7. 6. 2023

Úspěšná pátrací akce po pohřešovaném muži

Policisté obvodního oddělení Nošovice mají za sebou pátrací akci se šťastným koncem. Té předcházelo oznámení ženy z Ostravy o pohřešování jejího 57letého manžela. Ten měl minulý víkend odjet na chatu do Raškovic, kam jezdívá pravidelně. Muž se však nevrátil domů a žena jej nenašla ani na jejich chatě. Jeho telefon byl navíc nedostupný. Jelikož muž trpí epileptickými záchvaty, vyvstala obava o jeho život. Proto v pondělí ráno policisté obvodního oddělení Nošovice rozjeli pátrací akci, do které se zapojil také psovod se služebním psem. Pátrání probíhalo nejprve v blízkém okolí chaty, následně se rozšířilo i do přilehlého lesa, kam pohřešovaný chodívá na procházky.

Krátce před půl druhou odpoledne přišla dobrá zpráva. Jeden z policistů nalezl muže ležícího poblíž koryta vodního toku nedaleko silnice. Ten byl při vědomí, ale dezorientovaný a podchlazený, stěžoval si na bolest nohy. Policisté ho proto zabalili do termofólie a na místo přivolali zdravotnickou záchrannou službu, která jej převezla do nemocničního zařízení. Muž tak pravděpodobně vlivem zdravotní indispozice upadl a strávil zřejmě víc jak 24 hodin na místě, kde byl nalezen, tedy zhruba jeden kilometr od své chaty.

Policisté mnohdy s nasazením všech sil a vypětí pátrají po pohřešovaných osobách, které se například vlivem zdravotních problémů dostanou do nesnází. A právě proto takto úspěšně ukončené pátrací akce jsou radostnou zprávou nejen pro rodinu a příbuzné, ale také pro policisty, kteří tím naplňují význam našeho hesla „pomáhat a chránit“.

 

Celníci zajišťovali plná auta cigaret, tabáku a drog

​Měsíc květen byl u Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj ve znamení velkého počtu zajištěných cigaret, tabáku, ale také drog. Při kontrolách na silnicích a v provozovnách zajistili příslušníci útvaru dohledu 11 kg tabáku ke kouření, přes 14 000 cigaret a také bezmála kilogram sušené marihuany.

S problémem nadlimitního množství dovážených cigaret a tabáku ke kouření z Polska se v posledním čase potýkají celníci v Moravskoslezském kraji. Typické případy takovéhoto dovozu zjistili začátkem května v Českém Těšíně při provádění namátkové kontroly osobních vozidel. V jednom z kontrolovaných vozů převáželi dva muži české národnosti 6 kg tabáku ke kouření zakoupeného v Polsku a značeného polskými tabákovými nálepkami. Limit dovozu pro osobní spotřebu jedné osoby je přitom zákonem stanoven na 1Kg. Druhé zajištění, tentokrát polských cigaret, proběhlo následující den u nákupního střediska v Českém Těšíně. Řidič osobního vozidla české imatrikulace přesvědčoval hlídku mobilního dohledu, že veze pouze jeden karton polských cigaret, který měl na sedadle spolujezdce. Avšak kontrolou zavazadlového prostoru objevili celníci dalších 20 kartonů cigaret bez české tabákové nálepky. „Množství dovážených cigaret ze zemí EU pro osobní spotřebu je stanoveno Zákonem o spotřebních daních na 800 kusů. Pokud u osoby zjistíme nadlimitní množství zboží zatíženého spotřební daní, zajišťujeme všechno zboží, nikoli jen množství, které je nad povolený limit.“ Uvedl k problematice vedoucí oddělení mobilního dohledu.

S nezdaněnými tabákovými výrobky se však celníci nesetkávají pouze u jednotlivců, kteří při cestě za hranice nakoupí tohoto zboží více, než je povoleno. Kontroly na dodržování Zákona o spotřebních daních probíhají také přímo v obchodech. Takto bylo v měsíci květnu celníky zajištěno na několik tisíc cigaret.  „Nejčastější porušení zákona, u kontrol tabákových výrobků v prodejnách, bývá v prodeji cigaret značených již neplatnou tabákovou nálepkou. Často se ale také setkáváme s prodejem cigaret, které tabákovou nálepkou značeny nejsou vůbec.“ Doplnil k celé věci vedoucí oddělení dohledu nad subjekty.

Nebyly to však jen cigarety, které celníci v uplynulých týdnech zajišťovali na území Moravy a Slezska. Podvečer svátečního Dne vítězství 8. května si polský řidič vybral jako příhodný čas na převážení necelého kilogramu sušené marihuany z České republiky do Polska. Hlídka moravskoslezských celníků si však jeho dodávku vytipovala ke kontrole a jedoucí vozidlo tak s výstražným zařízením stíhala. Řidič si byl vědom svého nákladu, a proto se rozhodl ujet do Polska. Druhá hlídka však vozidlu zatarasila cestu a následně jej zastavila. Řidič byl předán policejnímu orgánu celní správy k trestnímu řízení.  

 

 
 

 
© 2008 Studio Kabelové televize Kopřivnice