11. 6. 2018

Zaměřeno na alkohol

Moravskoslezští policisté se o uplynulém víkendu zaměřili během dopravně bezpečnostní akce na zákaz požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek. Akce se zúčastnilo 404 policistů pořádkové a dopravní služby.

Zkontrolováno bylo 3.580 vozidel. Přestupků bylo zjištěno 347, z toho 326 přestupků bylo vyřešeno na místě příkazním řízením (blokově). Celková částka, která byla za přestupky uložena, činila 106.000 korun. U dvaceti řidičů byla provedenou kontrolou zjištěna přítomnost alkoholu v dechu. Z toho šestnáct řidičů se dopustilo přestupku (hodnota do 1 promile alkoholu v dechu). U dvou řidičů byla zjištěna přítomnost jiné návykové látky. Policisté dále zjistili 35 přestupků, kterých se řidiči dopustili nepoužitím bezpečnostních pásů. Řidiči užili celkem 93 vozidel v nevyhovujícím technickém stavu.

Nejvyšší naměřenou hodnotu alkoholu v dechu měl sedmačtyřicetiletý řidič v Ostravě, ten se dne 10. 6. 2018 krátce před 15:00 hodinou podrobil odbornému měření na přítomnost alkoholu v dechu s výsledkem téměř 2,3 promile alkoholu.

Pozornosti policistů neunikli ani cyklisté. V Příboru byl před půl noci dne 8. června 2018 kontrolován čtyřiadvacetiletý cyklista, který se následně podrobil odbornému měření s výsledkem 2,3 promile alkoholu v dechu.

 

Za volantem třináctiletý

Nestandardní způsob jízdy osobního vozu upoutal pozornost hlídky zhruba hodinu před půlnocí 10. června 2018 v Ostravě. Na pokyn k zastavení se dal řidič fordu na újezd, přičemž zřejmě nepřizpůsobil rychlost jízdy, vjel mimo komunikaci a narazil do betonové části. Posléze bylo zjištěno, že vůz řídil teprve třináctiletý chlapec. Okolnosti skutku i nadále prověřují ostravští policisté.

 

Lapka přistižen při činu

Policisté z obvodního oddělení v Bílovci se od včerejšího dne zabývají přečinem porušování domovní svobody a přečinem krádeže ve stádiu pokusu. Z těchto dvou trestných činů je podezřelý šestadvacetiletý muž, který měl v odpoledních hodinách vniknout na pozemek jednoho z rodinných domů v Jistebníku. Pachatel vešel do otevřené garáže, ze které vytáhl jízdní koho v hodnotě téměř 15 tisíc korun, které si přichystal k odcizení. To mu však nejspíš nestačilo a tak se vrátil zpět do garáže, kde se rozhodl prohledat neuzamčené vozidlo značky Volkswagen. V danou chvíli byl však lapka přistižen majitelkou domu a z místa činu utekl na vedlejší neoplocenou zahradu, kde se pokusil schovat pod dřevěným přístřeškem. Tam jej zadržel soused poškozené až do příjezdu policistů, kterým se následně pachatel ke svému jednání doznal. Nyní mu hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.

 

Za stovku až na tři léta

Až tři roky odnětí svobody hrozí šestadvacetiletému muži z Příboru. Ten měl v polovině měsíce května letošního roku v prodejně potravin u sebe uschovat zboží v hodnotě 100 korun. Následně na pokladně zaplatil pouze drobný nákup a s uschovaným zbožím poté prodejnu opustil. Příborští policisté po oznámení skutku v dané věci prováděli prověřování a vyhodnocovaní zjištěných poznatku, dle kterých byl ztotožněn podezřelý. Jelikož byl za obdobný skutek odsouzen, hrozí mu nyní za přečin krádež až tři léta odnětí svobody.

 

 
 

 
© 2008 Studio Kabelové televize Kopřivnice