17. 11. 2017

Policisté se zaměřili na viditelnost chodců

Policisté z Moravskoslezského kraje se s příchodem podzimního období zaměřili na chodce a jejich viditelnost v silničním provozu. Během dopravně bezpečnostního opatření, které se konalo od 6. do 16. listopadu, policisté v ranních a pozdních odpoledních hodinách kontrolovali chodce, zda dodržují svou povinnost a jsou při pohybu při krajnici mimo obec za snížené viditelnosti (během soumraku, svítání a noční doby) vybaveni reflexními prvky. Cílem opatření bylo chodcům připomenout základy bezpečnosti při pohybu na pozemních komunikacích a eliminovat dopravní nehodovost s jejich účastí. Pro zvýšení bezpečnosti si chodci během kontroly od policistů převzali reflexní pásky.

Uvedeného dopravně bezpečnostního opatření se v úterý zúčastnili také policisté z dopravního inspektorátu Nový Jičín. Tito zkontrolovali více jak 50 chodců, kdy jednomu z nich z důvodu nepoužití reflexních prvků a ohrožení bezpečnosti silničního provozu, udělili blokovou pokutu.

 

Ahoj babi

Další tři pokusy o vylákání financí seniorek prověřují policisté v našem kraji. Způsob spáchání činů je notoricky známý, seniorky byly kontaktovány prostřednictvím telefonu. Následovalo vylíčení životních obtíží volajícího, jež vystřídal požadavek o okamžité poskytnutí nemalé finanční částky. Telefonát byl zahájen tradičním pozdravem „ahoj babi,“ a volající se představil jako vnuk či přítel vnučky. Tři seniorky ve věku od 71 let do 88 let byly požádány o finance, jedna z poškozených dokonce odcestovala vozidlem taxislužby z místa bydliště, aby vybrala peníze. Naštěstí se pachatel peněz nezmocnil, ženy kontaktovaly své příbuzné, kteří uvedenou žádost negovali…

Vzhledem k aktuálně prověřovaným událostem, nezbývá než znovu zopakovat základní preventivní doporučení:

  • Každý podobný telefonát si okamžitě ověřte. Zavolejte vnukovi nebo vnučce, kteří Vám měli údajně volat, případně nejbližším příbuzným.
  • Pokud zjistíte, že Vám opravdu nikdo z rodiny nevolal, volejte Policii České republiky na lince 158 a sdělte skutečnosti vyplývající z telefonátu. Na policii (linka 158) se raději obraťte také v případě, kdy se Vám kontakt s rodinou nepodaří navázat.
  • Nesvěřujte své peníze osobám, které neznáte. Ani pod příslibem, že Vám do zástavy přenechají např. doklady (mohou být zcizené) nebo finance v cizí měně (může se jednat o padělky).Nejčastější trestné činy a zejména rady, jak se v krizových situacích chovat, naleznou senioři v naší publikaci Černá kronika aneb ze soudních síní. Kronika „oslavila“ první narozeniny, byla pokřtěna dne 3. 11. 2016 v Domově pro seniory v Odrách. V průběhu uplynulého roku byla publikace hojně využívána moravskoslezskými preventisty při akcích pro seniory, zájemci si ji mohou zapůjčit také v knihovnách. 
 
 

 
© 2008 Studio Kabelové televize Kopřivnice