13. 7. 2017

Dopravní nehoda – výzva policie

Dne 10. července 2017 kolem 16:50 hodin došlo v obci Kujavy na Novojičínsku k dopravní nehodě cyklisty. Stalo se tak v blízkosti křižovatky se silnicí směřující na obec Pustějov, u domu s číslem popisným 33. Při této dopravní nehodě cyklista utrpěl těžké zranění, se kterým musel být letecky transportován do Fakultní nemocnice Ostrava. Policie ČR Dopravní inspektorát Nový Jičín prosí případné svědky této dopravní nehody, aby se ozvali na telefonní číslo 974 735 251, nebo na telefonní číslo 606 080 399 či kontaktovali linku 158. Za pomoc občanů děkujeme!

 

Poškozené stany

Kopřivničtí policisté pátrají po doposud neznámém vandalovi, který v uplynulých dnech poškodil sedm stanů. Těmto stanům prořezal plátěné zastřešení a způsobil tím škodu ve výši téměř 16 tisíc korun. Věc je řešena jako přečin poškození cizí věci, za který může pachatel v případě dopadení strávit až jeden rok za mřížemi.

 

Konopí mělo putovat do Polska

Dva záchyty a téměř 11 kilogramů sušené marihuany, 211 kusů vzrostlých rostlin konopí, 25 gramů metamfetaminu, 13 gramů hašiše, necelých 600 000 korun v hotovosti…to jsou výsledky ostravských celníků z protidrogového oddělení. Prověřování prováděli od letošního jara. Ze zjištěných informací byla ustanovena skupina podezřelých osob, která se dlouhodobě zabývala nelegálním obchodováním s omamnými a psychotropními látkami. Hlavním organizátorem byl 27 letý muž z Havířova, který nakupoval ve velkém marihuanu od dalších podezřelých osob z Přerova a Tovačova, následně ji prodával cizincům z Polska a ti ji nelegálně vyváželi do Polské republiky. Po zadržení osob byly provedeny domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor a pozemků, včetně vozidel. V rámci těchto prohlídek bylo zajištěno 2 300 gramů sušené marihuany, 181 kusů rostlin marihuany v in-door pěstírně spolu s technologickým zařízením a komponenty, 25 gramů metamfetaminu, 13 gramů hašiše, 2 kusy plynových pistolí, 359 000 korun v hotovosti, 37 910 polských zlotých, převod vlastnického práva k družstevnímu bytu jako výnosy trestné činnosti a řada dalších věcných a listinných důkazů, které budou předmětem dalšího kriminalistického zkoumání.  4 hlavní pachatelé jsou stíhání vazebně. Za tuto trestnou činnost jim hrozí tresty odnětí svobody v rozsahu jednoho až dvanácti let.

Následující týden byl na základě zjištěných operativních informací zadržen muž z Karviné, který nelegálně pěstoval a připravoval marihuanu k vývozu do Polska. U pachatele bylo v rámci prováděných úkonů trestního řízení zajištěno 5 800 gramů marihuany. Vyšetřoval muži sdělil obvinění z trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za což mu hrozí trest odnětí svobody v rozsahu dvou až deseti let.

 

Škoda přes sto tisíc

Ostravští policisté pátrají po zatím neznámém pachateli, který se zmocnil pánského zavazadla. Tašku 55letý poškozený ponechal v zavazadlovém prostoru zaparkovaného vozu zn. Nissan v Moravské Ostravě. Pachatel do vozu vnikl po rozbití skla zavazadlového prostoru vozu. Spolu s taškou byla odcizena peněženka s platebními kartami, financemi. Dále neznámý odcizil spolu se zavazadlem tablet, notebook. Škoda na majetku byla předběžně specifikována ve výši přesahující 131 000 korun. Ke skutku došlo 11. 7. 2017 v době od 12.00 hodin do 13.15 hodin. K objasnění okolnosti události jsme zahájili úkony trestního řízení pro trestné činy krádež a poškození cizí věci. Pachateli tak hrozí trest odnětí svobody až na pět let. Znovu zopakování doporučení, aby majitelé zvážili, zda ve vozech ponechají bez dozoru věci větších hodnot.

 

Školní docházka

Ostravský policejní komisař zahájil trestní stíhání 32leté ženy a 33letého muže pro trestný čin ohrožování výchovy dítěte. Matka je podezřelá, že v době několika měsíců nepřihlásila k povinné školní docházce 16letého syna a učinila tak až v závěru března roku 2017. Poté měl žák neomluvenou absenci a to víc jak 200 hodin. Oba rodiče jsou pak podezřelí, že v období několika měsíců (zhruba poloviny března až června 2017) nedohlíželi na výchovu a docházku dalších tří dětí, přičemž žáci dosáhli neomluvené absence v řádech desítek hodin (od 70 hodin až víc než 190 hodin). Oba přitom byli již soudem odsouzeni pro přečin ohrožování výchovy dítěte, přičemž trest již vykonali. Oba jsou tak podezřelí, že umožnili dětem vést zahálčivý život a měli porušit svou povinnost péče o děti, vyplývající z rodičovské zodpovědnosti a páchat takový čin opakovaně. Oběma tak hrozí trest odnětí svobody až na pět let.

 

 
 

 
© 2008 Studio Kabelové televize Kopřivnice