2. 8. 2019

Cisterny, nádrž i vaky. Města v kraji bojují proti usychání zeleně. Horko s minimem srážek ničí zeleň ve městech Moravskoslezského kraje. Chřadnou břízy, lípy i duby, zvláště mladé výsadby. Zalévají je cisterny, testují se i zavlažovací vaky. Desetina nových výsadeb, ale i vzrostlé stromy. Břízy, smrky, javory a lípy uvadají v Krnově vlivem sucha. Město mění systém zálivky i pravidla nové výsadby a není jediné. Ostravský obvod Jih zavádí zavlažovací vaky, Frýdek-Místek si pomáhá cisternou, Klimkovice budují nádrž na dešťovou vodu a například Český Těšín jedná o pomoci s dobrovolnými hasiči. Problém s usychající zelení má celý kraj.

 

Odkanalizování místních částí Vlčovice a Mniší se nezadržitelně blíží. Radnice na začátku minulého týdne vyhlásila výběrové řízení na dodavatele stavby, která bude k patřit k největším investičním akcím města Kopřivnice za poslední roky. V rozmezí let 2020 až 2021 bude ve zmíněných místních částech města vybudovaná nová kanalizace v délce 12,6 kilometrů, na kterou budou připojeny jednotlivé domácnosti s celkovým počtem 1 320 obyvatel. Stavební práce jsou naplánovány na dva roky. Začít by se mělo v místní části Vlčovice. Jakmile bude v roce 2020 dokončena nová kanalizace ve Vlčovicích, bude tato část zprovozněna a stavební práce se na rok 2021 přesunou do Mniší. Na realizaci stavby Odkanalizování místních částí Vlčovice a Mniší získalo město dotaci ve výši cca 80 milionů korun z Operačního programu Životní prostředí.

 

KONCERT Záviše na Hukvaldech. Hospůdka Na koupališti pořádá v pátek 2. srpna od 17.00 hod. koncert zpěváka, písničkáře a básníka Záviše. Spolu s ním vystoupí báječná a vtipná písničkářka Klára Bajerová. Slovem nejen veršovaným večer obohatí neméně vtipný Hukvaldský básník Petr Benke alias Neklan.

 

V sobotu 3. srpna v městském parku na ulici Lidická v Příboře se můžete těšit na Revivalový festiválek, který začne v 19.00 hod. Během večera vystoupí skupiny Boney M, ABBA a Elán Revival Morava.

 

Sbor dobrovolných hasičů a osadní výbor Prchalova pořádá v sobotu 3. srpna od 19.00 hod. na místním hřišti v Prchalově letní večer. K poslechu a tanci zahraje skupina Sunar. Pro všechny návštěvníky je připraveno bohaté občerstvení.

 

Další z promenádních koncertů pro zpříjemnění nedělních letních večerů. Tentokrát zahraje skupina Expedice Apalucha. Kapela hraje od roku 2000. Svůj styl snažící se hledat fúze skrz především rock, pop v návaznosti na blues nazývá bluesbeat. Na Promenádním koncertu se představí s vlastní tvorbou. Koncert se koná v Sadu dr. Edvarda Beneše v 18.00 hod. V případě nepříznivého počasí se přesouvá do Ringhofferovy vily nebo do Kulturního domu Kopřivnice. Vstup volný.

 

 
 

 
© 2008 Studio Kabelové televize Kopřivnice