1. 7. 2020

Na rozdíl od většiny Česka, kde se od středy opatření proti šíření koronaviru zmírní, se na Karvinsku a Frýdecko-Místecku opatření zpřísní, a to už od 30. června do odvolání. Na hromadných akcích venku i ve vnitřních prostorách bude moci být ve stejný čas nejvýše 100 lidí, případně na stadionech 100 lidí v každém sektoru. Účastníci navíc musí na akcích bez hlediště dodržovat dvoumetrové rozestupy. Maximálně 100 lidí bude moci být také ve stejný čas na koupalištích v postižených regionech. Na Karvinsku a Frýdecko-Místecku bude od úterý v restauracích a dalších stravovacích zařízeních možný prodej od 23:00 do 08:00 pouze okénkem. Ve zdravotnických a sociálních zařízeních s pobytovými službami budou zakázány návštěvy v postižených okresech.

 

Sociální poradna v centru Pětka, v knihovně na ulici Francouzské informuje o provozní době. Otevřeno bude v pondělky 13. 7. a 27. 7. od 15:30 do 16:30 a v úterky 7. 7. a 21. 7. od 9:00 do 10:00 hod. Potřebujete poradit a z jakéhokoliv důvodu nechcete jít na městský úřad? Využijte možnosti bezplatného poradenství v prostorách knihovny Sociální pracovnice Vám pomohou.

 

Výstavba domova pro seniory v Kopřivnici má být zahájena v únoru příštího roku.

 

Oprava mostu přes Sýkoreček bude dokončena o měsíc později, dle dodatku do 31. 7. 2020.

 

Ve čtvrtek 2. července začíná již šestý ročník projektu pro mladé „Někdo ven“, nabízející mladým obyvatelům města atraktivní programy pro využití letního volna. Každý prázdninový čtvrtek bude pro mladé připravena jedna akce, většinou jde o sportovně či soutěžně zaměřené aktivity, které město pořádá společně s partnery z řad zdejších tělovýchovných oddílů, se skauty a dalšími spolky. Všech deset připravovaných akcí se mladí mohou účastnit zcela zdarma a navíc se zapojit do sbírání silikonových náramků. Kdo získá alespoň pět různých bude VIP hostem závěrečného koncertu kapel Nevím a Team Revival Martin naplánovaného na pátek 21. srpna. Letos se účastníci Někdo ven??? se mohou těšit na dodgeball, discgolf, koupání, atletický pětiboj nebo tematickou hru v režii zdejších skautů. Po loňském velkém úspěchu volejbalu budou dvě volejbalová odpoledne 16. července a 13. srpna. Ve větším si letos účastníci užijí také parkour. Komunikace projektu probíhá primárně na facebookové stránce Někdo ven??? – www.facebook.com/nekdoven/. Během osmi prázdninových dopolední město zpřístupní náctiletým zdejší sportoviště. Ti si tak budou moci vyzkoušet umělou sportovní plochu i ledovou plochu zimního stadionu, zajít na krytý bazén, nově rekonstruovaný letní stadion nebo vyzkoušet discgolf na louce u letního koupaliště každé úterý dopoledne mezi desátou a půl jednou. Na každém sportovišti budou připraveny odpovídající sportovní aktivity, ale půjde pouze o nabídku. Bude pouze na příchozích, jestli se do připravených aktivit přímo zapojí, nebo prostě jen přijdou pobýt a pobavit se se svými vrstevníky.

 

Společnost Brose zveřejnila, že očekává meziroční pokles obratu zhruba o čtvrtinu.

 

Expozice Dany a Emila Zátopkových se do dvou let přesune do Lašského muzea v sadu. E. Beneše.

 

Brankář Petr Hromada hájící barvy Kopřivnice byl trenéry a manažery zvolen nejlepším gólmanem druhé hokejové ligy, skupiny východ. V loňském předčasném ročníku patřil k největším oporám svého týmu. Nastoupil do šestatřiceti zápasů, ve kterých se mohl pyšnit průměrem 2,65 obdržených gólů na zápas. Zkušený gólman je odchovancem Vsetína, během své kariéry figuroval také na soupisce Šumperka, devět startů si připsal za extraligový Zlín. Na druhém místě za Hromadou skončil opavský Matyáš Daňa. Třetí příčka patřila Martinu Holíkovi, jedničce Havlíčkova Brodu.

