Černá kronika 2010

KVĚTEN

Nenastoupil do vězení

Policisté zadrželi hledaného muže, který nenastoupil do výkonu trestu odnětí svobody.

Policejní hlídka ve středu 26. května v odpoledních hodinách vypátrala 32letého muže z Kopřivnice, který se zdržoval na Frenštátsku a v řádném termínu nenastoupil do výkonu trestu. Muž prokazatelně přebral na konci prosince minulého roku písemnou výzvu. V níž se dozvěděl, že má do poloviny ledna letošního roku nastoupit do výkonu trestu odnětí svobody ve věznici v Ostravě. To však bez závažného důvodu neučinil a trestu se vyhýbal. V pátrání byl od února letošního roku. Tím, že do vězení nenastoupil, se dopustil maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Hrozí mu trest odnětí svobody až do výše 3 let.


Krádež měděných částí sloupu elektrického osvětlení

V době od 18. do 26. května odcizil neznámý pachatel ve Studénce výbavu celkem 6 kusů elektrických skříní. Tyto se nacházely na šesti sloupech elektrického osvětlení na nákladovém vlakovém nádraží ve Studénce. Způsobena škoda odcizením se vyšplhala na 26 tisíc korun. Policisté ze Studénky po pachateli či pachatelích krádeže usilovně pátrají.


V noci zmizela škodovka

V noci na 26. května se zmocnil neznámý pachatel zaparkovaného vozidla Škoda Octavia v Kopřivnici. Vozidlo v hodnotě 180 tisíc korun odcizil na parkovišti ulice Štefánikova a do současné doby vozidlo bez svolení majitelky užívá. Po vozidle, šedé metalické barvy a z roku výroby 2001 policisté vyhlásili pátrání. Rovněž pátrají po pachateli přečinu neoprávněné užívání cizí věci.


Vloupání do restaurace v Mniší

Neznámý pachatel se vloupal v noci na 27. května do restaurace na Kopřivnicku. Z provozovny restaurace v jedné místní části Kopřivnice následně odcizil LCD televizor Samsung v hodnotě 15 tisíc korun a několik krabiček cigaret různých značek. Předběžná škoda odcizením a poškozením byla vyčíslena na téměř 20 tisíc korun.

Muž byl nalezen utonulý v řece

V pátek 21. května bylo bílovickým policistům nahlášeno pohřešování 34letý muže z Bílovecka. Podle zjištěných informací byl pohřešovaný muž naposledy viděn rodinnou v úterý 18. května v podvečer. Policisté po prvotních opatřeních a následných úkonech po muži vyhlásili pátrání. Muž byl naposledy zachycen kamerovým systémem na bílovickém náměstí necelé dvě hodiny po úterní půlnoci, při odchodu z místní restaurace.

Muž byl nalezen v pondělí 24. května v odpoledních hodinách v řece Bílovka, v katastru obce Velké Albrechtice. Přivolaný lékař už jen konstatoval smrt utonutím. Přesnou příčinu a dobu úmrtí určí až nařízena pitva. Policisté okolnosti utonutí muže nadále prošetřují.


Zpronevěra tržby

Příborští policisté prošetřují okolnosti zpronevěry, ze které je podezřelá 22letá žena ze Studénky. Podezřelá žena si měla jako obsluha jedné restaurace na Novojičínsku ponechat tržbu v hodnotě téměř 30 tisíc korun. Jednalo se o tržbu inkasovanou v období od poloviny dubna do 18. května letošního roku. Tyto peníze si poté měla ponechat pro svou potřebu. Nyní jí hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta, zákaz činnosti nebo propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty.


Vloupání do školní družiny

Neznámý pachatel vnikl v době od 21. do 24. května do budovy školní družiny v jedné z příborských základních škol. Z budovy odcizil příruční pokladnu s penězi a počítač v hodnotě deset tisíc korun. Odcizený počítač byl následně nalezen v trávě vedle objektu a poté předán zaměstnancům školní družiny. Škoda poškozením rámu okna a psacího stolu byla předběžně vyčíslena na dva tisíce korun.

Policisté předali zapomenuté peníze majitelce

O velkém štěstí může hovořit čtyřiapadesátiletá žena z Novojičínska, která si na počátku tohoto týdne zapomněla v bankomatu na novojičínském náměstí peníze. Patnáct tisíc korun v bankomatu nalezli policisté, kteří je ženě poté předali.

V úterý 18. května letošního roku krátce před jedenáctou hodinou dopoledne nalezla hlídka ve složení pprap. Směták a nstržm. Kalenda na Masarykově náměstí v Novém Jičíně v bankomatu u kanceláře Sazka finanční hotovost 15 tisíc korun. Policisté si zapomenutých bankovek všimli při výkonu hlídkové služby na náměstí. V době nálezu se u bankomatu nikdo nenacházel. Policisté proto bankovky zajistili a odnesl na služebnu. Následným šetřením bylo zjištěno, že tato finanční hotovost patří 54leté paní z Novojičínska, která si peníze poté osobně převzala na Obvodním oddělení Policie České republiky Nový Jičín na ulici Vančurova.


Obecné ohrožení na železnici

Oderští policisté prošetřují okolnosti události, ke které došlo ve středu 19. května krátce před jednou hodinou odpoledne na železniční trati mezi stanicemi Heřmánky a Vítkov.

Doposud neznámý pachatel při opravě železničního svršku v katastru obce Kaménka, kterou provádí jedna společnost, porušil pracovní postup při zajištění kolejové soupravy tří podvozků ZKP 56 s naloženými 4 kolejnicemi z demontáže svršku. V důsledku toho došlo k uvolnění této soupravy a vlivem svažitého terénu se souprava rozjela ve směru k železniční stanici Heřmánky i s pracovníkem provádějící nakládku použitých kolejnic. Souprava po ujetí přibližně 4 kilometrů, včetně projetí nechráněného železniční přejezdu, vjela do sanice Heřmánky a vzhledem neodvratitelného nárazu do odstaveného vozu pracovník ze soupravy seskočil. Následně souprava narazila do stojícího motorového vozu. V motorovém voze sloužící pro přepravu osob byl v době nárazu pouze strojvedoucí, který nebyl zraněn. Čtyřiačtyřicetiletý pracovník provádějící nakládku utrpěl při seskoku a následném pádu na zem lehké zranění a byl převezen rychlou záchrannou službou do novojičínské nemocnice k ošetření. Na motorovém voze vznikla předběžná škoda poškozením ve výši 150 tisíc korun a na vozech ZKP 56 za dalších 100 tisíc korun. U pracovníků opravy železničního svršku byla provedena dechová zkouška s negativním výsledkem, u poškozeného pracovníka vzhledem ke zranění byl proveden odběr krve v nemocnici. U šetření na místě byli přítomní oderští policisté, inspektor Drážní inspekce a přednosta Regionálního inspektorátu bezpečnosti železniční dopravy Ostrava.

Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení směřující k objasnění a prověřování skutečností nasvědčujících tomu, že byl spáchán přečin obecné ohrožení z nedbalosti.

Za obecné ohrožení z nedbalosti hrozí pachateli trest odnětí svobody až na dvě léta nebo zákaz činnosti.



Loupež v Kopřivnici objasněna

Nový Jičín – za loupež hrozí trojici pachatelů až deset let za mřížemi.

Během krátké doby se kopřivnickým kriminalistům podařilo objasnit loupež, která se stala 2. května letošního roku krátce před půlnocí. V Alšové ulici v Kopřivnici byl napaden třiadvacetiletý muž z Kopřivnice. Mladíka fyzicky napadl údery pěstí do obličeje neznámý násilník a další dva muži incidentu přihlíželi. Násilník poté poškozenému z kapsy bundy odcizil mobilní telefon Sony Ericson v hodnotě dva a půl tisíce korun. Po činu pachatelé z místa utekli směrem do centra města, kam je poškozený pronásledoval, ale ti se mu ovšem ztratili z dohledu. Napadený utrpěl pouze drobné oděrky v obličeji, bez nutnosti lékařského ošetření. Poškozený poté policistům podrobně popsal trojici mužů a následně se rozjelo šetření události a pátraní po pachatelích.

Na základě operativního šetření kopřivnických kriminalistů byl v těchto dnech zjištěn jak pachatel, tak i jeho spolupachatelé této závažné trestné činnosti. Jedná se o jednadvacetiletého muže z Karviné a dva pětadvacetileté muže z Novojičínska, proti kterým bylo zahájeno trestní stíhání pro spáchání zločinu loupeže, ve formě spolupachatelství, za což jim hrozí až deset let za mřížemi. Odcizený mobilní telefon byl u jednoho z pachatelů zajištěn.


Krátce po činu byl zadržen majitelem vozidla

Devětadvacetiletý muž z Ostravy je podezřelý z vloupání do vozidla Škoda Fabia v Kopřivnici. Podezřelý muž měl v úterý 18. května krátce před druhou hodinou odpoledne na ulici Dělnická vniknout do zaparkovaného vozidla. Při svém jednání byl však vyrušen majitelem, který přivolal kopřivnické policisty. Tento muž nebyl pro policisty nijak neznámým, jelikož byl před rokem odsouzen Okresním soudem Ostrava za trestné činy řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění a krádeže. Majiteli vozidla způsobil tisícovou škodu poškozením. Trestní stíhání muže je vedeno na svobodě.


Poškození laku na vozidle

Neznámý vandal poškodil v pondělí 17. května v Novém Jičíně na ulici Komenského zaparkované vozidlo Citroën C3. Pachatel ve svrchní vrstvě laku vytvořil několik nesouvislých rýh po celém obvodě vozidla. Předběžná škoda na vozidle byla majitelem vyčíslena na částku 40 tisíc korun. Novojičínští policisté případ prošetřují pro přečin poškození cizí věci.


Krádež kabelky z kadeřnictví

Devětapadesátiletá žena z Opavska asi nebude v dobrém vzpomínat na návštěvu jednoho kadeřnictví na Bílovecku. Žena byla v pondělí 17. května v odpoledních hodinách v provozovně kadeřnictví, kde využil její nepozornosti neznámý pachatel a odcizil jí odloženou dámskou kabelku. V kabelce se nacházela peněženka s finanční hotovostí, platební karta, doklady, mobilní telefon, parfém a další věci. Způsobena škoda odcizením přesáhla částku deset tisíc korun. Bílovečtí policisté případ prošetřují pro přečiny krádeže a neoprávněné opatření, padělání a pozměňování platebního prostředku.

Preventivní rady ke krádežím naleznete zde: https://www.policie.cz/clanek/pomoc-obetem-kradeze.aspx


Odebraný materiál nezaplatil

V těchto dnech prošetřují novojičínští kriminalisté 34letý muž z Kopřivnice pro podezření z podvodu. Muž měl v době od srpna do listopadu minulého roku jako jednatel jedné společnosti uzavřít s úmyslem získat neoprávněný majetkový prospěch s poškozenou společností celkem 6 faktur na stavební materiál v celkové hodnotě přes 200 tisíc korun. Stavební materiál odebral, ovšem do současné doby ani jednu z faktur neuhradil a vyhýbá se jakémukoliv kontaktu s poškozenou společností.


