4. 6. 2021

Krádež zboží v oderském supermarketu má na svědomí novojičínský recidivista

V těchto dnech policisté z oderského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 37letému muži z Novojičínska, neboť tento měl chvíli před osmou hodinou ranní 3. června letošního roku odcizit v supermarketu na ulici Nádražní v Odrách volně vystavené zboží v hodnotě 60 korun. Jak bylo zjištěno, tak PET láhev vína si uschoval do svého batohu a bez úhrady prošel pokladní zónou. Zde byl zadržen všímavým pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny a následně byl předán přivolané službu konající policejní hlídce. Lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u 37letého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán trestním příkazem Okresního soudu v Ostravě k trestu odnětí svobody o výměře jednoho roku, s podmíněným odkladem na dobu dvou let. Vzhledem k tomu, že trestnou činnost majetkového charakteru páchal i nadále, vykonal si následně nepodmíněný trest odnětí svobody, ze kterého byl propuštěn na jaře loňského roku. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany oderských policistů, a to v úzké spolupráci s novojičínskými kriminalisty.

 

Silniční kontrola prokázala podnapilého řidiče osobního automobilu v Děhylově

Pár desítek minut po půlnoci prvního červnového dne letošního roku policejní autohlídka z Obvodního oddělení v Hlučíně vykonávala hlídkovou službu v obci Děhylov, kdy při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu stavěla a kontrolovala řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Fabia, a to 50letého muže z Ostravy. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo prokázáno, že tento řidič je pod vlivem alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 1,1 promile alkoholu v dechu. Shora uvedený muž s naměřenými hodnotami souhlasil, lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal, na místě mu bylo zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a celá záležitost je nadále v prověřování ze strany hlučínských policistů a opavských kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

 

Objasnění výtržnictví v prostoru opavského Stříbrného jezera

V těchto dnech policisté Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu výtržnictví, ze kterého je důvodně podezřelý 26letý muž z Opavy tím, že okolo šestnácté hodiny odpolední 2. června letošního roku měl stát poblíž písečné pláže u břehu Stříbrného jezera na ulici U Dráhy v Opavě-Kateřinkách, podle svědeckých výpovědí měl být obnažen, v ruce držet pohlavní úd a masturbovat. Celá záležitost je nyní nadále v intenzivním prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

 

Objasnění případu šíření poplašné zprávy v Opavě

Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě v těchto dnech zahájil trestní stíhání 42letého muže z Karvinska jako obviněného ze spáchání přečinu šíření poplašné zprávy. Podle všech doposud zjištěných skutečností měl tento muž třicet minut po devatenácté hodině podvečerní 1. června 2021 z Frýdeckomístecka telefonicky oznámit na telefonní číslo jednoho z oddělení Psychiatrické nemocnice na ulici Olomoucké v Opavě, že v jejich objektu je ukrytá bomba. Při svém hovoru měl uvést, že se bomba nachází v nádobách na jídlo, přičemž při svém telefonátu byl vulgární, nadával na zdravotnický systém a před zavěšením prováděl odpočítávání od pěti do jedné a následně zdůraznil slovo „bum“. V té době se v dané budově nacházelo přibližně sto osob a musely být přijaty bezpečnostní opatření v souvislosti s výhrůžným telefonátem. Svým jednáním výše jmenovaný 42letý muž tak úmyslně způsobil nebezpeční vážného znepokojení tamního obyvatelstva tím, že rozšířil poplašnou zprávu, která byla nepravdivá. Jeho trestní stíhání je nyní vedeno na svobodě. Celá záležitost je nadále ve stádiu vyšetřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

 

Žádost o svědectví k dopravní nehodě v Opavě

Inspektor Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě prap. Filip Špaček v těchto dnech prošetřuje a prověřuje dopravní nehodu, která se stala chvíli před patnáctou hodinou odpolední 31. května 2021 v prostoru křižovatky ulic Jánská – Nádražní okruh – Praskova v Opavě a jenž byla dodatečně oznámena.

Jak bylo doposud zjištěno, tak ve výše uvedené době 52letý muž z Opavy řídil motocykl tovární značky Suzuki Bandit 650S po hlavní silnici ve směru od ulice Hradecké k ulici Těšínské, přičemž v dané křižovatce mu nedal přednost v jízdě dosud neznámý řidič neznámého motorového vozidla, který jel ve směru z ulice Jánské k ulici Praskové. V té době byla světelná signalizace zdejšího semaforu mimo provoz. Motocyklista na vzniklou situaci zareagoval prudkým brzděním, dostal smyk a upadl na asfaltový povrch vozovky. Ke střetu mezi motocyklem a vozem nedošlo. Řidič automobilu vystoupil, přesvědčil se, že 52letý muž neutrpěl žádné zranění a následně oba odejeli. Výše uvedený motocyklista však následně zjistil, že došlo k poškození jeho stroje s nutnou opravou ve výši přibližně 15 tisíc korun a celou záležitost dodatečně oznámil opavským dopravním policistům. Pro řádné zadokumentování celého spisového materiálu je nutné svědectví doposud neznámého řidiče (jedná se o muže ve věku okolo 30 let) blíže neustanoveného automobilu (mohlo by se jednat o osobní automobil bílé barvy) případně dalších svědků shora popsané kolizní situace v dopravě. Toto lze kdykoli učinit v budově opavských policistů na ulici Hrnčířská č. 17 v Opavě, případně na telefonní čísla 974 737 576 nebo kdykoli na mobilní číslo opavských dopravních policistů 735 788 950. Za kladné a pozitivní informace policisté děkují.

