodin. Výluka na trati v úseku Studénka – Příbor proběhne od 20. 6. do 22. 6. od 6:30 do 13:25 hodin.

 

Mezinárodní den jógy 2018 v Kopřivnici a okolí: týden cvičení zdarma – 18. – 22. 6. 2018, 21.6. cvičení jógy v parku od 15.00 do 16.30 a od 17.45 do 19.15. V týdnu od 18. do 22. 6. můžete také využít možnosti navštívit zdarma kterýkoliv kurz jóga centru na Sokolovské ulici. Během července a srpna se bude cvičit v parku Dr. Edvarda Beneše, každý čtvrtek od 18.00 do 19.00 hodin.

 

Příbor
19. 6. od 18.15 do 19.45, cvičení v kulturním domě
20. 6. od 18.15 do 19.45, cvičení v zahradách piaristického kláštera v Příboře
21. 6. od 9.00 do 10.30, cvičení v kulturním domě

 

Štramberk
19. 6 od 17.00 do 18.30, cvičení ve sportovní hale u ZŠ

Ženklava
20. 6. od 19.00 do 20.30, tělocvična TJ u ZŠ

 

Knihovna v Kopřivnici zve ve středu 20. 6. maminky s předškolními dětmi na čtení pohádek v knihovně! V rámci projektu Bookstart – S knížkou do života od 9 hodin.

 

Vila Machů zve ve středu 20. 6. na poslední část přednášek s Václavem Čápem z cyklu – Vnitřní uzdravení od 18 hod.

A ve čtvrtek 21. 6. Na Módní přehlídku: Studia 365, od 18.00

 

Oslava slunovratu se chystá ve čtvrtek 21. 6. 2018 v Hájenka na Janíkově louce – 18.00 – 14.00 – na programu je tanec, bubnování, oheň, cvičení qi gong, Přihlášení do 17. 6. 2018,

 

Evropský svátek hudby   v centru –  dopoledne školní sbory, od 16 -22 Ptakustik, Pavel Helan, Laura a její tygři a Perutě s Milanem Peroutkou.

  

Letošní maturity a zkoušková období jsou i v Kopřivnici téměř u konce. Svůj doklad o nově nabytém vzdělání si již převzali studenti maturitních oborů středního odborného učiliště, studenti soš i voš. Celkem se letos na závěrečné zkoušky ve všech oborech průmyslovky chystalo 141 studentů. Na SOŠ se k maturitám připravovaly dvě třídy – 29 studentů a 3 opakující, 5 odmaturovalo s vyznamenáním, 16 prospělo a 11 žáků si to musí zopakovat.

V pátek 8. si diplomy převzali studenti vyšší odborné školy, letos jich studium ukončilo 28, 17 v denním tříletém studiu, a osm v dálkové formě, kdy škola trvá 4 roky a absolventi musí zvládnout odborné zkoušky z technických předmětů a ekonomie nebo strojírenství. Oba studijní směry ještě musí obhájit absolventskou práci a poradit si se zkouškou z cizího jazyka.

Na SOU ukončilo čtvrtý ročník celkem 14 žáků oboru Mechanik seřizovač a všichni přistoupili k maturitní zkoušce. U maturitní zkoušky neuspěli pouze dva žáci vždy s didaktického testu a ostatních dvanáct žáků prospělo.

Třetí ročník učebních oborů uzavřelo celkem 67 žáků a k závěrečným zkouškám přistoupí celkem 53 chlapců a děvčat. Státní závěrečné zkoušky jsou pro všechna učiliště stejná, výsledky budou znám až 21. 6. 2018.

 

Místní radnice vyhlásila koncem března výtvarnou a literární soutěže související s letošními oslavami 70 let povýšení Kopřivnice na město. Díla je nutné přihlásit do 22. června na adresu kopřivnického odboru školství, kultury a sportu. Literární díla mohou mít libovolný útvar a obsah minimálně tři normostrany formátu A4. Výtvarná díla mohou být plošná, například kresba a grafika, malba a kombinovaná technika. Nebo prostorová díla, jako keramika, práce z papíru, asambláže a další. Podrobnější informace poskytne manažerka volnočasových aktivit Lenka Heráková. Velké finále je naplánováno na září.

 

Zapomenuté, rozbité a zničené. Tak často končily velké i malé památky naší vlasti. Ale někdy, a v poslední době čím dál častěji, se objeví člověk nebo skupina lidí, kteří se rozhodnou současný stav změnit. Národní putovní výstava Má vlast cestami proměn již 9 let představuje lidem po celé republice místa, která prošla proměnou. Je svědectvím o proměnách zanedbaných míst v místa upravená a užitečná. Vloni se do toho projektu dostala i kopřivnická Vila Machů. Bývalé loutkové divadlo Josef Machů rekonstruoval z vlastních zdrojů do původní podoby a stává se i novým kulturním centrem Kopřivnice. V závěrečném diváckém hlasování získala z necelé stovky soutěžících 7. místo. Výstava je především poděkováním autorům proměn a inspirací pro ostatní. V květnu byl vyhlášen 10. Ročník, tentokrát ale náš region v něm není zastoupen.

 

Červnový seminář Dítě a šikana aneb „Hlavně nestrčit hlavu do písku…“   zaujal pedagogy i rodiče. Lektorem přednášky byl Jakub Švec, který se řadu let pohybuje ve školním prostředí a má praktické znalosti. Vysvětlil rodičům jak rozpoznat šikanu, jak zjistit, že se s dítětem něco děje, jak s ním hovořit či jak účelně probrat nelehkou situaci s učiteli či ředitelem školy. Program lektorovaných seminářů bude pokračovat po prázdninách, prostor dostanou témata odborná – logopedie, přechod dětí z MŠ do prvních tříd ZŠ, Hejného metoda výuky matematiky, bezpečná škola pro alergické děti, apod. a témata pro rodiče – jak hrou podpořit správné mluvení dětí, oddech a motivace sportujících dětí, a další.

 

Velkou omluvou divákům byla tentokrát uzavřena Extraliga na kopřivnickém ovále. Neměla bohužel dobrou dohru. Byla totiž ukončena po dvanácté jízdě. Na vině je tentokrát jednoznačně počasí. Jezdci na start dorazili v téměř očekávané sestavě, do hlediště zasedlo před 1000 diváků. A začalo pršet. Někteří z jezdců odmítli na promočeném oválu závodit, ale jury rozhodla, že se závod pojede. Už z první série jízd bylo zřejmé, že to bude boj nejen na dráze, ale i s dráhou. Po třetí sérii jízd vyjel na dráhu poprvé traktor, na trať se vydala i Jury závodu, aby obhlédla stav našeho oválu, neboť manažeři třech týmu si stěžovali, že jejich jezdci v závodě pokračovat nechtějí pro nebezpečnou dráhu. Po návratu Jury rozhodlo o zrušení závodu. Regule české Extraligy dávají možnost takto učinit právě po dvanácté jízdě, aby mohly být výsledky započítány. Vítězem se stali polo domácí jezdci pražské Markéty se ziskem 25 bodů. Druhé místo vybojovali na těžké dráze jezdci Zlaté přilby Pardubice a z bronzu se radovali svěřenci Milana Macha AK 3ton Slaný.

 

 
 

 
© 2008 Studio Kabelové televize Kopřivnice