Krádež motocyklu

V noci na 17. května odcizil doposud neznámý pachatel z pozemku ve Štramberku motocykl Suzuki RD 350. Majiteli byla odcizením způsobena škoda ve výši 50 tisíc korun. Policisté po pachateli krádeže a odcizeném motocyklu usilovně pátrají.


Krádež pivních sudů

Neznámý pachatel vnikl v noci na 17. května do jedné restaurace ve Studénce. Z restaurace následně odcizil několik kusů prázdných sudů od piva. Jednalo se například o sudy o objemu 15, 30 a 50 litrů. Pachatel si rovněž odnesl i jeden prázdný sud, ve kterém byl dříve nápoj Kofola. Celková škoda odcizením a poškozením přesáhla částku 40 tisíc korun.

Násilím ji odcizil kabelku

Dva měsíce po provedeném loupežném přepadení 53leté ženy v Příboře, policisté útočníka zadrželi.

Ve večerních hodinách dne 11.března na ulici Šafaříkova přistoupil útočník ze zadu k ženě a násilím se jí snažil vytrhnout kabelku. Přepadená žena se s ním chvíli přetahovala, ale po silném škubnutí ztratila rovnováhu, zavrávorala a upadla na zem. Pachatel využil této situace, kabelku z ruky poškozené vytrhnul a z místa utekl. Přepadené, okradené ženě vznikla škoda ve výši téměř 10 tisíc korun. Ke zranění poškozené nedošlo.

Proti pachateli ve věku 19 let z Novojičínska, zahájili policisté trestní stíhání pro zločin loupeže. Trestní stíhání obviněného je vedeno na svobodě. Část odcizených věci policisté zajistili.

O výši trestu však rozhodne soud.


Podvod s mobilním telefonem

Novojičínští policisté prověřují případ přečinu podvodu, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že, že dne 1.3.2010 v době od 19:57 hod. do 21:09 hod. na blíže nezjištěném místě z odcizeného mobilního telefonu zn. Sony Ericsson provozovaného v síti T-mobile, zasílal SMS zprávy na speciální čísla se zvýšenou sazbou, a tedy se obohatil tím, že uvedl někoho v omyl a způsobil tak na cizím majetku škodu nikoliv nepatrnou, kdy na platbách za tyto služby způsobil škodu ve výši 6.320,- Kč


Stále více rodičů neplatí na své děti

Například čtyřiadvacetiletý muž z Ostravy dluží na svou dceru přes 12 tisíc korun. Podle rozsudku Okresního soudu v Novém Jičíně má přispívat na dceru celkem tisíc pět set každý měsíc. To ale už od září minulého roku nedělá. Frenštátští policisté jej tak prošetřují pro podezření z přečinu zanedbání povinné výživy.

Necelých šest tisíc korun dluží také šestatřicetiletý muž z Nového Jičína na svou nezletilou dceru, na kterou má přispívat 1100 korun měsíčně.

Ze zanedbání povinné výživy podezříváme i dvaapadesátiletého muže z Oder. Ten na své děti přispívá pouze sporadicky, a své rodině tak dluží více než 16 tisíc korun.


Na Novojičínsku neplatí výživné na děti stovky lidí

Za celý loňský rok nám těchto trestných činů bylo v bývalém okrese Nový Jičín oznámeno celkem 187. V šestadvaceti případech se jednalo o ženy, které si řádně neplnily vyživovací povinnost a v 161 případech byli podezřelí otcové.

Jen do poloviny května letošního roku jich bylo oznámeno 113, z toho ve třech případech se jednalo o ženy, které neplatí na děti.

Pokud někdo neplatí výživné déle než čtyři měsíce, hrozí mu vězení až na dva roky!

Jestliže se chystá poškozená(ý) případ oznámit na policii, je zapotřebí si připravit několik důležitých dokumentů. Při výslechu na policii musíte předložit svůj osobní doklad, občanský nebo jiný průkaz, rodný list dítěte, rozsudek o rozvodu manželství, rozsudek o svěření dítěte do péče a všechny rozsudky o stanovení výživného, o jeho zvýšení nebo snížení, platné potvrzení o studiu dítěte a útržky složenek nebo výpisy z účtu.


Zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník

§ 196 Zanedbání povinné výživy

(1) Kdo neplní, byť i z nedbalosti, svou zákonnou povinnost vyživovat nebo zaopatřovat jiného po dobu delší než čtyři měsíce, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

(2) Kdo se úmyslně vyhýbá plnění své zákonné povinnosti vyživovat nebo zaopatřovat jiného po dobu delší než čtyři měsíce, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta.

(3) Odnětím svobody na jeden rok až pět let bude pachatel potrestán,

a) vydá-li činem uvedeným v odstavci 1 nebo 2 oprávněnou osobu nebezpečí nouze, nebo

b) byl-li za takový čin v posledních třech letech odsouzen nebo potrestán.

§ 197 Zvláštní ustanovení o účinné lítosti

Trestní odpovědnost za trestný čin zanedbání povinné výživy (§ 196) zaniká, jestliže trestný čin neměl trvale nepříznivých následků a pachatel svou povinnost dodatečně splnil dříve, než soud prvního stupně počal vyhlašovat rozsudek.

Informace k úplné uzávěře silnice č.I/57– úplná uzavírka silničního provozu, z důvodu opravy opěrných zdi, sanace svahu a opravu silnice dopravního opatření stavby: „Povodně – Silnice I/57 – km 70,600 – 104,300 – I/57 Opěrná zeď Vrchy km 70,600 – 73,500 2900 bm SO 230“.

a) Přesné označení uzavírky podle staničení dotčené komunikace, popřípadě místopisného průběhu: úplná uzavírka

silnice č. I/57 km 70,600 – 74,600 k.ú. Vrchy

b) Doba trvání uzavírky: od 17.5.2010 od 7:00 hod. do 31.10.2010

c) Stanovení trasy objížďky: osobní doprava a nákladní vozidla do 7,5 t bude vedena po trase:

ve směru na Opavu

• na křižovatce silnic č. I/47 x I/57 ve Fulneku bude provoz vede po silnici č. I/47 do Bílovce a pak po silnici č. II/463 a č. III/4637 přes Slatinu, a pak po silnici č. III/4635 přes Skřípov – Hrabství do Skřípivá a pak po silnici č. II/463 zpět na silnici č. I/57,

– ve směru na Fulnek

• na křižovatce silnic č. I/57 x II/462 v obci Březová – Lesní Albrechtice bude provoz převedena na silnici č. II/462 do Větřkovic a pak po silnici č. III/4629 a III/46211 zpět na silnici č. I/47 do Fulneku,

nákladní doprava nad 7,5 t bude vedena ze silnice č. I/11 v Opavě přes Ostravu na silnici č. II/647 a č. I/47 na Fulnek a po D1 a to i v opačném směru, přičemž na MUK Hladké Životice bude upozorněno na uzavírku Vrchy a vedení objízdné trasy přes Ostravu.

Objízdná trasa neplatí pro vozidla záchranného integrovaného systému a pro veřejnou linkovou dopravu, dále zde bude povolen průjezd vozidel občanů obce Vrchy na povolení. Tato vozidla budou vedena přes uzavírku v jednom jízdním pruhu, který bude řízem SSZ

Srážka vlaku s ženou

V úterý 11. května kolem 21 hodiny, před prostorem nástupišť vlakového nádraží ČD ve Studénce, byla vlakem sražena 46 letá žena.

Pohybovala se v zakázaném prostoru kolejiště, v těsné blízkosti traťové koleje č. 2 ve směru od obce Suchdol nad Odrou. Předpokladem je že si tudy krátila cestu na nádraží.

Žena srážkou utrpěla mnohočetná devastující poranění těla neslučitelná se životem. Přivolaný lékař RZS konstatoval smrt. Věc na místě převzala výjezdová skupina SKPV ÚO Nový Jičín.

U řidiče vlaku nebyla dechovou zkouškou zjištěna přítomnost alkoholu. Uvedený případ vyšetřují policisté SKPV v Novém Jičíně, společně s drážní inspekcí.

Opětovná uzávěra silnice I/48 – z důvodu výstavby

od soboty 15.května 2010 12.00 hod do pondělí 17. května 09.00 hod

Objízdná trasa je vedena:

– ze směru od Frýdku Místku bude svedena ze silnice I/48 na silnici I/58 přes město Příbor a dále po ul. Jičínské /III/04823 zpět na silnici I/48

– ze směru od Nového Jičína bude veškerá doprava svedena na sjezdu „Na Borovec /Sedlnice /“ na silnici III/46432 přes obec Sedlnice, dále na silnici II/464 na silnici I/58 a zpět na silnici I/48 a dále směr Frýdek Místek. V případě jízdy směr Ostrava bude objízdná trasa vedena ze silnice II/464 na silnici III/4809 a na silnici I/58.m

– ze směru od Ostravy na Nový Jičín bude veškerý provoz sveden ze silnice I/58 /ve Skotnici/ na místní komunikaci přes Prchalov a po průjezdu obcí zpět na silnici I/48. V případě jízdy směr Frýdek Místek a Frenštát p/R bude objízdná trasa vedena ze silnice I/58 na I/48 (směr Frýdek Místek pokračuje po I/48) a směr Frenštát p/R bude sveden na III/04825 (ul. Místecká B. Bruska v Příboře) zpět na I/58.

Úvěrové podvody

Policejní svodky se neustále plní případy podvodného jednání. Poslední, případy které novojičínští policisté oddělení hospodářské kriminality prověřují, jsou stále stejné. Snahou je vždy získat co nejsnáze finanční hotovost. Využitím nabídky finančních společností, podvodem získají podvodníci peníze nejsnáze.

Žena ve věku 49let z Nového Jičína, si v roce 2007 půjčila částku přesahující třiceti tisíc korun. Do dnešního dne však svůj dluh nevyrovnala. Dalším případem je 26letý muž z Kopřivnice, který taktéž do dnešního dne svůj dluh ve výši několika tisíc korun nesplatil.

Oba případy mají společné jedno, při sjednávání půjček již věděli, že nejsou schopni peníze vrátit, a do uzavíraných smluv uvedli nepravdivé údaje.

Mimo samotné vymáhání pohledávek finančními společnostmi, či exekutory hrozí jmenovaným trestní stíhání z podvodu.

Alkohol za volantem

I přes vysoké tresty jsou stále tací, co si nedají říct a pijí alkohol, ačkoli ví, že budou řídit motorové vozidlo.

Několik případů z posledních dnů na Novojičínsku:

-5.května v Novém Jičíně, nereagoval na výzvy policistů k zastavení 26letý řidič a snažil se policistům ujet. Když jej policisté dojeli, zastavil a z vozidla začal utíkat. Po krátkém úniku jej policisté zadrželi. Dechovou zkouškou zjistili, že před jízdou pil alkohol.

-6.května 42letá žena, řídila své vozidlo s takřka dvěma promili alkoholu v dechu. Policisté následně zjistili, že to není poprvé a pro stejný protiprávný skutek již byla v předešlém roce rozhodnutím soudu již odsouzena.