 

KOMTERM Morava, s.r.o. oznamuje, že z důvodu plánovaných oprav a provádění revizí, které nelze za provozu teplárny provádět bude ve středu dne 29.7.2020 ve večerních hodinách přerušena dodávka tepla. Obnovení dodávky tepla proběhne v neděli dne 2.8.2020 ve večerních hodinách.

 

O budoucnosti Větřkovické nádrže diskutovali ve středu 17. června u bufetu na hrázi občané se zástupci společnosti Tatra Trucks. Setkání bylo reakcí na písemnou výzvu občanů Lubiny, kterou předali majiteli vodního díla v lednu letošního roku Michal Polášek a Petr Filip, který setkání s občany zahájil. Přítomen byl také generální ředitel automobilky, Pavel Lazar. Ten ve své prezentaci shrnul, jak se vlastník o dílo stará, jaká jednání se v poslední době uskutečnila s povodním Odry či městem Kopřivnice a jaké jsou možnosti dalšího postupu. Lazar také uvedl, že Tatra zahájila čerpání do přehrady a pokud to kvalita vody v Lubině dovolí, plánuje podnik přečerpávat vodu sto dní a tím by se hladina měla zvýšit o zhruba dva metry. K tomu v posledních dnech výrazně pomohl i déšť. Tatra také provádí s VŠB hydrologický průzkum vydatnosti Svěceného potoka a následovat má i vyčištění koryta, které bylo v minulosti zaneseno odpadem. Dalším krokem je omezení spotřeby technologické vody pro samotný areál tatry. I když bylo hlavním tématem množství vody v nádrži, zazněly od účastníků i další připomínky, které si zástupci Tatry poznačili a plánují je následně projednat. Ředitel Lazar v závěru účastníky setkání ujisti, že snahou automobilky je aby přehrada sloužila veřejnosti jako rekreační oblast a jsou ochotni podpořit případnou občanskou iniciativu, avšak neplánují sami realizovat další investiční projekty týkající se zázemí.

 

Model automobilky Tatra a okolních částí města Kopřivnice po letech opět uvidí veřejnost. Téměř 60 let starou maketu, která byla umístěna nejprve v továrně a později v ředitelské budově Tatry, restaurují dřevomodeláři v technickém muzeu. Model o velikosti 4 x4 metry ukazuje stav města a továrny ze 70. let minulého století a proto jsou na modelu k vidění i budovy, které již dnes neexistují. Na dřevěném podstavci jsou umístěny plastové objekty a nechybí mezi nimi významné budovy města. Panelové domy jsou vyrobeny ze dřeva a jednotlivé objekty jsou podsvícené.

 

Nové techniky za bezmála 430 tisíc korun se ještě letos dočká kopřivnická jednotka sboru dobrovolných hasičů.

Více než 400 tisíc se podařilo městu získat na nové vybavení z Integrovaného regionálního operačního programu zaměřeného na připravenost hasičů k řešení katastrof. Vybavení jednotky vylepší akumulátorová osvětlovací souprava, výkonné ponorné čerpadlo, mobilní elektrocentrála a souprava prostředků pro odstraňování spadlých stromů. Kopřivničtí dobrovolní hasiči v prvním čtvrtletí vyjížděli k 56 zásahům.

 

Historickým městem roku 2019 je Štramberk, město dostalo cenu za péči o památky. Cenu, se kterou je spojena odměna ve výši 1 milion korun, převzala starostka města Andrea Hlávková v Praze. V minulých letech byla ve Štramberku obnovena Jaroňkova útulna v areálu hradu Trúba a kostel sv. Jana Nepomuckého. Městská památková rezervace Štramberk má na svém území 98 kulturních památek. Podle pořádajícího sdružení se rezervace opravuje dlouhodobě a systematicky. Štramberk byl ve finále soutěže již dvakrát.

 

Kapela Evamore ve složení: Eva Moravčíková – zpěv, klávesy, Tom Strom Nováček – zpěv, kytary, Diana Pomklová – zpěv, housle a René Gavlas – zpěv, bicí natočila svou první velkou desku.  Chcete-li naši regionální kapelu podpořit, na Startovači právě probíhá sbírka na podporu vydání tohoto nového CD.  Autorské album kombinuje různé hudební styly, s bohatými aranžemi, zajímavou grafikou i příběhem. Podpora na Startovači trvá do 14. srpna.

 
 

 
© 2008 Studio Kabelové televize Kopřivnice