12. 4. 2020

Chtěli si finančně přilepšit

Včera 10. dubna 2020 přijali karvinští policisté oznámení o vloupání do objektu na ulici Hlíny. Pracovník bezpečnostní agentury v objektu vyrušil a zadržel dva muže.  Přivolal policisty, kteří byli krátce po oznámení na místě. Obě osoby si převzali a ztotožnili –  jednalo se o dva muže ve věku 26 a 33 let. Policisté ve spolupráci s kolegy ze speciální pořádkové jednotky zadržené převezli na obvodní oddělení a umístili do policejní cely k procesním úkonům. Ještě téhož dne policejní komisař služby kriminální policie a vyšetřování zahájil jejich trestní stíhání ze zločinu krádeže ve stádiu pokusu.  Je jim kladeno za vinu, že dne 10. 4. 2020 měli překonat oplocení firmy a vniknout násilím do objektu. Zde si měli připravit k odcizení pytel s armaturou.  Ke svému protiprávnímu jednání uvedli, že si chtěli touto cestou obstarat finanční prostředky. Policisté dále zjistili, že se měli dopustit o několik dní dříve podobného pokusu vloupání do objektu bývalé firmy, jen v jiné části Karviné, konkrétně v Hranicích. I za tento skutek byli nyní obviněni.

Jelikož se měli dopustit uvedeného jednání v době nouzového stavu, hrozí jim trest odnětí svobody až do výše osmi let. Mladší z obviněných byl v minulosti za obdobnou trestnou činnost odsouzen k nepodmíněnému trestu. Policejní komisař dnes podal podnět k návrhu na jejich vzetí do vazby.

 

Jízda pod vlivem alkoholu skončila nehodou

V posledních dnech jsme zaznamenali dopravní nehody, při kterých byli řidiči pod vlivem alkoholu. Naměřené hodnoty mnohdy přesáhly i dvě promile. S jedním z řidičů se potkali bruntálští dopravní policisté hned dvakrát.

Ve Vrbně pod Pradědem na parkovišti u obchodního domu na ulici Jesenická dne 9. 4. 2020 v 14:15 hodin měl 56letý muž zajíždět s vozidlem Dacia na parkovací místo a vlivem podnapilosti tento manévr nezvládl. Narazil do vedle stojícího vozidla Śkoda a z místa se po nehodě pokusil ujet. V tom mu však bylo zabráněno svědkem, který přivolal policisty. Řidič z místa nehody odešel a vrátil se až po 15 minutách. To již na něj čekali muži zákona, kteří mu naměřili v dechu hodnoty přesahující 2,5 promile. Na místě mu zadrželi řidičský průkaz a zakázali další jízdu.

Zákaz však muž nerespektoval, jelikož za dvě hodiny vyjeli policisté na oznámení k další dopravní nehodě. Tentokrát mezi obcí Vrbno pod Pradědem a Karlovice. Po příjezdu na místo zjistili, že se jedná opět o stejného řidiče, jako před dvěma hodinami. Tentokrát při jízdě z Vrbna pod Pradědem do Karlovic při průjezdu levotočivou zatáčkou nezvládl řízení a vyjel s autem mimo vozovku. Přitom narazil do dopravních značek a následně do dvou stromů. Dechová zkouška vykázala hodnotu přesahující 2,2 promile. U této nehody utrpěl řidič lehké zranění a byl převezen k ošetření do nemocnice.

              Třetí nehodu pod vlivem alkoholu řešili policisté v Bruntále. Ve 22:03 hodin dne 9. 4. 2020 na ulici Čelakovského měl řídit 39letý muž vozidlo Citroen pod vlivem alkoholu a vyjet vlevo do protisměrné části komunikace. Přední částí automobilu narazil do zaparkovaného vozidla Fiat. Po střetu z místa ujel, což viděla majitelka poškozeného vozidla, která vyhlédla z okna domu. Věc oznámila policistům, kteří poškozené vozidlo Citroen nalezli. Srovnáním poškození u obou vozidel bylo určeno, že mezi nimi došlo ke střetu. Na místo se dostavil majitel, který uváděl, že ne nehodě nemá účast. Z jeho dechu byl cítit alkohol. Policistům uvedl, že vypil dvě piva. Při dechové zkoušce mu policisté naměřili opakovaně hodnoty blízké dvěma promile.  

Dne 10. 4. 2020 v 04:35 hodin také 29letý řidič v Ostravě – Porubě na ulici 17. listopadu od ulice Opavská k ulici K Myslivně po předchozím požití alkoholických nápojů najel na ostrůvek zastávky, kde narazil do dopravní značky a zábradlí. Ke zranění osob nedošlo. Dechová zkouška vykázala hodnoty 1,7 promile.

Všichni výše uvedení řidiči jsou podezřelí z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky a hrozí jim trest odnětí svobody až do výše tří let.

Odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti hrozí nyní 25leté ženě. Ve zkráceném přípravném řízení ji policisté sdělili podezření dne 10. 4. 2020, po jejím vystřízlivění.  Ostravští policisté ženu zastavili a kontrolovali dne 9. 4. 2020 v 21:40 hodin na ulici Čujkovského, když řídila vozidla Opel.  Při dechové zkoušce jí naměřili hodnoty přes 2,2 promile. Policisté ženu zadrželi a umístili do policejní cely. Propuštěna na svobodu byla až po procesních úkonech a bez řidičského průkazu.

Policisté i nadále provádí kontroly řidičů, zda dodržují všechna pravidla silničního provozu.

 

 
 

 
© 2008 Studio Kabelové televize Kopřivnice