-25.dubna, kolem 14.30 hod: 48letý muž nezvládl řízení svého vozidla a sjel mimo komunikaci. Poranění obličeje nedovolovala policistů zjistit množství alkoholu v dechu. Lékařským vyšetřením u něj zjistili takřka 2 promile alkoholu.

Ve všech případech policisté jednotlivé přečiny po zadokumentování postoupí Okresnímu státnímu zastupitelství s návrhem na potrestání.

Přes noc zmizela motorka a škodovka

Dvě krádeže motorových miláčku, ke kterým došlo během noci na 2. května letošního roku, šetří nyní novojičínští policisté.

K prvnímu případu došlo v Kopřivnici na parkovišti ulice Družební, kde se zmocnil uzamčeného osobního motorového vozidla Škoda Octavia combi, stříbrné barvy a z roku výroby 2002 doposud neznámý pachatel. Pachatel s vozidlem v hodnotě 150 tisíc korun z místa odjel a dosud je bez souhlasu provozovatele neoprávněně užívá.

Druhý případ se odehrál ve Frenštátě pod Radhoštěm. Pachatel se zde zmocnil zaparkovaného motocyklu Jawa 350 v hodnotě přes dvanáct tisíc korun.

Policisté již po vozidle a motocyklu vyhlásili pátrání a po pachatelích rovněž usilovně pátrají.


Krádež bagru

Na konci dubna letošního roku odcizil neznámý pachatel z areálu jedné společnosti v Sedlnicích zaparkovaný bagr v hodnotě okolo 800 tisíc korun. Odcizený bagr Kubota KX 101-3 NGL byl rok výroby 2007 a barvy červeno-bílé. Bagr byl rovněž opatřen radlici velikosti 120 centimetrů, v přední části před kabinkou se nacházela plechová skříňka o rozměrech 40 x 70 centimetrů a výšky 30 centimetrů.

Pátrání bylo vyhlášeno a policisté případ prošetřují pro zločin krádeže.


Vloupání do novostavby

Neznámý pachatel vnikl v noci na 2. května do novostavby v obci Tichá na Novojičínsku. Z neobydleného objektu pachatel odcizil varnou sklokeramickou desku, elektrickou vestavnou troubu, myčku nádobí a další věci. Celková škoda odcizením přesáhla částku třiatřicet tisíc korun. Poškozením zařízení vznikla další škoda ve výši šest tisíc korun. Pachatel se tak dopustil přečinu krádeže a přečinu poškození cizí věci.


Alkohol za volant nepatří

Přes dvě a půl promile nadýchal třiačtyřicetiletý řidič při silniční kontrole krátce po půlnoci dne 1. května letošního roku. Policisté jej kontrolovali v Sedlnicích, místní části Borovec. Záhy vyšlo na jevo, že řídil osobní vozidlo VAZ 2101 po předchozím požití alkoholických nápojů. První dechová zkoušky byla s výsledkem 2,54 promile, druhá 2,75 a do třetice s výsledkem 2,60 promile.

Muž nyní čelí podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

DUBEN

Hyeny zaútočily

V úterý 27. dubna v době oběda okradly podvodnice 74letého muže z Novojičínska. Pod záminkou prodeje oblečení a látek, se vetřely do domu poškozeného. Když si od nich nic nechtěl koupit, požádaly jej o vodu do sklenic, které si samy přinesly. Ve chvíli, když byli společně v koupelně, další ze spolupachatelů prohledal dům a muži odcizil několik desítek tisíc korun.

Policisté evidují několik podobných případů na celém území Moravskoslezského kraje.

Chtěli ukrást naftu

Příborští policisté vyšetřují pokus krádeže nafty ze zaparkovaných vozidel na stavbě obchvatu silnice 1/48. Krátce předtím, než se zlodějům podařilo barely s odcizenou naftou naložit do svého vozidla byli vyrušeni jedním ze zaměstnanců firmy. Téměř 200 litrů nafty se jim odcizit nepodařilo. Poškodili však nádrže vozidel.

Dopravní nehoda se zraněním – 27.4.2010, Nový Jičín-Bludovice

Dopravní nehodu se zraněním vyšetřovali novojičínští policisté v obci Bludovice. Řidička osobního vozidla z nezjištěných příčin v nepřehledné pravotočivé zatáčce vjela do protisměru, kde se srazila s protijedoucím vozidlem. Při nehodě došlo k těžkému zranění spolujezdce v dětské autosedačce.

Policisté dechovou zkouškou nezjistili přítomnost alkoholu.


O tom, že lež má krátké nohy, se přesvědčil podvodník z Kopřivnice.

Dvacet tisíc korun si půjčil 33letý muž od úvěrové společnosti v Kopřivnici. Nyní jej novojičínská policie vyšetřuje z podezření ze spáchání podvodu. V květnu roku 2007 při sjednávání smlouvy o úvěru uvedl nepravdivé údaje o výši svého příjmu, čímž naplnil skutkovou podstatu trestného činu.

Měděné kabely jsou v kurzu

Fulnečtí policisté sdělili podezření 46letému muži z přečinu krádeže za to, že odcizil elektrické kabely.

Ze středy 21.dubna na čtvrtek 22.dubna v obci Hladké Životice, ze staveniště dálničního mostu, odcizil přívodní elektrické kabely v hodnotě několika desítek tisíc korun. Rozřezané a opálené měděné kabely odevzdal do sběrny a peníze použil pro svou potřebu.

Uhynulé ryby

V neděli 25.dubna 2010 došlo v obci Stará Ves, v potoce Bílovka, z dosud nezjištěných příčin k znečištění vodního toku, což mělo za následek úhyn cca 1000 ks jeden až pětiletých pstruhů potočních. Českému rybářskému svazu Bílovec byla způsobena škoda v řádech desítek tisíc korun.

Zajištěné vzorky vody a uhynulých ryb, byly zaslány ke zkoumání k zjištění příčin úhynu. Bílovečtí policisté vyšetřují událost s podezřením ze spáchání přestupku na úseku vodního hospodářství

Okradli prodavačku

V pondělí 26. dubna v obci Studénka, během obsluhy zákazníka, využil zloděj nepozornosti prodavačky a z prodejního pultu jí odcizil peněženku s finanční hotovostí.

Policisté z obvodního oddělení ve Studénce, prověřují oznámení poškozené s podezřením na spáchání přečinu krádeže.

Pachatel z kostela na Odersku odcizili mechanické hodiny.

V době od 11. do 25. dubna letošního roku odcizil neznámý pachatel z kostela v Odrách, místní části Dobešov mechanický hodinový stroj. Pachatel po násilném vniknutí z kostela Sv. Mikuláše demontovala a následně odcizil hodinový stroj Franz X. Beitel, stáří přibližně 100 let, rozměru 88x50x100 centimetrů a váhy mezi 50 až 70 kilogramů. Předběžná škoda odcizením činí téměř padesát tisíc korun. Oderští policisté případ prošetřují pro provinění krádeže vloupáním.

Mladíci byli krátce po krádeže dopadeni

V pátek 23. dubna v dopoledních hodinách násilím vnikli do areálu jedné firmy v Odrách, místní části Loučky, dva mladíci ve věku 18 a 20 let z Oder, kteří zde ve dvou případech odcizili několik kusů nefunkčních elektromotorů. Elektromotory následně prodali ve sběrných surovinách v Odrách za částku přes pět tisíc korun. Zde byli přistiženi hlídačem poškozené firmy, který přivolal oderské policisty. Mladíci se policistům ke krádeži doznali. Odcizené věci byly zajištěny a utržené peníze za prodej nefunkčních elektromotorů dobrovolně vydali. Trestní stíhání mladíků je vedeno na svobodě.

Fyzickému napadení předcházely slovní urážky

Z přečinu výtržnictví a ublížení na zdraví jsou podezřeli tři mladíci z Novojičínska. Podezřelí mladíci ve věku 18, 19 a 21 let měli v sobotu 24. dubna okolo páté hodiny ranní před diskotékou v Novém Jičíně, místní části Loučka vulgárně urážet a následně napadnout pěstmi do obličeje trojici místních mladíků. Dva z napadených utrpěli drobné oděrky, bez nutnosti ošetření a třetí tržnou ránu nad obočím a ústy, které si vyžádalo ošetření v novojičínské nemocnici. Okolnosti případu nadále prošetřují novojičínští policisté.

Vloupání do restaurace v Rybím

Neznámý pachatel vnikl v noci na 23. dubna do jedné restaurace v obci Rybí na Novojičínsku. Jeho zájmu však tentokrát nebyly cigarety či alkohol, ale vybavení restaurace. Pachatel si z objektu odnesl plazmový televizor, značky LG a s uhlopříčkou 127 centimetrů. Předběžná škoda se vyšplhala na částku přes třicet tisíc korun. Policisté po pachateli krádeže vloupáním usilovně pátrají.

Krádeže kol z vozidel

V poslední době zaznamenali novojičínští policisté dva případy krádeže kol ze zaparkovaných vozidel.

K prvnímu případu došlo v noci na 23. dubna letošního roku v Jistebníku na Bílovecku. Neznámý pachatel zde z odstaveného osobního motorového vozidla Škoda Fabia odcizil kompletní čtyři kola. Majitel vozidla tak přišel čtyři elektronové disky R15 v hodnotě deseti tisíc korun s pneumatikami Continental 195/50 R15 v hodnotě přes devět tisíc korun. Celková škoda přesáhla částku devatenáct tisíc korun.

Další případ tentokrát prošetřují příborští policisté z noci na 25. dubna letošního roku. Neznámý pachatel v obci Skotnice ze zaparkovaného motorového vozidla Fiat Stilo, které stálo před domkem, odmontoval a následně odcizil čtyři kusy litých kol značky Fiat v hodnotě šest tisíc korun, na kterých byly pneumatiky značky Michelin Energy. V tomto případě se celková škoda vyšplhala na téměř patnáct tisíc korun.


Mladý muž kradl opakovaně alkohol

Ostraha jednoho kopřivnického obchodního domu zadržela ve středu 21. dubna čtyřiadvacetiletého mladíka, který z prodejního regálu opakovaně kradl alkohol. Jednalo se o mladíka z Nového Jičína, který si uschoval do rukávu bundy láhev půl litrového alkoholu a poté bez zaplacení jí pronesl přes pokladní prostor. Zde byl následně zadržen pracovníkem bezpečnostní agentury. Škoda dosáhla sto deset korun. Mladík nebyl pro policii až tak neznámý. Zhruba před dvěma roky totiž stanul před novojičínským soudem za podobnou krádež.


Pozor na podvody přes internet

Tento týden (21.4.) přišel na policii ve Frenštátě pod Radhoštěm oznámit (37) muž, že si na internetové aukci vydražil za částku přes šest tisíc korun mobilní telefon. Mělo se jednat o mobilní telefon Nokia N 97 s příslušenstvím. Peníze poukázal v první polovině dubna letošního roku na účet prodávajícího. Přes opakované písemné (e-mailové) výzvy však do současnosti telefon neobdržel a nemá zpět ani své peníze. Prověřením údajů zaslaných prostřednictvím internetového portálu bylo zjištěno, že jsou tyto údaje pravděpodobně nepravdivé. Policisté uvedený případ vyšetřují pro podezření z podvodu.