 

Případ zapomenuté peněženky na čerpací stanici prověřují vrbenští policisté

Policisté z vrbenského Obvodního oddělení žádají širokou veřejnost o pomoc při objasnění a nálezu zapomenuté peněženky s osobními doklady, s platebními kartami a s finančními prostředky v prostoru benzínové čerpací stanice Oil Team na ulici Nádražní ve Vrbně pod Pradědem. Mezi sedmou a osmou hodinou ranní 1. června letošního roku totiž 35letý muž z Krnova vytratil nebo zapomněl na shora uvedené čerpací stanici svou pánskou černou koženou peněženku značky Tommy Hilfiger, ve které se nacházely jeho různé osobní doklady, tři platební karty a finanční částka na hotovosti ve výši 35 tisíc korun. Jakékoli informace, které by vedly k nálezu peněženky, dokladů a financí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na policejní číslo Obvodního oddělení ve Vrbně pod Pradědem 974 731 761 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158. Shora uvedenou nalezenou peněženku lze taky kdykoli odevzdat jakékoli službu konající policejní hlídce případně v kterékoli policejní budově.

 

Pracovní úraz na katastru obce Heřmanovice na Bruntálsku

Chvíli před sedmou hodinou ranní 1. června 2021 obsluhoval 53letý muž z Bruntálska na katastru obce Heřmanovice lesní traktor tovární značky New Holland a manipuloval nejen s touto lesní technikou ale také s dřevní hmotou. Jak bylo následným prošetřováním zjištěno, tak došlo k technické závadě na převodu pracovního stroje a shora uvedený muž se toto pokusil na místě opravit. Poškozený traktor dal tedy jmenovaný muž do stavu tak zvaného „volnoběhu“, zabrzdil jej ve svahu pouze ruční brzdou, vystoupil z kabiny, lehl si pod traktor a poškozenou převodovku chtěl manuálně přepnout. V této chvíli však mělo dojít k samovolnému a nekontrolovatelnému rozjezdu nedostatečně zabrzděného stroje směrem dozadu a k přejetí obou dolních končetin 53letého muže. Traktor pak svévolně pokračoval v jízdě přibližně dalších 20 metrů a zastavil se až o vzrostlý strom. Zraněný muž byl následně se svým zraněním transportován helikoptérou do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě k lékařskému vyšetření a k ošetření. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo, orientační dechová zkouška byla u shora uvedeného muže negativní a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena řádově v několika stovek korun. Cizí zavinění na daném případě zjištěno nebylo a celou záležitostí se nadále zabývají policisté z Obvodního oddělení ve Vrbně pod Pradědem.

 

Dopravní nehoda motocyklisty v Bruntále

Chvíli před čtrnáctou hodinou odpolední 2. června 2021 řídil 51letý muž z Bruntálska motocykl tovární značky Yamaha YZF-R1 po ulici Rýmařovské v Bruntále, a to ve směru na Rýmařov, přičemž po vyjetí z pravotočivé zatáčky před křižovatkou s ulicí Příčná se (podle svých slov) lekl vyjíždějícího nákladního motorového vozidla tovární značky Volvo. Jeho 53letý řidič z Bruntálu právě dokončil odbočení z ulice Příčné na ulici Rýmařovskou a chtěl pokračovat ve směru jízdy do centra města. Na vzniklou situaci motocyklista zareagoval prudkým zabrzděním, dostal smyk a upadl na zem. Setrvačností motocykl pokračoval po asfaltovém povrchu vozovky do protisměru, kde narazil do levé části zadní nápravy nákladního automobilu, od které se odrazil a narazil do těla motocyklisty. Při dopravní nehodě došlo k doposud nespecifikovanému zranění lehčího charakteru 51letého muže, a to s neupřesněnou dobou léčení, přičemž byl k lékařskému vyšetření a ošetření letecky transportován do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo. Celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 210 tisíc korun. Orientační dechové zkoušky vyzněly u osobou účastníků kolizní situace v dopravě negativně. Celá záležitost je nadále v prošetřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

 

Další dopravní nehody motocyklistů na Bruntálsku

Pětadvacet minut po třinácté hodině odpolední 2. června 2021 řídila 47letá žena z Prostějova svůj motocykl tovární značky Kawasaki ER5 v obci Nové Heřminovy, a to ve směru od Bruntálu k obci Zátor, přičemž chtěla předjet před ní jedoucí vozidlo. V protisměru se však náhle objevil jiný automobil, motocyklistka se podle svých slov lekla, na vzniklou situaci zareagovala prudkým zmáčknutím páky přední brzdy, přední kolo se jí zablokovalo, dostala smyk a upadla na zem. Ke střetu s jiným vozem ani s překážkou nedošlo. Při tomto si 47letá žena způsobila zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v krnovské nemocnici, ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 50 tisíc korun. Pro její zranění u ní nebyla provedena orientační dechová zkouška, při lékařském ošetření u ní však byl nařízen odběr krve ke zjištění, zda v době jízdy nebyla pod vlivem alkoholických nápojů nebo jiných omamných a psychotropních látek či jedů.

Deset minut po deváté hodině ranní 3. června 2021 řídil 43letý muž z Krnova svůj motocykl tovární značky BMW K1300 po silnici čísla I/11 v katastru Horního Benešova, a to ve směru na obec Milotice nad Opavou, přičemž mu bezprostředně do jízdní dráhy vběhla srna. Na vzniklou situaci nestačil motocyklista adekvátně zareagovat, došlo tak ke střetu s lesní zvěří, která zůstala uhynulá na místě a následně byla předána představiteli zdejšího mysliveckého spolku. Výše jmenovaný muž s motocyklem neupadl, zranění si nezpůsobil a celková hmotná škoda na majetku však byla vyčíslena na finanční částku ve výši 80 tisíc korun. Obě výše uvedené kolizní situace v dopravě jsou nadále v prošetřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

 

 
 

 
© 2008 Studio Kabelové televize Kopřivnice