12. 1. 2024

Odcizení finančních prostředků z bíloveckého rodinného domu

V době mezi třináctou a čtrnáctou hodinou odpolední 10. ledna tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Ostravské v Bílovci přečin krádeže a přečin porušování domovní svobody tím, že neoprávněně vstoupil na oplocený pozemek jednoho ze zdejších rodinných domů, následně vešel i do obytných prostor, které prohledal a odcizil finanční prostředky na hotovosti ve výši téměř 15 tisíc korun, vše ke škodě 86letému místnímu muži. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Bílovci a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených financí lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bílovecké policejní číslo 974 735 701 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

 

Vloupání do garáže na ulici Štramberské v Příboře

V blíže neustanovené době mezi 3. a 11. lednem letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Štramberské v Příboře přečin krádeže tím, že se vloupal do jedné ze zdejších garáží, kterou prohledal a odcizil dva střešní boxy na automobil značky Thule Motion černých barev, čímž poškozenému 54letému místnímu muži vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 38 tisíc korun. Tímto protiprávním jednáním a chováním majetkového charakteru se nadále zabývají policisté z Obvodního oddělení v Příboře a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených součástí motorových vozidel lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na příborské policejní číslo 974 735 751.

 

Fantom chat si svobody příliš neužil

Pouhý jeden měsíc po propuštění z výkonu trestu policisté zadrželi 61letého muže, který se měl opakovaně vloupat do několika rekreačních chat na Frýdecko-Místecku. Pro policisty i některé chataře se jednalo o „známou firmu“. Neodradil ho ani soudem uložený zákaz pobytu v okrese Frýdek-Místek. Tyto končiny jsou zřejmě jeho srdeční záležitostí. Muž se do mnoha chat vloupal znovu a znovu, byl za to i odsouzen, a aniž by se ve vězení poučil, po svém propuštění měl některé chaty opět „navštívit“. Na svobodě si tak pobyl pouhý měsíc, kdy ho policisté z obvodního oddělení Nošovice při kontrole chatovišť přistihli právě v jedné z chat. Když strážce zákona uviděl, rezignovaně se přiznal se slovy „tak mě máte, sbalím se a můžeme jít“. Policisté jej zadrželi a věc si následně do své kompetence převzali frýdecko-místečtí kriminalisté. Při výslechu muž spolupracoval a kriminalisty dovedl i k místům, kde se měl dopustit dalších vloupání, která ještě ani nebyla poškozenými oznámena.

Celkem tak měl v průběhu měsíce vniknout do deseti chat. Objekty měl nejprve prohledat, v některých i nějakou dobu pobývat, využívat v nich kuchyň, ale také postel, peřiny a povlečení. Nepohrdnul ani nalezenými potravinami. Z jedné z chat si měl odnést zavařeniny, konzervy, ale také sušenky a čokolády. V chatách přebýval se svými osobními věcmi a také přímotopem. Svým jednáním měl způsobit škodu poškozením přes sedm tisíc korun a odcizením potravin víc jak dva tisíce. Kriminalisté muže obvinili z přečinů maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, krádeže a porušování domovní svobody. Byl podán podnět na jeho vzetí do vazby, který byl soudcem akceptován. Obviněný s bohatou trestní minulostí především majetkového charakteru si tak nyní na rozhodnutí o vině a trestu počká opět v teple vazební věznice. V případě odsouzení mu hrozí další pobyt za mřížemi až na tři roky.

 

 
 

 
© 2008 Studio Kabelové televize Kopřivnice