Nález granátu ve sběrných surovinách

Ve středu 21. dubna v ranních hodinách telefonicky oznámil kopřivnickým policistům místní muž, že nalezl granát ve sběrném dvoře firmy v Kopřivnici. Na místě bylo policisty zjištěno, že se jedná o ruční granát typového označení RGSL JPW 2/74. Podle katalogu výbušnin se jednalo pravděpodobně o slzotvorný granát. O nálezu byla informována Pyrotechnická skupina Frýdek – Místek, která dorazila na místo a nalezený granát si převzala k následné likvidaci.


Zakoupené vozidlo neplatí

Z úvěrového podvodu je podezřelý jednatřicetiletý muž z Opavska. Podezřelý měl v lednu 2008 v jednom bílovickém autobazaru, při sjednávání úvěrové smlouvy na částku 35 tisíc korun, určenou na koupi motorového vozidla Ford Galaxy, uvést nepravdivé údaje týkající se zaměstnavatele a výše příjmů. Muž rovněž řádně neplatil měsíční splátky a na upomínky společnosti nereagoval. Způsobena škoda se vyšplhala na téměř padesát tisíc korun.


Sexuálně se ukájel

Podivného chování muže si všiml pracovník ostrahy jednoho obchodního domu v Kopřivnici. Dnešního dne 15. dubna v jednu hodinu v noci, postával 26letý muž na nákladové rampě a oknem nahlížel do prodejny. Bezpečnostní pracovník společně s městským strážníkem při jeho kontrole zjistili, že krást nepřišel. Oknem pozoroval zaměstnance prodejny a přitom se sexuálně ukájel. Chování muže nyní prověřují kopřivničtí policisté.

Dívka si loupež vymyslela

Další fingovanou loupež objasnili v těchto dnech kopřivničtí policisté. K údajné loupeži mělo dojít na počátku března letošního roku v ranních hodinách na ulici Štefánikova v Kopřivnici. K sedmnáctileté dívce měl přistoupit neznámý pachatel, který jí nejdříve oslovil a pak oloupil o mobilní telefon v hodnotě tří tisíc korun. V průběhu vyšetřování a výslechem poškozené policisté zjistili, že si celou událost vymyslela. Slečna policistům uvedla, že měla obavy z matčiny reakce na ztrátu mobilního telefonu, který vytratila při cestě do školy. Případ proto bude odložen.

Žena opětovně porušila ochrannou protialkoholní léčbu

Z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání se bude zodpovídat 46letá žena z Novojičínska. Podezřelá žena seděla v úterý 13. dubna ve večerních hodinách v podnapilém stavu na zemi u přechodu pro chodce k Masarykovu náměstí v Novém Jičíně. Po dechové zkoušce se zjištěnými 2,65 promili alkoholu v dechu, policisté ženu odvezli na lékařské vyšetření. Opětovným požíváním alkoholu, tak maří ochrannou protialkoholní léčbu v ambulantní formě, nařízenou Okresním soudem v Novém Jičíně z května 2004.

Pachatel si ponechal nalezenou peněženku

Neznámý pachatel si v úterý 13. dubna letošního roku přisvojil nálezem ztracenou pánskou peněženku s finanční hotovostí, platební kartou a doklady. Majitelka peněženku ztratila v jednom novojičínském odchodním domě. Nepoctivý nálezce se tak dopustil přečinu zatajení nálezu a neoprávněné opatření, padělání a pozměňování platebního prostředku. Zákon zde hovoří, kdo si přisvojí cizí věc nebo jinou majetkovou hodnotu nikoli nepatrné hodnoty, která se dostala do jeho moci nálezem, omylem nebo jinak bez přivolení osoby oprávněné, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti. V případě, že v nálezu bude i platební karta, vystavuje se podezření z dalšího přečinu. Kdo sobě nebo jinému bez souhlasu oprávněného držitele opatří, zpřístupní, přijme nebo přechovává platební prostředek jiného, zejména nepřenosnou platební kartu identifikovatelnou podle jména nebo čísla, elektronické peníze, příkaz k zúčtování, cestovní šek nebo záruční šekovou kartu, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.

Částečná uzávěra křižovatky v obci Lubina.

Z důvodu výstavby okružní křižovatky silnic I/58 X II/480 x III/4824 (Kopřivnice-Příbor) , bude v době od 18.dubna 2010 do 16. července upravena dopravní průjezdnost. Samotný provoz budě řízen semafory.

Výstavba nové okružní křižovatky bude prováděna etapově a podle jednotlivých etap se bude odvíjet omezení provozu na této křižovatce. V první etapě výstavby bude uzavřen jízdní pruh směr Příbor, ve druhé etapě bude uzavřen jízdní pruh směr Frýdek Místek. V obou těchto variantách nebude omezeno odbočování ze silnice I/58 na silnici II/480 směr Kopřivnice. Ve třetí etapě již provoz na dané křižovatce nebude řízen SSZ, okružní křižovatka již bude v základním provedení vystavěna, budou zde již čistě dokončovací práce, kdy provoz bude omezen jen dopravním značení omezující rychlost vozidel apod.

Nicméně po celou dobu výstavby bude na této křižovatce zakázán vjezd vozidel na silnici III/4824 směr Větřkovice. Na tuto silnici bude povolen vjezd jen vozidlům Slumeka s.r.o., vozidlům stavby a BUSu. Objízdné trasy na Větřkovice jsou vedeny a označeny ve Vlčovicích, Hukvaldech a v Příboře.

Ukopali je …

V sobotu 10. dubna ve stejné noční době, ve dvou městech na Novojičínsku, alkoholem posílení mladíci ničili zaparkovaná vozidla.

Díky všímavosti občanů Nového Jičína a Kopřivnice zadrželi policisté dvě na sobě nezávislé skupiny podnapilých mladistvých.

Mladíci ve věku 16 – 18let u více jak dvaceti vozidel jen pro svou zábavu ukopali zpětná zrcátka. Aby toho nebylo dost v Novém Jičíně ještě rozbili skleněnou výplň prodejny potravin.

Někteří z nich byli převezeni na protialkoholní záchytnou stanici.

Celkově způsobili škodu dosahující skoro 100 tisíc korun.

Policisté je nyní prošetřují ze spáchání provinění poškození cizí věci a výtržnictví. ( § 228 odst. 1 trestního zákoníku a provinění výtržnictví podle ust. § 358 odst. 1 trestního zákoníku).

Uzávěrka silnice I/48 -dopravní situace

V souvislosti s částečnou uzávěrkou silnice I/48 zaznamenali novojičínští dopravní policisté do dnešního dne 4 dopravní nehody, z toho 1x těžké zranění.

I přesto, že dopravní značení před uzavřeným úsekem je v obou směrech naprosto přehledné, dochází vlivem nepozornosti některých řidičů ke komplikacím. Řidiči blokují provoz v objížďkových trasách, protože dostatečně nesledují dopravní značení.

Uzávěrka daného úseku bude ukončena 14.dubna.

Dopravní nehoda v daném úseku:

V sobotu 10 dubna naprosto ignoroval dopravní značení zákazu vjezdu  32letý řidič osobního motorového vozidla. Po ujetí 200 metrů v uzavřené oblasti sjel do výkopu napříč celou komunikací. S vozidlem havaroval, čímž si způsobil těžké zranění. Ostatní tři spolucestující vyvázli bez zranění.

Zpronevěry a podvody

Několik případů zpronevěry a podvodů šetří v těchto dnech novojičínští policisté.

Například osmatřicetiletý muž z Novojičínska čelí podezření ze zpronevěry, které se měl dopustit tím, že v době od února do poloviny března letošního roku do současné doby v rozporu s leasingovou smlouvou z března 2008 neoprávněně užívá vozidlo Citroen Jumper. Muž od leasingové společnosti obdržel výzvu k vrácení uvedeného vozidla ke dni 9. února 2010 z důvodu, že opakovaně neuhradil leasingové splátky. Předběžná škoda, kterou společnosti způsobil, činí přes 124 tisíc korun.

Policejní komisař v těchto dnech zahájil úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu zpronevěra, ze kterého je podezřelá 72letá žena z Oderska. Podezřelá žena si měla v období let 2003 až 2008 jako účetní jedné obce přisvojit finanční částku přes osm set tisíc korun. V uvedenou dobu, v několika případech, peníze zaslala na bankovní účty, které nejsou účty obce.

Z podvodu je podezřelý 53letý muž z Nového Jičína, který v září minulého roku uzavřel se společností smlouvu o poskytnutí úvěru na zemědělskou techniku. Ve smlouvě se zavázal měsíčně splácet úvěr po dobu deseti měsíců. Muž uhradil pouze jednu splátku a další již nesplácel. Společnosti tak způsobil škodu přes 38 tisíc korun.

Policisté z Frenštátu pod Radhoštěm prošetřují pro podvod 59letá žena ze Zlínska. Podezřelá v prosinci minulého roku ve Frenštátě pod Radhoštěm v bydlišti (85) poškozeného, převzala finanční hotovost ve výši 220 tisíc korun na zaplacení svého finančního dluhu s tím, že hotovost v brzké době vrátí. Do současné doby tak neučinila a s poškozeným přestala komunikovat.

Další ženu, tentokrát z Kopřivnice, prošetřují policisté pro podvod. Podezřelá v dubnu 2007 uzavřela se společností smlouvu o úvěru na částku 22 tisíc korun. Úvěr pak měla po dobu 12-ti měsíců splácet. Šestadvacetiletá žena ve smlouvy uvedla nepravdivé údaje o výši svého příjmu a do dnešního dne nesplatila žádnou splátku.

Se stejnou společností uzavřel v červenci 2007 smlouvu o úvěru na částku deset tisíc korun 39letý muž ze Studénky. Muž měl po dobu 7 měsíců splácet získaný úvěr. Podezřelý však při sjednávání smlouvy jednal s vědomím, že vzhledem ke své špatné finanční situaci a nesplaceným závazkům vůči dalším subjektům, nebude schopen splátky řádně hradit. Rovněž po první splátce již žádnou další neuhradil.

Dalším podezřelým z podvodu je 32letý muž z Vyškova. Podezřelý na konci října minulého roku uzavřel s mužem z Novojičínska smlouvu o půjčce finanční hotovosti ve výši 120 tisíc korun. Podezřelý měl splácet dle dohodnutého splátkového kalendáře. Od sepsání smlouvy o půjčce však neuhradil žádnou stanovenou splátku.

Krádež zahradního traktoru

Policisté ve Studénce prošetřují okolnosti krádeže zahradního traktoru, ke kterému došlo v noci na 10. dubna na ulici Butovické ve Studénce. Doposud neznámý pachatel vstoupil na oplocený pozemek u rodinného domu a ze stodoly odcizil zahradní traktor Agrojet v hodnotě 60 tisíc korun. Policisté po pachateli a odcizeném traktoru usilovně pátrají.

