8. 4. 2019

Volající příbuzní

Policisté na Novojičínsku započali prověřovat okolnosti dalšího podvodného jednání, jehož obětí se stala seniorka. Dopoledne 4. 4. 2019 kontaktoval neznámý volající 88letou ženu prostřednictvím pevné linky. S poškozenou navázal komunikaci, hovor začínal tradičním „ahoj.“ Žena se v průběhu hovoru ubezpečila, že jde o příbuzného, ten s vyřčeným jménem blízkého souhlasil a potvrdil, že je jejím synem. Následně ženě svěřil své potíže, odůvodnil potřebnost financí. Peníze volající potřeboval pro notáře. Žena pak připravila víc jak 500 000 korun, které dle instrukcí předala zcela neznámému člověku. K objasnění okolností události zahájili policisté úkony trestního řízení pro trestný čin podvodu. Pachateli tak hrozí trest odnětí svobody až na osm let. Opětovně varujeme seniory, aby nepředávali své peníze zcela neznámým lidem. Pokud je to možné, situaci ověřte u svých blízkých jiným telefonem (pakliže v domácnosti další telefon není, požádejte o pomoc souseda apod.). Pokud není ověření požadavku reálné, peníze cizím lidem nesvěřujte.

 

Alkohol za volant nepatří

Hned ve dvou případech ostravští policisté sdělili o uplynulém víkendu dvěma mužům podezření z trestné činnosti v dopravě. V sobotních ranních hodinách policejní hlídka při silniční kontrole osobního motorového vozidla tovární značky Volkswagen a následném odborném měření zjistila u třiadvacetiletého řidiče více jak dvě promile alkoholu v dechu. Tentokrát v neděli v nočních hodinách, odborným měřením u jedenadvacetiletého řidiče, který řídil vozidlo Alfa Romeo, zjistili policisté znova více jak dvě promile alkoholu v dechu. V obou případech bylo řidičům po vystřízlivění sděleno podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Za jejich jednání jim hrozí až jeden rok vězení, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

 

Využil příležitosti (neuzamčené vozidlo)

Koncem minulého týdne (v noční době) využil dosud neznámý pachatel v Ostravě příležitosti. Z neuzamčeného nákladního vozidla Peugeot, které se nacházelo na pozemku poblíž rodinného domu, odcizil autorádio, startovací kabely, rozvaděč a další prodlužovací elektrické kabely v různých délkách. Poškozenému byla způsobena odcizením škoda více jak deset tisíc korun. V případě dopadení hrozí pachateli za přečiny krádež a porušování domovní svobody až dvouletý trest odnětí svobody.

 

Víkendové nehody pod vlivem alkoholu

Během sobotního odpoledne usedla za volant pod vlivem alkoholu padesátiletá žena. Ta během jízdy ve vozidle Škoda Fabia v obci Příbor nezvládla řízení, vjela na chodník, kde narazila do betonového sloupku oplocení rodinného domu. I přes to se však rozhodla v jízdě pokračovat. S vozidlem vjela zpět na silnici, ovšem po chvíli opět skončila mimo komunikaci a přední částí vozidla narazila do dopravní značky. To stále ženu od nebezpečné jízdy neodradilo, znovu vjela na pozemní komunikaci a chtěla jet dál. V tom ji zabránil až jednasedmdesátiletý svědek celé události, který se postavil před její vozidlo. Policisté po příjezdu na místo u ženy provedli dechovou zkoušku, při které ji opakovaně naměřili hodnotu přesahující dvě promile. Řidičce byl na místě zadržen řidičský průkaz. Škoda, kterou žena způsobila, byla vyčíslena na 54 tisíc korun.  

Druhá dopravní nehoda, za kterou mohl alkohol, se stala v nedělních brzkých ranních hodinách mezi Studénkou a Bravanticemi. Dvacetiletý mladík během průjezdu pravotočivou zatáčkou ztratil kontrolu nad vozidlem BMW, přejel do protisměru a levou přední částí vozidla narazil do svodidel. Následně vyjel vlevo mimo pozemní komunikaci, kde se s vozidlem převrátil na střechu. U řidiče byla při dechové zkoušce naměřena hodnota téměř jedna a půl promile alkoholu v dechu.  Oběma nezodpovědným řidičům nyní hrozí za přečin ohrožení pod vlivem návykové látky trest odnětí svobody až na tři roky. Dopravní nehody se naštěstí obešly bez zranění.

 

Žáci

Ostravští kriminalisté prověřují okolnosti činu jinak trestného – loupeže. Skutek byl spáchán dne 3. 4. 2019 po 20.00 hodině v Ostravě. Zezadu přistoupil k 68leté oběti podezřelý a snažil se zmocnit její kabelky. Se ženou se o zavazadlo přetahoval, načež se mu podařilo kabelky zmocnit a z místa utekl. Škoda na majetku byla specifikována v částce, jež přesáhla 6 000 korun. Atak měl zapříčinit lehké poranění ruky. V průběhu prověřování kriminalisté shromáždili informace, které směřovaly ke dvěma 13letým chlapcům. Oba byli vypátráni a předáni zpět do zařízení, do nichž byli umístěni rozhodnutím soudů. Nezletilí se ke skutku doznali, poškozenou si měli předem vytipovat. Jeden z chlapců se měl zavazadla zmocnit, předat jej druhému. Ten se měl pak zmocnit peněz poškozené, později se o ně měli rozdělit. Trestní stíhání nezletilých je nepřípustné. Dospělému pachateli zvlášť závažného zločinu loupeže hrozí trest odnětí svobody až na deset let.

 

 
 

 
© 2008 Studio Kabelové televize Kopřivnice