28. 9. 2018

 

O 28. 9. do 5. 10. nebude vysílán Kopřivnický magazín. Vysílací čas KTK zaujme závěrečná beseda, která uzavře letošní předvolební speciály, připravené k volbám do obecního zastupitelstva. V kopřivnickém kinosále byla natočena besedu se všemi lídry volebních stran ve středu 26. 9. od 16 hodin a ve vysílání ji najdete od pátku 28. září od 16 hodin. Programové schéma bude vzhledem k délce pořadu mírně upraveno a beseda bude začínat každý den vždy v 16:00, 22:00, 01:00: 04:00, 08:00 a 12:00. Všechny besedy, které TV studio KTK letos připravilo, včetně dostupných volebních programů, seznamu kandidátů a video návodu, jak se dá hlasovat, najdete na webových stánkách www.ktkstudio.cz/volby nebo také prostřednictvím kanálu YouTube.

 

Nový Jičín patří mezi města, kde se v České republice žije nejlépe. Vyplývá to z průzkumu deníku MF DNES. Ten porovnával a klasifikoval práci radnic za poslední volební období ve středně velkých městech s počtem obyvatel od 10 do 50 tisíc. Těch je v zemi 111. Z nich vybrali redaktoři 26 měst, které se těší nejlepší pověsti. Nový Jičín skončil v rámci celé republiky na čtvrtém místě a na Moravě dokonce obsadil první příčku. Deník v jednotlivých městech sledoval vývoj zaměstnanosti i kriminality, míru zadluženosti radnic, výši investic i poplatků vybíraných od občanů, porovnával kapacity školek a domovů pro seniory. Data byla vztahována k počtu obyvatel.

 

Ostrava je od 26. do 29. září podvanácté místem konání jednoho ze závodů světové krasobruslařské série juniorů Junior Grand Prix. Koná se tu pátý závod ze série zahrnující celkem sedm soutěží plus finále, které se letos uskuteční ve Vancouveru v Kanadě. V Ostravě se finále uskutečnilo v roce 2005. Od roku 1997, kdy Mezinárodní bruslařská unie (International Skating Union, zkráceně ISU) seriál poprvé odstartovala, se Junior Grand Prix konalo v Ostravě 11krát. Krasobruslařkou událost podpoří také Moravskoslezský kraj, a to částkou půl milionu korun.

Častěji než v Ostravě se nikde na světě závody ISU série Junior Grand Prix nekonaly. Na pomyslné druhé příčce jsou shodně s devíti závody polský Gdaňsk a chorvatský Záhřeb. Zemí, kam se sjížděly juniorské špičky světového krasobruslení, je zatím 35. Věk startujících závodníků se na Junior Grand Prix pohybuje od 13 do 19 let (výjimkou je 21 let pro ženy u tanců a sportovních dvojic). Šest nejlepších závodníků série v každé kategorii postoupí do finálového závodu „ISU Grand Prix of Figure Skating Final“ juniorů a seniorů.

 

Tradiční svatováclavská horová pouť je opět ve Štramberku. Pouť se uskuteční v pátek 28. září od 8.30 hod., kdy v kostele sv. Jana Nepomuckého proběhne mše svatá. Dále v 10.10 hod. pobožnost u kříže a sochy sv. Václava na Kotouči. A akce vyvrcholí v 11.30 hod. hudebním, pásmem v Kulturním domě Štramberk, kde bude přichystáno posezení a občerstvení.

 

Slavnostní večer k 70. výročí povýšení Kopřivnice na město. Oficiální vyvrcholení oslav proběhne v pátek 28. září od 18.00 hod. Ve velkém sále kopřivnického kulturního domu budou během slavnostního vystoupení Pražské komorní filharmonie uděleny tituly čestný občan a významná osobnost nominovaným. Večerem bude provázet moderátorka Dobrého rána Veronika Poláčková. Volné vstupenky na slavnostní večer k dispozici od pátku 21. 9. 2018 v Turistickém informačním centru Kopřivnice. Kapacita omezena.

 

Gulášové hody aneb Štramberský PsožroutFest. V sobotu 29. září od 9.00 hod. na náměstí ve Štramberku se uskuteční soutěž, jejíchž hlavním úkolem je uvařit kotlíkový guláš. Uzávěrka přihlášek je ve čtvrtek 27. září. Od 14.00 hod. bude probíhat degustace a hodnocení gulášů a následně od 15.00 hod. bude slavnostní vyhlášení výsledků. V případě nepříznivého počasí se akce ruší.

 

Slavnostní žehnání zrekonstruovaných varhan & Inaugurační varhanní koncert v Příboře. Žehnání varhan proběhne při slavnostní mši svaté v 10.00 hod a to v neděli 30. září. Varhany požehná pomocný biskup Ostravsko-opavské diecéze Mons. Mgr. Martin David. Jako poděkování za pomoc při výstavbě a restaurování varhan se uskuteční od 17.00 hod. první varhanní koncert na nové varhany. Účinkovat bude varhaník Martin Sturm. Po slavnostní mši až do 17.00 hod. možnost prohlídky nových varhan.

 

Retrohry. V neděli 30. září od 16.00 hod. si Městská knihovna Štramberk připravila zábavný program pro celou rodinu. Těšit se můžete na kuličky, skákací gumy, Černý Petr, kostky, blechy a mnoho dalšího.

 

Pouť ke sv. Václavu. V neděli 30. září v místní části Lubina se bude konat každoroční pouť. V kostele sv. Václava od 8.00 hod. mše svatá. Od 14.30 hod. vystoupí chrámový sbor a svátostní požehnání. Součástí poutě bude i pěstitelská výstava v Katolickém domě.

 

 
 

 
© 2008 Studio Kabelové televize Kopřivnice