Opilý havaroval do plotu a rodinného domku

Sedmadvacetiletý řidič jel v pátek 9. dubna krátce před jedenáctou hodinou večer s vozidlem Škoda Felicia v obci Sedlnice po předchozím požití alkoholu. S vozidlem nepřizpůsobení rychlosti a havaroval mimo komunikaci, kde prorazil oplocení a následně narazil do rodinného domu. Při dechové zkoušce byla zjištěna hodnota 1,65 promile alkoholu. Následné dvě zkoušky byly s hodnotami přes dvě promile alkoholu v dechu řidiče ( 2,05 a 2,26 ). Muž se následně podrobil lékařskému vyšetření s odběrem krve. Řidiči byl na místě zadržen řidičský průkaz. Škoda na vozidle, plotě a domě činí 70 tisíc korun. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

S vozidlem ujížděl a havaroval do plotu

V sobotu 10. dubna krátce před druhou hodinou odpoledne havaroval do oplocení rodinného domu v Závišicích na Novojičínsku řidič vozidla Ford Escort. Osmatřicetiletý řidič z Kopřivnice jel ve směru od Sedlnic na Závišice, kde byl stavěn policejní hlídkou. Na pokyn k zastavení vozidla nereagoval a dále pokračoval na Závišice. V obci nezvládl řízení a s vozidlem havaroval do oplocení rodinného domku. Po nárazu z vozidla utekl a schoval se v blízké hospodářské budově, kde byl hlídkou následně vypátrán. Ke zranění řidiče či jiných osob nedošlo. Při nehodě byl ve vozidle pouze řidič, u kterého byla provedena dechová zkouška s negativním výsledkem. Šofér fordu však policistům uvedl, že před časem užil nezjištěné množství pervitinu. U řidiče byla provedená zkouška na omamné a psychotropní látky s negativním výsledkem. Následovalo lékařské vyšetření spojené s odběrem krve a moči k případnému zjištění návykové látky. Lustrací bylo zjištěno, že vozidlo nemá platnou technickou prohlídku a je vedeno v převodu. Řidič policistům uvedl, že vozidlo teprve před časem zakoupil. Případ je nadále v šetření dopravních policistů.

Poškození vodiče vysokého napětí

Doposud neznámý pachatel na stavbě dostihového závodiště v katastru obce Bravantice na Novojičínsku přetrhl ve středu 7. bubna elektrický vodič vysokého napětí. Po přetržení elektrického vodiče značky Alfa, odbočky pro trafostanici, o průřezu 70 milimetrů a v délce metrů došlo k výpadku elektřiny v části Bílovce, celé obce Bravantice a část obce Velké Albrechtice. Výpadek elektřiny byl přes tři hodiny v době od 16.05 hodin do 19.07 hodin. Škoda poškozením na elektrickém vedení přesáhne předběžnou škodu ve výši 10 tisíc korun a škoda na základě výpadku elektřiny nebyla do současné doby vyčíslena. Bílovečtí policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro přečin poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení z nedbalosti.


Svěřené vozidlo nevrátila

Novojičínští policisté prošetřují okolnosti případu zpronevěry, ze které je podezřelá devětadvacetiletá žena z Novojičínska. Podezřelá si měla na konci března letošního roku přisvojit osobní vozidlo v hodnotě 150 tisíc korun. O rok starší majitel jí vozidla Citroën C3 svěřil do 30. března letošního roku. Podle výpovědi muže mu žena i po opětovných výzvách odmítá vozidlo vydat.


Pokus krádeže vysokozdvižného vozíku

V noci na 3. dubna se pokusil neznámý pachatel v Jistebníku odcizit vysokozdvižný vozík. Pachatel nejdříve vnikl do areálu firmy, kde z přístrojové desky vytrhal elektroinstalaci startovacího a ovládacího zařízení. Následně se pokusil nastartovat vozík Desta. Nastartovat se mu však nepodařilo, ale svým jednáním způsobil na elektroinstalaci firmě škodu za pětačtyřicet tisíc korun. Pachatel se tak dopustil pokusu přečinu neoprávněného užívání cizí věci.


Další řidič, který nasbíral dvanáct trestných bodů

Šestadvacetiletého řidiče z Kopřivnice kontrolovali dne 6. dubna ráno novojičínští dopravní policisté na ulici Hřbitovní v Novém Jičíně. Při kontrole vyšlo najevo, že osobní vozidlo Daewoo řídí i přesto, že mu bylo odňato řidičské oprávnění Městským úřadem v Kopřivnici v polovině ledna letošního roku z důvodu dosažení 12-ti bodů v bodovém hodnocení. Před tímto zjištěním mu policisté provedli odborné měření za použití analyzátoru alkoholu v dechu s negativním výsledkem. Muž nyní čelí podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Vyhodnocení dopravně bezpečnostní akce

V průběhu bezpečnostní akce novojičínští policisté kontrolovali téměř 330 řidičů, na šesti stanovištích. Během tříhodinové akce zjistili 17 přestupků v dopravě. U třech řidičů byl zjištěn alkohol, s hodnotami do 0,5 promile alkoholu. Jednomu z kontrolovaných řidičů policisté sdělili obvinění z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí, jelikož řídil vozidlo, ačkoli má zákaz řízení.

Řidiči, kteří se nedopustili žádného přestupku byli odměněni drobnými dárky od BESIPu.


Grafiti ve Frenštátě pod Radhoštěm

Celkem šest případů poškození vlakových souprav postříkáním barvou, vyšetřovali policisté z obvodního oddělení ve Frenštátě pod Radhoštěm.

V nepravidelných intervalech od 16.srpna 2009 do 6.února 2010 na odstavených vagonech vlakového nádraží ve Frenštátě pod Radhoštěm, sprejeři malovali grafiti. Českým drahám, způsobili škodu dosahující 40tisíc korun.

Čtyři mladí muži ve věku 19-23 let z Kopřivnice, se vždy na jednotlivé akce připravili. Většinou jeden z nich hlídal a ostatní malovali grafiti. (své zkratky T5M, EWAJ, a jiné)

Při bezpečnostním opatření frenštátští policisté, mimo fyzické ostrahy a policejního psa, použili také speciální vozidlo útvaru cizinecké policie vybavené termovizi.

V nočních hodinách 6.února při jejich poslední akci, jednoho ze spolupachatelů sprejerů policisté zadrželi. Ostatní se následně ke svému protiprávnímu jednání doznali.

Za čtyři prokázané skutky jim policisté sdělili obvinění. Svým jednáním se dopustili přečinu poškozování cizí věci (§228 odst.2 tr.z., § 23). Soud jim může udělit trest odnětí svobody až na jeden rok nebo propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty.


Vážná dopravní nehoda se smrtelným zraněním

V nočních hodinách kolem 22.30 hodin, 5. dubna2010 v obci Kopřivnice, část Lubina, došlo k dopravní nehodě 21letého řidiče s osobním motorovým vozidlem.

Řidič nepřizpůsobil rychlost jízdy a při projíždění levotočivé zatáčky vjel vpravo mimo silnici, sjel do silničního příkopu, kde narazil do sloupu elektrického vedení, poté bylo vozidlo odmrštěno ze silničního příkopu do oplocení k pozemku rodinného domu. Při havárii došlo k těžkému poranění dvacetileté spolujezdkyně. RZS ji převezla do FN v Ostravě-Porubě. Řidič vozidla na místě zemřel.

Uzávěra silnice I/48 – z důvodu výstavby mostu od 07,00 hod. dne 9. dubna 2010 do 07,00 hod. dne 14. dubna 2010

Objízdná trasa je vedena:

Ze směru od Frýdku Místku bude svedena ze silnice I/48 na silnici I/58 přes město Příbor a dále po ul. Jičínské /III/04823 zpět na silnici I/48

Ze směru od Nového Jičína bude veškerá doprava svedena na sjezdu „Na Borovec /Sedlnice /“ na silnici III/46432 přes obec Sedlnice, dále na silnici II/464 na silnici I/58 a zpět na silnici I/48 a dále směr Frýdek Místek. V případě jízdy směr Ostrava bude objízdná trasa vedena ze silnice II/464 na silnici III/4809 a na silnici I/58.m

Ze směru od Ostravy na Nový Jičín bude veškerý provoz sveden ze silnice I/58 /ve Skotnici/ na místní komunikaci přes Prchalov a po průjezdu obcí zpět na silnici I/48. V případě jízdy směr Frýdek Místek a Frenštát p/R bude objízdná trasa vedena ze silnice I/58 na I/48 (směr Frýdek Místek pokračuje po I/48) a směr Frenštát p/R bude sveden na III/04825 (ul. Místecká B. Bruska v Příboře) zpět na I/58.

Dne 8.4.2010 v nočních hodinách bude, spol. SEKNE, na výše uvedených komunikacích stavěno dopravní značení, které omezí provoz na I/48 s tím, že k úplné uzavírce I/48dojde v 07.00 hod. dne 9.4.2010.


Další podvod přes internet

Důvěřivých kupujících přes internet stále přibývá.

V měsíci únoru chtěl 58 letý muž z Bílovce zakoupit prostřednictvím internetu, sadu mincí. S prodejcem komunikoval prostřednictvím emailové adresy. Po vzájemné dohodě přeposlal na jeho účet vice jak 60 tisíc korun. Slíbené a zaplacené mince však do dnešního dne nedostal. Bílovečtí policisté nyní prověřují jednání prodejce s podezřením ze spáchání přečinu podvodu.


Nahlásil vykradení skladu firmy ve které pracuje – sám byl zlodějem.

Policisté z Fulneku prověřovali v měsíci lednu, krádež nářadí z jednoho skladu v Hladkých Životicích. Vyšetřováním, přišli na to, že celé vloupání byl výmysl.

Z 43letého oznamovatele se nakonec vyklubal podezřelý. Ve výslechu uvedl, že byl ve finanční tísni a nevěděl jak přijít k penězům. Fingoval vloupání a odcizené nářadí prodal. Z celé vyčíslené škody takřka 40 tisíc korun, získal 5 tisíc. Nyní je podezřelý ze spáchání přečinu krádeže.



BŘEZEN

Pokusila se vniknout do bytu – kvůli nedobrým vztahům

Bílovečtí policisté sdělili podezření 24leté ženě z Jistebníku, ze spáchání přečinu porušení domovní svobody.

Podezřelá žena se v sobotu 27. března, v nočních hodinách, pokusila za použití násilí vytlačit rám okna bytu poškozené. Své jednání odůvodnila tím, že se chtěla do bytu dostat s úmyslem urovnat vztahy s poškozenou 31letou ženou, která ji na klepání a zvonění neotvírala, protože nebyla doma.

Policisté případ šetří ve zkráceném přípravném řízení.

Vykrádali auta – policisté se služebním psem je zadrželi.

