18. 6. 2013

Neoprávněně odebíral elektřinu, shořel mu dům

Prověřujeme jednání 52letého majitele rodinného domu v Makovicích s podezřením ze spáchání přečinu krádež v souvislosti s neoprávněným odběrem elektrické energie. Tato skutečnost vyvstala v souvislosti se zahořením domu a zásahem hasičů. Případy neoprávněného odběru prověřujeme opakovaně. Jen v letošním roce je to několikerý případ. Majitelé či nájemci nemovitostí se napojují přemostěním elektroměrů různými způsoby. Mnohdy si ani neuvědomí, že takovým neodborným zásahem ohrožují nejen sebe, ale také ostatní uživatelé nemovitostí.

 

Prokázání další trestné činnosti

V obci Veřovice odcizili zloději elektrické pracovní zařízení. Začátkem měsíce června vnikli vystříhaným otvorem v oplocení rodinného domku, dva muži ve věku 23 a 24 let na zahradu. Z přístřešku odcizili sněžnou frézu a další elektrické zařízení. Poškozený vyčíslil škodu ve výši 7 tisíc korun. Podezřelí muži se k této krádeži přiznali v souvislosti s další majetkovou trestnou činností, které se dopouštěli v letošním roce na Novojičínsku.         

   

Vloupání do chatek a rekreačních zařízení

Během minulého týdne jsme zaznamenali hned několik případů vloupání do zahradních chatek a rekreačních zařízení na Novojičínsku.
Například v noci na 13. června se vloupal do zahradní chatky na ulici Bezručova v Příboře neznámý pachatel. Po násilném vniknutí z chatky odcizil hifi věž Panasonic, DVD přehrávač Hyundai, kuchyňské hodiny Prim, hodiny takzvané kukačky a další věci. Předběžná škoda odcizením a poškozením přesáhla částku pět tisíc korun.
Další vloupání, tentokrát v chatové oblasti v Lubině, se odehrálo v noci na 13. června letošního roku. Doposud neznámý pachatel násilím vnikl do chaty, ze které odcizil soubor starožitných keramických ukládacích nádob na potraviny a pochutiny, několik kusů pálených keramických hrnků, elektrický samovar, starožitný lustr, soubor tří kruhových obrazů na dřevěném podkladě s valašskou tématikou a další věci. Celková škoda činila dvanáct tisíc korun.
V době od 9. do 13. června násilím vnikl neznámý pachatel do rekreační chalupy v obci Vrchy. Z chalupy odcizil a částečně na místě zkonzumoval různé potraviny v hodnotě okolo dvou tisíc korun. Například odcizil sportovní bundu Nice, dvě plné přepravky piv a propan-butonovou láhev s příslušenstvím. Zloděj ještě za chalupou odcizil umělohmotnou nádrž s ocelovým ochranným pláštěm o objemu tisíc litrů. Dále vnikl do vedlejší chaty, ve které buď odcizil, různě přemístil a zkonzumoval  potraviny za necelých tisíc korun. Pachatel rovněž poškodil zařízení chaty. Například rozbil okna kuchyně, skleněné kryty světel nebo žárovky v různých místnostech. V tomto případě se celková škoda odcizením a poškozením vyšplhala na téměř dvacet tisíc korun.
Od ledna do poloviny června letošního roku evidujeme na Novojičínsku již 26 případů vloupání do rekreačních chat a chalup. Přitom během celého loňského roku jsme prošetřovali celkem 28 těchto případů. Pachatelé při letošních i loňských vloupáních způsobili majitelům rekreačních zařízení celkově desítky tisícové škody.
Dokonce i v letním období, kdy jsou tyto objekty nejčastěji obývány, stávají se středem zájmu zlodějů. Pachatelé v chatách pobývají, konzumují zde uložené potraviny a pak si odnášejí cokoliv, co lze zpeněžit. Nejčastěji se jedná o elektroniku, zahradní techniku, nářadí, ale také zařízení.
Policisté se jako každý rok zaměřují také v letních měsících na kontroly rekreačních oblastí na zabezpečení chat a chalup. Připomínáme základní rady a opatření, které mohou majitelé chat využít  při  ochraně svého majetku:

Rekreační objekt si zabezpečte především certifikovanými mechanickými  zábrannými prostředky (dokonalý bezpečnostní zámkový systém, zodolněné dveře,  mříže, uzamykatelné okenice).
Věnujte pozornost zejména stavebním otvorům, jako jsou dveře, okna, verandy.
Pro vyšší standard ochrany je vhodné využít elektronickou ochranu, případně připojení objektu na pult centralizované ochrany.
Je dobré mít objekt správně pojištěný nejen proti krádežím, ale i proti požáru.
Před neznámými lidmi se nikdy nechlubte majetkem, který v objektu máte.
Pokud už k vloupání do objektu dojde, je dobré mít cenné věci, které v objektu máte, na fotografiích.
Vždy policistům uveďte do policejního protokolu vše důležité, co by mohlo napomoci při pátrání po pachateli.
Dojde-li k vloupání do vašeho rekreačního objektu, ihned volejte linku 158, do objektu nevstupujte a neuklízejte  po zlodějích. Jen  tak uchráníte stopy zanechané pachatelem, které mohou policisté zajistit pro další vyšetřování.

 

Muž řídil i přes zákaz a pod vlivem drog

Novojičínští policisté kontrolovali ve čtvrtek 13. června ve večerních hodinách na ulici Riegrova v Novém Jičíně řidiče osobního automobilu Renault Megane. Při provedené kontrole policisté zjistili, že čtyřiačtyřicetiletý muž má uložen rozhodnutím Městského úřadu v Novém Jičíně zákaz řízení motorových vozidel, a to až do října letošního roku. Muž měl vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel na dobu od 30.4. do 30.10.2013, tedy v délce 6 měsíců. Navíc u řidiče na místě  provedli test na přítomnost návykových látek, který byl pozitivní na amfetamin. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.  

Odcizil kabelku z nákupního vozíku

Krádež kabelky přišla ve čtvrtek 13. června v odpoledních hodinách novojičínským policistům oznámit její 46letá majitelka z Novojičínska. Žena policistům uvedla, že byla nakupovat v jednom novojičínském hypermarketu na ulici B. Martinů. Při odchodu z obchodního domu na parkovišti jí neznámý pachatel z nákupního vozíku, který měla umístěný za zaparkovaným vozidlem odcizil volně položenou dámskou kabelku. Chvilka její nepozornosti při vykládání nákupu do kufru stačila dosud  neznámému pachateli k tomu, aby jí kabelku odcizil. Majitelce tak zloděj způsobil škodu za více než 11 tisíce korun. Policisté případ kvalifikovali jako trestný čin krádež a po pachateli pátrají.

 
 

 
© 2008 Studio Kabelové televize Kopřivnice