21. 3. 2019

Neoprávněně pobírala podporu v nezaměstnanosti

Kriminalisté z Nového Jičína zahájili během včerejšího dne úkony trestního řízení pro přečin podvodu. Toho se měla dopustit pětatřicetiletá žena tím, že zamlčela skutečnost o svém pracovně-právním vztahu, na základě čehož neoprávněně od června do srpna loňského roku pobírala příspěvek na podporu v nezaměstnanosti. Žena se tak měla neoprávněně obohatit o více jak 10 tisíc korun. Nyní ji hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.

 

Platit zboží předem se nevyplácí

O tom, že platit předem objednané zboží přes internetový obchod se nevyplácí, se přesvědčila třiačtyřicetiletá žena z Nového Jičína. Ta si v únoru letošního roku objednala na jednom z e-shopů hodinky v hodnotě přesahující pět tisíc korun. Po předchozí komunikaci s údajným prodejcem pak výše uvedenou finanční částku zaslala předem na stanovený bankovní účet. Na objednané hodinky však žena čekala marně. Prodávající na její urgence nereagoval a stal se nekontaktní. Dosud neznámému pachateli hrozí v případě dopadení za přečin podvodu až dva roky za mřížemi.    

 

Dva vykázaní v Ostravě, třetí na Frýdecko-Místecku

Dva muže vykázali z obydlí ostravští policisté v závěru minulého týdne (15. 3. 2019, 17. 3. 2019). Vykázaná osoba tak nesmí do svého příbytku minimálně 10 dnů. Prvním vykázaným byl 22letý muž. Poškozenou je matka vykázané osoby. Žena měla být dlouhodobě vystavena emocionálnímu ataku, verbální útoky měly být stupňovány, četné měly být vulgarity, urážky. Syn měl vyhrožovat, požadovat opakovaně finance. V neděli (v posledních hodinách dne) byl vykázán 43letý muž, jeho partnerka měla čelit opakovaným fyzickým útokům, výhrůžkám. Muž měl k ženě opakovaně směřovat vulgární nadávky bít ji pěstmi, tahat za vlasy…Násilí a ataky se měly stupňovat. V domácnosti žije i malé dítě. A vykázán z bytu byl i 32letý muž na Frýdecko-Místecku. Muž měl ke své partnerce směřovat vulgarismy, urážky, bít ji. K fyzickým i verbálním atakům mělo docházet dlouhodobě od konce roku 2016. Intenzita ataků i mužova agresivita měla být stupňována, žena ve strachu měla i s několikaměsíčním dítětem opakovaně opustit byt…

V letošním roce vykázali moravskoslezští policisté již 29 osob. Nejvíce (11) na Frýdecko-Místecku a Ostravsku (7). Vloni jsme v regionu zaznamenali nárůst počtu vykázaných osob, nejvíc stoupl počet vykázaných v roce 2018 na Frýdecko-Místecku. Zvýšil se i počet dětí, žijících v domácnostech, kde se vykazovalo. Zákon umožňuje v České republice vykázat z obydlí podezřelou osobu již dvanáct let (od roku 2007). Ostravští policisté za tuto dobu vykázali z obydlí 506 osob. Zásadní pro řešení domácího násilí je rozhodnutí oběti násilí řešit.

 

 
 

 
© 2008 Studio Kabelové televize Kopřivnice