V nočních hodinách z neděle 28.března na pondělí, se dva muži ve věku 37 a 32 let z Ostravy, v obci Petřvald vloupali do 9 osobních vozidel. V několika případech překonali oplocení rodinných domků a ze zaparkovaných vozidel, vypáčením zámků dveří či rozbitím oken, odcizili uvnitř zanechané věci.

Na základě informace jednoho z poškozených, příborští policisté společně s policejním psem oba muže krátce po posledním vloupání zadrželi.

Poškozením vozidel a odcizením věcí způsobili škodu přesahující 200 000 korun.

Policisté nadále prověřují protiprávní jednání obou mužů, s podezřením na jejich další trestnou činnost.

(Muži jsou podezřelí ze spáchání přečinů krádež podle § 205/1b,3 tr. zákoníku, poškození cizí věci podle § 228/1 tr. zákoníku a porušování domovní svobody § 178/1 tr. zákoníku.)

Přes dvacet mladistvých požilo alkohol

P olicejní akce byla zaměřena na kontrolu prodeje alkoholu na diskotékách a v restauračních zařízení.

Novojičínští a kopřivničtí policisté v době od pátku 26. března večerních hodin do soboty 27. březen brzkých ranních hodin uskutečnili v územních obvodech Nového Jičína a Kopřivnice bezpečnostní akci s názvem „MLÁDEŽ“.

Obě akce proběhly nezávazně na sebe a byly prováděny převážně kontroly restauračních zařízení. Na Kopřivnicku policisté zkontrolovali několik vytipovaných podniků, zkontrolováno bylo 44 mladistvých a zjistili pět podnapilých osob mladších osmnácti let. Nejvíce alkoholu prokázala dechová zkouška prováděna u šestnáctileté dívky ze Studénky, které policisté naměřili 1,35 promile alkoholu. V těchto případech policisté šetří celkem čtyři zjištěné přestupky na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi.

Na Novojičínsku bylo zjištěno celkem 16 mladistvých osob, které byly pod vlivem alkoholu. Samotná přestupková jednání budou oznámena příslušnému správnímu orgánu k projednání. Podnapilí mladiství byli následně předáni zákonným zástupcům. Nejvíce podnapilých dětí bylo zjištěno v jedné restauraci v Suchdole nad Odrou, kde například čtrnáctiletá dívka nadýchala 0,62 promile alkoholu v dechu. Největší hodnoty alkoholu zde byly zjištěny u dvou mladých dívek. Například sedmnáctiletá dívka nadýchal 0.98 a o rok mladší mladistvá o jednu setinu méně (0,97 promile).

Po půlnoci si policisté posvítili také na řidiče se zaměřením na pátrání po osobách, věcech, odcizených vozidlech, požívání alkoholických nápojů řidiči, jízdu bez řidičského oprávnění a kontrolu řidičů vozidel TAXI.

V Kopřivnici bylo kontrolováno celkem 23 řidičů a zjištěn jeden přestupek. Policisté při dopravní kontrole zjistili, že jednačtyřicetiletý řidič z Kopřivnice není vlastníkem řidičského oprávnění. Ještě před koncem roku by tento řidič čelil podezření ze spáchání trestného činu řízení bez řidičského oprávnění. V současné době byl přestupek policisty oznámen a postoupen příslušnému orgánu k dalšímu projednání.

Během dopravní akce v Novém Jičíně bylo zkontrolováno 317 vozidel a zjištěn jeden podnapilý řidič. Dále bylo zjištěno dalších sedm dopravních přestupků, které byly vyřešeny blokovými pokutami. Řidiči na pokutách zaplatili přes dva tisíce korun.

Policisté budou i nadále provádět tyto kontroly, se záměrem minimalizovat stoupající negativní projevy konzumace alkoholu u dětí a mladistvých. V minulosti jsme zaznamenali případy, že některé děti skončily s otravou alkoholu až na jednotkách intenzivní péče.


Krádež jízdních kol v Novém Jičíně

V poslední době zaznamenali novojičínští policisté několik případů odcizení jízdních kol ze sklepních prostor panelových domů.

Například z kolárny panelového domu v Novém Jičíně na ulici Bezručova odcizil neznámý pachatel sportovní dámské kolo značky Galaxy v hodnotě sedm tisíc korun. Ke krádeži došlo v době od 19. do 28. března letošního roku.

K dalšímu případu krádeže vloupáním došlo v době od 22. do 27. března rovněž v Novém Jičíně, tentokrát na ulici Dvořákova. Zde neznámý pachatel vnikl do sklepních prostor panelového domu, kde poškodil pouze dveře vedoucích do kočárkárny a společného skladiště. Pachatel následně vnikl do společné kočárkárny, odkud odcizil pánské horské jízdní kolo Kellys, černobílé barvy, které bylo uzamčeno lankovým zámkem. Majiteli kola vznikla škoda odcizením ve výši 18 tisíc korun. Další škoda poškozením předběžně činila pět set korun. Novojičínští policisté po pachatelích přečinu krádeže a odcizených jízdních kol usilovně pátrají.


Poškození vozidla v Kopřivnici

V noci na 27. března v Kopřivnici na ulici Štramberská poškodil neznámý pachatel zaparkované vozidlo VW Golf. Pachatel na vozidle poškodil přední kapotu a pravé a levé zpětné zrcátka. Majitelce vozidla tak vznikla předběžná škoda za patnáct tisíc korun. Policisté případ prošetřují pro přečin poškozování cizí věci.


Platil falešnou bankovkou

V sobotních nočních hodinách 6.března letošního roku, si 39 letý muž z Fulneku objednal taxi, když dojel na místo určení zaplatil řidiči falešnou tisícikorunovou bankovkou. Novojičínští kriminalisté muže prověřují z podezření ze spáchání zločinu padělání a pozměnění peněz podle § 233/2 tr. zákoníku. Trestní zákon takovéto jednání postihuje odnětím svobody na tři lét až osm let.

Vybrali peníze z bankomatu

Včerejšího dne 16.března krátce po činu zadrželi příborští policisté dva muže ve věku 32 a 34 let, kteří se v obci Sedlnice vloupali do kabiny zaparkovaného nákladního vozidla. Poškozenému odcizili peněženku s finanční hotovostí a platebními kartami. Z platebních karet následně prostřednictvím bankomatu v Novém Jičíně odcizili z účtu další finanční hotovost. Celkově způsobili škodu přesahující 6 tisíc korun. Oba muži jsou podezřelí ze spáchání přečinu krádež podle § 205/1a,b) tr. zákoníku a padělání a pozměňování platebního prostředku podle 234/1 tr. zákoníku spáchané formou spolupachatelství podle § 23 tr. zákoníku. Policisté prověřují oba muže i ze spáchání jiné trestné činnosti.

Dopravní nehodovost

V úterý 16.3.2010 došlo na teritoriu ÚO Nový Jičín ke třem dopravním nehodám, při kterých došlo k lehkému zranění jedné osoby. Jedna dopravní nehoda byla způsobena řidičem pod vlivem alkoholu.

Troufalost zlodějů a lehkovážnost poškozených

Svou neopatrností přišel o 22 tisíc. Věci v hodnotě dvaceti dvou tisíc korun si odnesl zloděj ze zaparkovaného vozidla. V úterý 23 března po osmé hodině večerní v obci Bravantice, rozbil zloděj okno dveří osobního motorového vozidla, z kterého odcizil tašku s navigací, mobilním telefonem, počítačem, platební kartou a finanční hotovostí. Celkově majiteli vozidla vznikla škoda přesahující 25 tisíc korun.

Další nepozornost a lehkomyslnost

Nový Jičín, parkoviště obchodního domu, úterý 23. března. Chvilkovou nepozorností a zanecháním své kabelky v nákupním košíku, v době vykládání nákupu do vozidla, přišla majitelka o svou peněženku s finanční hotovostí a platební kartou. Padesátileté ženě tak zůstal alespoň nákup. Policisté šetří skutek jako přečin krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměňování platebního prostředku.


Dopravní nehoda

23. března 2010 v časných ranních hodinách nezvládl 33letý řidič z Novojičínska, řízení vozidla zn. Peugeot 309. Na místní komunikaci ulice K nemocnici, v Novém Jičíně, při projíždění pravotočivou zatáčkou přejel do protisměru a následně sjel do příkopu. Následně čelně narazil do betonového překladu mostku. Řidič včetně tří spolucestujících, dvou mužů a jedné ženy utrpěli zranění. U řidiče byl proveden opakovaný odběr krve ke zjištění, zda nebyl pod vlivem návykové látky. Lustrací v evidenci řidičů policisté zjistili, že řidič nevlastí řidičský průkaz. Policejní komisař následně zajistil havarované vozidlo. Dopravní nehoda a její příčina se nadále vyšetřuje.

Kontrolní akce

V noci z 17. na 18. března uskutečnili pracovníci Inspektorátu cizinecké policie Chotěbuz a Ostrava a policisté Odboru specializovaných činností Frýdek-Místek společně s pracovníky Celního ředitelství Ostrava bezpečnostní akci. Policisté a celníci kontrolovali v železniční stanici v Bohumíně cestující v mezinárodních vlacích. Zjišťovali oprávněnost pobytu cizinců na našem území, zda se na našem území zdržují legálně a zda dodržují povinnosti stanovené zákonem. Během akce ve vlacích zkontrolovali celkem 151 cizinců. Porušení zákona o pobytu cizinců, které policisté zjistili ve třech případech, vyřešili blokovými pokutami v celkové výši 1 500,- Kč. Pracovníci celního úřadu prováděli kontrolu v rámci svých pravomocí. Současně s akcí ve vlacích probíhaly kontroly na komunikacích se zaměřením na cestující v mezinárodních linkových autobusech. Policisté odboru specializovaných činností v jedné z těchto linek, v autobuse jedoucím z Varšavy do Vídně, kontrolovali cizince, který měl v cestovním pase uděleno polské národní vízum typu D. Toto vízum ovšem pro pobyt na území ČR nepostačuje. Šestapadesátiletému cizinci policisté vydali rozhodnutí o správním vyhoštění na 3 měsíce a poté jej na základě Dohody mezi vládami ČR a PR předali zpět do Polské republiky. Dalšího cizince, který na našem území pobýval nelegálně, zadrželi policisté odboru specializovaných činností v centru Ostravy. Při návratu z noční akce si všimli podezřele vyhlížejícího muže. Při kontrole zjistili, že se jedná o cizince, který u sebe neměl žádné doklady. Na služebně v evidencích zjistili, že na území ČR pobývá nelegálně, v roce 2007 mu byl ukončen dlouhodobý pobyt. V současnosti s ním policisté vedou správní řízení o vyhoštění. Jelikož již jedno správní vyhoštění v trvání jednoho roku nerespektoval, do doby realizace vyhoštění jej umístí do zařízení pro zajištění cizinců v Poštorné na Břeclavsku. Třetí muž, který doplatil na včerejší noční akci, byl také kontrolován v Ostravě, tentokrát policisty ostravského inspektorátu. Také těm se nezdál muž pohybující se v blízkosti ubytovny. Při kontrole lustrací v evidencích zjistili, že na něj letos v březnu vydal pro trestný čin krádeže Okresní soud v Ostravě příkaz k zatčení. Do doby, než bude eskortován k soudu, který příkaz vydal, policisté osmadvacetiletého muže, českého občana, umístili do policejní cely v Ostravě


Peníze chtějí a tak lžou a podvádějí

Novojičínští policisté opakovaně šetří několik případů podvodného jednání. Ve většině případů, zájemci o získání zboží uvádějí při sepisování úvěrových smluv nepravdivé údaje. Místo zaměstnání, výši skutečného příjmu a životních nákladů vědomě zkreslují, jen proto, aby uspokojili svou momentální materiální potřebu. Všechno jde hladce až do té doby než úvěrová společnost zjistí, že je klienti podvedli. Společnosti podají oznámení policii s podezřením na podvodné jednání klienta. Když policisté zajistí, že toto oznámení je pravdivé, sdělují takovému podvodníkovi obvinění z trestného činu úvěrového podvodu. Následně v závislosti na výši škody a způsobu provedení uloží soud podvodníkovi trest.

