29. 8. 20212

Informace k dopravní nehodě ze dne 28. srpna 2022 u Bravantic

V podvečerních hodinách včerejšího dne (28.8.2022) došlo ke kolizní situaci v dopravě na dálnici D1 ve směru jízdy z Olomouce na Ostravu. Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno, tak pár minut po šestnácté hodině odpolední 28. srpna 2022 jelo po dálnici D46 ve směru jízdy z Prostějova na Olomouc osobní motorové vozidlo tovární značky Cadillac SRX s lotyšskou mezinárodní registrační (poznávací) značkou a vjelo do prostoru benzínové čerpací stanice v katastru obce Žerůvky na Olomoucku. Po natankování dvoučlenná osádka automobilu pohonné hmoty nezaplatila a odejela po výše zmíněné dálnici ve směru na Ostravu. O celé této události byla ihned vyrozuměna nedaleko se nacházející službu konající policejní autohlídka z Dálničního oddělení Kocourovec, která se vydala za vozem Cadillac. V té době neznámý řidič tohoto osobního automobilu nereagoval a nerespektoval pokynů policistů k zastavení, které byly dávány zvláštním výstražným zvukovým a světelným znamením (majákem) doplněným červeným nápisem STOP ze služebního policejního automobilu a snažil se ujet velkou rychlostí, která v některých úsecích dosahovala až 230 km/h, čímž se snažil policejní hlídce ujet. Při tomto svou rychlou a bezohlednou jízdou bezprostředně ohrožoval a omezoval ostatní účastníky silničního provozu.

Na pokračující dálnici D1 v katastru obce Bravantice na Novojičínsku tehdy neznámý řidič vozu Cadillac okolo sedmnácté hodiny uvedeného dne nezvládl řízení a zezadu narazil do před ním jedoucího osobního motorového vozidla tovární značky Renault Scénic, ve kterém cestovaly tři osoby polské národnosti. Ty vlivem nárazu utrpěly zranění lehčích charakterů s nutností následného lékařského vyšetření a ošetření. Cadillac následně narazil i do zadní části před ním jedoucího osobního automobilu tovární značky Honda CR-V s dvoučlennou posádkou, která rovněž utrpěla zranění lehčích charakterů s nutností lékařského vyšetření a ošetření ve zdravotnickém zařízení.

Jak bylo následně prokázáno, tak osobní motorové vozidlo tovární značky Cadillac SRX řídil 29letý muž lotyšské národnosti a na sedadle spolujezdce byl 32letý muž rovněž cizí státní příslušnosti. Prvně jmenovaný muž utrpěl zranění těžšího charakteru s nutností lékařského vyšetření, ošetření a současné hospitalizace ve Fakultní nemocnici s Poliklinikou v Ostravě-Porubě, druhému muži vznikla lehká zranění s jednorázovým lékařským ošetřením a v této chvíli se nadále nachází v novojičínské policejní cele. Orientační test na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v těle řidiče vyzněl pozitivně, a to na návykové látky amfetamin/metamfetamin a byl u něj proveden odběr biologického matriálu (krve) ke speciálnímu toxikologickému rozboru. Lustracemi v dostupných evidencích bylo také zjištěno, že automobil Cadillac prochází pátráním jako odcizený vůz. Všechny další okolnosti celého případu jsou nadále intenzivně prověřovány ze strany policistů a kriminalistů Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně v úzké spolupráci s jejich olomouckými kolegy.

V dané záležitosti byly již včerejšího večera zahájeny úkony trestního řízení směřující k řádnému objasnění a k prověření všech skutečností nasvědčujících spáchání zločinu obecného ohrožení a je předpoklad, že celková kvalifikace tohoto protiprávního jednání a chování bude upřesněna. Na závěr lze nyní sdělit, že žádná ze zúčastněných osob nebyla doposud obviněna, jsou prováděny nutné procesní úkony, je vyžádána přeshraniční spolupráce s Lotyšskem a například výslech se zraněným řidičem bude s největší pravděpodobností možno provést až v polovině tohoto týdne.

 

 
 

 
© 2008 Studio Kabelové televize Kopřivnice