26. 9. 2023

                                                                                                                             Ostrava 26. září 2023

 

Muž, který měl převážet migranty, je ve vazbě. Cizinci vstoupili na území České republiky neoprávněně.

Moravskoslezští policisté se i v současné době věnují nelegálnímu pobytu cizinců na území naší republiky a současně tranzitní migraci. Ve vazbě na soud aktuálně „čeká“ za trestný čin organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice cizinec, který měl před několika dny za úplatu převézt téměř dvacítku migrantů ze Slovenska do České republiky. Jednu z namátkových kontrol prováděla hlídka speciální pořádkové jednotky minulý týden v úterý v lokalitě hraničního přechodu Bumbálka. V nočních hodinách zastavili policisté projíždějící větší osobní motorové vozidlo a provedli kontrolu. Podezření, že se v zavazadlovém prostoru neoprávněně nachází osoby, bylo důvodné. Z automobilu vystoupilo celkově 17 osob, evidentně cizinců, z toho jen pár dětí a žen. U zajištěných cizinců realizovali policisté odboru cizinecké policie standardní identifikační proces (ověření identity) a současně zjišťovali oprávněnost vstupu a pobytu na území naší republiky. Výsledkem bylo konstatování, že ani jedna osoba nesplnila podmínky pro vstup a pobyt na území České republiky a nedisponuje ani potřebnými doklady, které by je k uvedenému opravňovaly. Vzhledem ke zjištěným informacím byly osoby v rámci readmisního řízení předány zpět do Slovenské republiky. Policisté řidiče na místě zadrželi a následovaly procesní úkony, které již realizovali kriminalisté z Frýdku-Místku. Zjistili, že 45letý občan státu Evropské unie měl mít, jakožto řidič vozidla, v úmyslu zorganizovat nedovolené překročení státní hranice pro jiného. Za úplatu měl převézt již zmíněných 17 Syřanů ze Slovenska do naší republiky, přestože věděl, že nemají u sebe platné cestovní doklady potřebné ke vstupu na naše území a nejsou tedy oprávněni na naše území vstupovat a pobývat zde. Na základě zjištěných informací frýdecko-místečtí kriminalisté sdělili řidiči vozidla podezření z trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. Trestní zákoník stanoví za uvedené jednání trest odnětí svobody na šest měsíců až pět let, propadnutí majetku či peněžitý trest, současně je muž ohrožen trestem vyhoštění z území České republiky. V tomto případě rozhodl soud o vzetí muže do vazby.

 

 

Dvojici „lapků“ zadrželi frýdlantští policisté

Policisté z obvodního oddělení Frýdlant nad Ostravicí v minulém týdnu zadrželi dvojici z Ostravy, která se v jejich „revíru“ měla dopustit několika krádeží peněženek i s platebními kartami. Dvacetiletý muž a pětadvacetiletá žena si v polovině září vyrazili vlakem na výlet z Ostravy do Frýdlantu nad Ostravicí. Při procházce městem je zaujalo sportovní středisko, do kterého se šli podívat, ne však za účelem sportu. Tam pak měla žena využít nepozornosti poškozeného, který se v té době věnoval sportovní aktivitě, a vzít jeho odložený batoh. Z toho měla vytáhnout peněženku a po krátké chvíli batoh zase vrátila zpět na místo. Poškozený tak přišel o finanční hotovost téměř dva tisíce korun, doklady i platební kartu. O tři dny později se do městečka v podhůří Beskyd vydala dvojice znovu. Tentokrát si zašli na jídlo do jedné z místních restaurací. Žena zde měla v nestřeženém okamžiku odcizit z prostor kuchyně peněženku se třemi stovkami a dvěma platebními kartami a následně ji předat muži. Jednu z karet pak měli použít k zaplacení útraty za jídlo v dané restauraci. Poté se přemístili do dalšího restauračního zařízení, kde měli odcizenou kartu opět využít k placení za občerstvení a cigarety. A když už se rozhodli vrátit „z výletu“ zpět do Ostravy, měli ještě na nádraží ve stojícím vlaku využít nepřítomnosti strojvedoucího a z jeho kabiny odcizit peněženku s finanční hotovostí a platební kartou. Tou si měli následně zaplatit zpáteční jízdenky. Odjet už však nestihli, protože v té době po nich již pátrali policisté, kteří přijali oznámení o krádeži peněženky v restauraci. Hlídka dvojici odpovídající popisu možných pachatelů našla poblíž nádraží a oba zadržela. Při prohlídce byly u ženy mimo jiné nalezeny také dvě odcizené platební karty. U výslechu se podezřelí ke svým jednáním doznali. Frýdlantští policisté oběma ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a muži navíc také z přečinu krádeže, jelikož byl v posledních třech letech za předchozí trestnou činnost potrestán. Nyní v případě odsouzení hrozí ženě až dvouletý pobyt za mřížemi, muži pak až tříletý trest odnětí svobody.

 

Policisté opět varují a nabádají veřejnost. Nenechávejte své věci, ať už tašky či peněženky, bez dozoru a mějte je pod neustálou kontrolou. Na sportovištích využívejte uzamykatelné skříňky. „Lapkové“ umí využít každý nestřežený okamžik a připravit vás o veškeré cennosti i doklady.

 

 
 

 
© 2008 Studio Kabelové televize Kopřivnice