Několik případů:

Muž,33 let, z Kopřivnice žádal společnost o necelých 10 tisíc korun, uvedl, že jeho příjem dosahuje necelých 15 tisíc, s rodinnými výdaji 6 tisíc korun. V době uzavření smlouvy však byl veden na Úřadu práce jako nezaměstnaný a pobíral pouze podporu v nezaměstnanosti a dávky v hmotné nouzi.

Žena, 21 let z Kopřivnice, uzavřela úvěrovou smlouvu na koupi mobilního telefonu, společnosti uvedla, že je zaměstnaná u firmy ve které však nikdy nepracovala.

Žena 29 let, bytem Nový Jičín, žádala společnost o finance za účelem nákupu zboží. Při sepisování žádosti uvedla o sobě nepravdivé skutečnosti. Společnost zjistila, že ji chce podvést a proto ještě před poskytnutím finanční hotovosti celou věc oznámila polici.


Platil falešnou bankovkou

V sobotních nočních hodinách 6.března letošního roku, si 39 letý muž z Fulneku objednal taxi, když dojel na místo určení zaplatil řidiči falešnou tisícikorunovou bankovkou. Novojičínští kriminalisté muže prověřují z podezření ze spáchání zločinu padělání a pozměnění peněz podle § 233/2 tr. zákoníku. Trestní zákon takovéto jednání postihuje odnětím svobody na tři lét až osm let.


Vybrali peníze z bankomatu

Včerejšího dne 16.března krátce po činu zadrželi příborští policisté dva muže ve věku 32 a 34 let, kteří se v obci Sedlnice vloupali do kabiny zaparkovaného nákladního vozidla. Poškozenému odcizili peněženku s finanční hotovostí a platebními kartami. Z platebních karet následně prostřednictvím bankomatu v Novém Jičíně odcizili z účtu další finanční hotovost. Celkově způsobili škodu přesahující 6 tisíc korun. Oba muži jsou podezřelí ze spáchání přečinu krádež podle § 205/1a,b) tr. zákoníku a padělání a pozměňování platebního prostředku podle 234/1 tr. zákoníku spáchané formou spolupachatelství podle § 23 tr. zákoníku. Policisté prověřují oba muže i ze spáchání jiné trestné činnosti.


Dopravní nehodovost

V úterý 16.3.2010 došlo na teritoriu ÚO Nový Jičín ke třem dopravním nehodám, při kterých došlo k lehkému zranění jedné osoby. Jedna dopravní nehoda byla způsobena řidičem pod vlivem alkoholu.


Bezpečnostní akce novojičínských policistů – mládež a alkohol

Z pátku na sobotu 12-13.3.2010 od 21 do 03 hod. se uskutečnila součinnostní akce policistů dvou obvodních oddělení Fulneku a Oder, zaměřená na užívání alkoholu a hraní na automatech mládeží. Ve dvaceti restauračních zařízeních a pěti hernách zkontrolovali na tři desítky mladistvých. U čtyř 16letých chlapců a jedné dívky policisté zjistili dechovou zkouškou požití alkoholu. Největší množství alkoholu, 1.69 promile naměřili u 16leté dívky. Všichni mladiství uvedli, že alkohol požili mimo restaurační zařízení. Policisté opilé mladistvé předali rodičům a informace předali Orgánu sociálně právní ochraně dítěte.


Vzal co mohl

V nočních hodinách z 12 na 13.3.2010, v chatové oblasti ve Veřovicich, odcizil neznámý pachatel z osobního vozidla zn. VW Passat vše co mohl. Skla zpětných zrcátek, okno dveří, panel topení s klimatizací, řídící jednotku, chladící soustavu, levou mřížku přední mlhovky a originální navigaci s autorádiem a DVD přehrávačem, vše v hodnotě 260.000 Kč. Policisté pátrají po pachateli.


ÚNOR


Svíčka bez dozoru byla tentokrát příčinou velkého požáru v Kopřivnici,
Čtyři jednotky hasičů zasahovaly v noci na pátek 5.2.2010 v šestém patře bytu na Dukelské ulici. A musela přijet i samitka, 3 lidé se nadýchli zplodin a majitel bytu se lehce popálil.
Při požáru byl poškozen celý byt ohněm, kouřem a sálavým teplem. Příčinou požáru byla pravděpodobně zapálená svíce na nočním stolku, starší muž, pak odešel do vedlejšího pokoje , kde usnul. Vzbudil ho až praskot ohně. Vyběhl na balkon, mezitím otevřel všechny dveře, takže se oheň a kouř šířily dál. Hasiči jej objevili v kuchyni, pod kontrolou byl požár během dvaceti minut, sousedi byli evakuováni. Oheň také poškodil stěnu bytu a domu, proto hasiči přivolali statika.V těchto dnech převzali byt úklidoví pracovníci a opraváři. . Škoda je předběžně odhadnuta na 1 milion korun.Hasiči Kopřivnice žádají svědky o poskytnutí případných autentických foto nebo video materiálů pro vzdělávací potřeby jednotky.


Upozornění na výskyt padělaných bankovek v našem městě, v pondělí 1.2. byla zajištěna v kopřivnickém obchodním domě bankovka v hodnotě 200 korun, která a první pohled vypadala jako pravá. Až při kontrole tržby bylo zjištěno, že jde o padělek.
Při ověřování pravosti zjistili, že na ní chybí vodoznak a ochranný stříbrný proužek je dokreslen tužkou. Zajištěnou bankovku si převzali policisté k dalšímu šetření, s podezřením ze spáchání trestného činu padělání a pozměňování peněz. V případě pochybností o pravosti bankovek má každý možnost si pravost nechat ověřit v jakémkoliv finančním ústavu.



LEDEN


„NAVAL PRACHY A NIC SETI NESTANE!!! BUT STICHA!!!“

Text tohoto znění napsal host kopřivnické herny, na účtenku.

Nejdříve popíjel za barem, povídal si s obsluhou a pak požádal o zapůjčení prázdné účtenky a průpisky. Když napsal svou výhružku na účtenku, průpisku vrátil, chvíli počkal a pak to co napsal podal obsluhující. Servírka nejdříve nechápala co to má znamenat. Psanému textu se zasmála, ale když viděla, že host jde za ní za bar, tak už tak klidná nebyla. Útočník jí několikrát opakoval ať mu dá peníze, že se jí nic nestane. Přitom jí ukazoval kovový teleskopický obušek, který měl schovaný pod bundou.
Jakmile získal peníze, z herny odešel. Vylekaná servírka ihned zavolala policii.
K celé události došlo 18. ledna 2010 krátce před devátou hodinou ranní, v Kopřivnické herně na Novojičínsku. Policisté ihned po přijatém oznámení vyhlásili pátrání po útočníkovi. Vzhledem k získaným informacím, a výborné místní znalostí policistů bylo jen otázkou času, kdy se podaří útočníka zadržet. Dva dny po spáchané loupeži byl muž policisty skutečně zadržen. Ještě téhož dne byl na základě příkazu zatčení předveden k Okresnímu soudu v Novém Jičíně pro své předešlé majetkové trestné činy.

V současné době je útočník vyšetřován na svobodě.
Za takto provedený zločin loupeže (podle § 173 odst.1) může soud uložit obviněnému trest odnětí svobody na dvě léta až deset let.


Nejdříve rozbil dveře a pak napadl mladíka
Pro výtržnictví je prošetřován 27letý muž z Kopřivnice. Podezřelý měl ve středu 27. ledna v podvečer na chodbě jedné restaurace v obci u Nového Jičína rozbit kovovým popelníkem skleněnou výplň dveří. Jednalo se o sklo v rozměru 70 krát 120 centimetrů. Po činu z restaurace utekl. Poté na silnici nedaleko uvedené restaurace, z nenadání přistoupil k o dva roky mladšímu poškozenému a udeřil jej čelem do nosu. Poškozenému způsobil zlomeninu nosních kůstek s dosud neurčenou dobou léčení. Incidentu byli přítomní další dva muži, kteří agresivního muže zadřeli do příjezdu policejní hlídky. Agresor byl následně pro svou podnapilost převezen do Protialkoholní záchytné stanice Frýdek- Místek. V šetření nadále pokračují novojičínští policisté.

Krádež peněz z pokladny
Jen chvilkové nepozornosti prodavačky, kterou odlákala skupinka pachatelů, využili ve středu 27. ledna krátce po poledne v jedné příborské prodejně a z pokladny jí odcizili finanční hotovost přes sedm tisíc korun. Jednalo se o skupinku dvou mužů a stejný počet žen, kteří z místa krádeže odjeli vozidlem stříbrné barvy. Příborští policisté po pachatelích krádeže usilovně pátrají.


Krádež kabelky
Krádeží kabelky s obsahem věcí se v současné době zabývají kopřivničtí policisté. V pondělí 25. ledna si majitelka kabelku odložila v jednom objektu kopřivnického domu mládeže na parapet. Toho využil neznámý pachatel, který kabelku i s obsahem odcizil. V dámské kabelce se nacházela peněženka s penězi, doklady a další věci. Část odcizených věcí byly nalezeny a byly vráceny majitelce. Rovněž byl případ po opětovném podání vysvětlení poškozené a upřesnění odcizených věcí, včetně platební karty a výše škody, překvalifikován na přečin neoprávněné držení, padělání a pozměnění platebního prostředku a přečin krádeže.


Zabavení auta u maření soudního rozhodnutí
Novojičínští dopravní policisté za přestupky nemilosrdně trestají, v letošním roce už mají na kontě 1. zabavený automobil. V loňském roce byly odebrány celkem 3 vozy. Při namátkové kontrole v obci Rybí ve čtvrtek 21. ledna, zastavili policisté řidiče, u kterého zjistili rozhodnutí soudu o zákazu řízení . 37letý muž z Novojičínska byl obviněn z maření výkonu úředního rozhodnutí.O vrácení či propadnutí vozidla rozhodne soud. řidiči může být udělen trest odnětí svobody až tři léta.


