10. 7. 2012

Dvakrát chycený po krádeži

Tři desítky poškozených s celkovou škodou více jak 200 tisíc korun. To je prozatímní výsledek vyšetřování jednání 25letého muže z Nového Jičína, který se v převážně míře zdržoval v Bílovci. V letošním roce obcházel rodinné domy, vnikal do sklepů, garáží a chatek. Za den byl schopen provést vloupání i do několika domů. Kradl to, co mělo nějakou cenu. Elektro nářadí, jízdní kola, cennosti. Poškození jsou z Albrechtic, Nového Jičína-části Žilina, Šenova, Hladkých Životic, Bílova, Bernartic, Studénky, Bílovce a dalších obcí Novojičínska. Když vnikl do dalšího domu a našel tam něco cennějšího tak si to vzal a věci z předešlého vloupání zanechal na místě. Věci prodával zájemcům na Bílovecku a utržené peníze použil k nákupu drog a pro svou další potřebu. Nyní se pachatel nachází ve vazební věznici. Samotnému umístění do vazby však předcházelo dvojí přistižení při činu

Poprvé jsme zloděje zadrželi 25. června v ranních hodinách v Butovicích, díky všímavosti občanů, kterým bylo podezřelé jeho chování. Informaci o jeho výskytu jsme obdrželi telefonicky na 158. Policisté ze Studénky zloděje zadrželi i s odcizenými věcmi. Vzhledem k okolnostem případu, k nízké hodnotě odcizených věcí a podanému vysvětlení jsme muže po několika hodinách museli propustit. Nicméně jsme začali prověřovat další podobné případy z celého Novojičínska. Měli jsme podezření, že má na svědomí i další případy vykradených domů. A štěstí nám přálo. Následující noci (26.6.2012) jsme měli oznámeno další vloupání do garáže domu v Bernarticích nad Odrou. Při samotném vyšetřování jsme zjistili další vykradené domy a také popis možného pachatele včetně jízdního kola, na kterém měl ujíždět. Zloděje jsme tentokrát zadrželi na silnici za Bernarticemi ve směru na Šenov u Nového Jičína. 

Během výslechů se k některým skutkům doznal. Popsal, jak a kde do domů vnikl a co odcizil. Porovnali jsme další podobné případy a i k těmto se následně doznal.  Předpokládáme, že poškozených bude více. Ne všichni krádeže nahlásili. Věci, které jsme u pachatele zajistili, jsme majitelům vrátili. 25letý muž má sděleno obvinění pro podezření ze spáchání přečinu krádež a porušování domovní svobody za což mu hrozí až 5 let trestu odnětí svobody.

 
 

 
© 2008 Studio Kabelové televize Kopřivnice