Sražená chodkyně na přechodu pro chodce
Dne 3. prosince 2009, kolem sedmé hodiny ranní v Kopřivnici na křižovatce ulic Husova a Štefánikova u Základní školy Náměstí, srazilo osobní motorové vozidlo chodkyni na přechodu pro chodce.
Řidič vozidla po střetu z místa ujel a pokračoval dál ve směru k zimnímu stadionu.
K vozidlu a osobě řidiče poškozená uvedla, že se mělo jednat o Škodu Favorit nebo Felicii, bílé barvy. Sedala vozidla byla potažena potahy s tygrovitým vzorem. Řidičem měl být muž ve věku 60-80 let, silnější postavy s pleší.
Žádáme občany o sdělení jakékoliv informace týkající se dopravní nehody, vozidla či osobě řidiče.
Případné informace můžete oznámit telefonicky vyšetřujícímu novojičínskému dopravnímu policistovi prap. Marku Tomanovi, na tel.       97…   , nebo 158.

Všechno si vymyslel
Případ loupeže, šetřený policí v Novém Jičíně, ke které mělo dojít letos 11.ledna v Kopřivnici, se ve skutečnosti nestal.
Poškozený dvacetiletý mladík, v prvopočátku uvedl, že byl ve večerních hodinách napaden neznámým mužem, který jej zezadu udeřil do tváře. Po úderu měl upadnout na zem a ze zadní kapsy kalhot mu následně odcizit sedm tisíc korun.
Policisté však zjistili, že si celou loupež vymyslel, peníze prohrál v automatu. Důvodem byla obava z výčitek jeho mámy.

Vloupání do smuteční síně hřbitova
Policisté obvodního oddělení ve Frenštátě pod Radhoštěm vyšetřují případ vloupání do smuteční síně hřbitova v obci Tichá. V noci z úterý 19 do středy 20.ledna neznámý pachatel vypáčil zámek vstupních dveří kaple a pomocí žebříku sestoupal do obřadní síně. Vypáčením dalších dveří se dostal do kanceláře z které odcizil 500 korun.
Pachateli v uvedeném případě může být uložen trest odnětí svobody až na dvě léta.


Výhružky manželce a následné vykázání z domu
Novojičínští policisté v těchto dnech pošetřují případ, kdy 45letý manžel vyhrožoval své o rok mladší manželce fyzickou újmou. Slovní i písemné výhrůžky vyvolaly u poškozené důvodnou obavu o svůj život.
Situace se vyhrotila, když opilý manžel s pocity nedůvěry a žárlivostí usedl za volant osobního vozu a boural do vozidla ve kterém seděla jeho žena. Naštěstí se nikomu nic nestalo. Přivolaní policisté agresivního muže zadrželi. Dechovou zkouškou mu naměřili více jak 2 promile alkoholu.
Po vystřízlivění muže v protialkoholní záchytné stanici, uplatnili policisté institutu vykázání, což znamená, že po dobu následujících desíti dnů mu byl vysloven zákaz vstupu do společného obydlí.
Policisté proti muži zahájili úkony v trestním řízení z podezření ze spáchání několika přečinů, za která mu může být uložen trest odnětí svobody až 1 rok.


Kradl v prodejně
Kopřivničtí policisté prošetřují případ krádeže v Penny Marketu, ke které došlo 14.1.2010 Ostraze prodejny bylo chování mladého muže natolik podezřelé, že na něj dohlížela. Muž z prodejny odcizil několik balení čokolád v ceně pětiset korun, které u něj ostraha následně nalezla. Policisté si 22letého muže z Havířova od ostrahy převzali. Následně zjistili, že v minulosti již byl za krádež pravomocně odsouzen.
Vzhledem k této skutečnosti mu může soud udělit trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta.


Vražda
K násilnému trestnému činu, ke kterému došlo v závěru roku 2009 v Kopřivnici bylo vydáno první prohlášení.
Případ řeší Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje:
V závěru roku 2009 vyjížděli Severomoravští kriminalisté k případu závažného násilného charakteru, v jehož důsledku došlo k usmrcení starší osoby mužského pohlaví. Případ se stal v jednom z panelových domů na Novojičínsku.V souvislosti s tímto skutkem bylo proti osobě mladší osmnácti let zahájeno trestní stíhání pro provinění. V souladu se zákonem č. 218/2003 Sb. – zákon o odpovědnosti mládeže za protiprávní činy a o soudnictví ve věcech mládeže a citlivosti případu se k věci nebudeme vyjadřovat.


Sražený chodec podlehl zraněním

Ve středu 13. ledna krátce po páté hodině odpoledne v obci Kujavy na Novojičínsku došlo k dopravní nehodě, při které byl sražen dvaašedesátiletý chodec osobním vozidlem. Řidičem vozidla Renault byl osmačtyřicetiletý muž, který měl pozitivní dechovou zkoušku. Výsledek byl přes dvě promile alkohol v dechu. Novojičínští dopravní policisté na místě provedli veškeré úkony a okolnosti nehody se nadále zabývají novojičínští kriminalisté.


Majitel přišel o letní pneumatiky na škodovku
Škodu přes dvacet tisíc korun způsobil odcizením neznámý pachatel muži z Kopřivnice. Pachatel v době od 6. do 11. ledna vnikl do skleního boxu domu na ulici Pod Morávií v Kopřivnici. Ze sklepa následně odcizil čtyři kusy originálních pětipaprskových hliníkových disků na vozidlo Škoda Superb s letními pneumatikami o rozměrech 205/55/R16. Celková cena poškozením a odcizením byla vyčíslena na 22 tisíc korun. Kopřivničtí policisté po pachateli přečinu krádeže a porušování domovní svobody usilovně pátrají.


Pracovní úraz
Kopřivničtí policisté se zabývají okolností pracovního úrazu, ke kterému došlo v pátek 8. ledna letošního roku v areálu jedné společnosti ve Štramberku na Novonjičínsku. Šestatřicetiletý zaměstnanec společnosti krátce přes osmou ráno odešel z objektu velína na pravidelnou obchůzku pecí na spalování vápence. Pravděpodobně při navážení antracitu k násypovému zvonu došlo k přimáčknutí muže zavážecím vozíkem. V tomto případě se jedná o automaticky řízený proces s pravidelnými intervaly. Po události ještě poškozený sám odešel do objektu velína. Zde spolupracovníkovi stačil sdělil, že jej přimáčknul navážecí vozík. Poté upadl do bezvědomí a z místa byl přivolanou sanitkou záchranné služby převezen do novojičínské nemocnice. Následně byl převezen do nemocnice v Ostravě-Porubě. Jakmile tomu dovolí jeho zdravotní stav bude ve věci vyslechnut policisty.


Zatajení nálezu
Z přečinu zatajení věci je podezřelý osmadvacetiletý mladý muž ze Studénky. Policisté mu kladou za vinu, že si na počátku ledna letošního roku u budovy jedné společnosti ve Studénce, ponechal nalezené věci. Jednalo se o několik kusů papírových krabic s plastovými přípravky k opravě defektů kol. Nalezené věci v hodnotě 17 tisíc korun si uschoval s tím, že je dále použije pro svou vlastní potřebu. Krabice s obsahem byly u podezřelého zajištěny a následně předány zástupci poškozené společnosti. Muž je prošetřován na svobodě a hrozí mu až jeden rok odnětí svobody.


Řidič měl zpronevěřit tržbu
Pro zpronevěru v těchto dnech prošetřují novojičínští kriminalisté jednatřicetiletého muže z Bílovecka. Podezřelý muž si měl v březnu minulého roku ponechal pro svou potřebu inkasovanou tržbu za prodané pekařské výrobky. Muž u poškozené společnosti pracoval jako řidič a zpronevěřit měl přes 35 tisíc korun.


Využil důvěřivosti a zrakové indispozice
Jednačtyřicetiletý muž zazvonil na náhodně vybraný zvonek obyvatel pečovatelského domu v Bílovci. Když se dveře otevřely vstoupil do domu a bez svolení vešel neuzamčenými dveřmi do bytu poškozené. Využil zrakové indispozice nájemkyně bytu, a přesvědčil jí, že je její vnuk. Poškozená mu uvěřila a nechala jej u sebe přespat. Ráno když z bytu odcházel, odcizil klíče od bytu včetně klíče od vchodových dveří. Následující tři noci přicházel do bytu k poškozené přespávat. Ta však začala mít podezření, že se nejedná o jejího vnuka a tak celou věc oznámila pečovatelce v domě.
Dne 6.1.2010, čtvrtou noc krátce před půlnoci, policisté muže zadrželi přímo v posteli. Poškozená v době zadržení spala v křesle.
Policisté sdělili muži podezření z přečinu porušování domovní svobody, za což mu hrozí až dva roky vězení.

Poškození výlohy v Kopřivnici
V noci na 9. ledna letošního roku poškodil neznámý vandal výlohu na jednom obchodním domu v Kopřivnici. Pachatel rozbil skleněnou výplň vstupních dveří do prodejny koberců. Stejným způsobem na vedlejší provozovně, která je v rekonstrukci, rozbil další dvě skleněné výplně. Předběžná škoda poškozením byla vyčíslena na osm tisíc korun. spáchán přečin poškození cizí věci

Dopravní nehody
V období od 8.1.-10.2010 na teritoriu ÚO Nový Jiíčín došlo celkem k 13 DN, 1 x lehké zranění.

Padělaná bankovka
První podezřelou bankovku v letošním roce zaznamenali novojičínští policisté na Frenštátsku. Neznámý pachatel dne 6. ledna v jedné prodejně ve Frenštátě pod Rahoštěm zaplatil bankovkou v nominální hodnotě 500 korun, která byla následně v tržbě vyhodnocená jako podezřelá. Policisté bankovku zajistili, odeslali ke zkoumání a ve věci zahájili úkony trestního řízení směřující k objasnění a prověření skutečností důvodně nasvědčujících spáchání zločinu padělání a pozměnění peněz.

Poškození výlohy v Kopřivnici
V noci na 9. ledna letošního roku poškodil neznámý vandal výlohu na jednom obchodním domu v Kopřivnici. Pachatel rozbil skleněnou výplň vstupních dveří do prodejny koberců. Stejným způsobem na vedlejší provozovně, která je v rekonstrukci, rozbil další dvě skleněné výplně. Předběžná škoda poškozením byla vyčíslena na osm tisíc korun. Neznámý vandal se tak dopustil přečinu poškození cizí věci.
Pod vlivem alkoholu havaroval do příkopu
V pátek 8. ledna okolo poledne jel 42letý muž s vozidlem Škoda Felicia na ulici Sjednocení ve Studénce. Podle sdělení řidiče se při jízdě asi 50 metrů před železničním přejezdem vyhýbal chodci, který mu náhle vstoupil do jeho jízdní dráhy. Muž strhnul řízení vozidla do protisměru a následně havaroval do silničního příkopu. Při havárii nedošlo ke zranění osob a rovněž nebylo poškozeno vozidlo. V době havárie jela okolo dopravní policisté, kteří u řidiče následně provedli dechovou zkoušku. Výsledek byl dvě promile alkoholu v dechu. Opakovaná zkouška měla výsledek 2,03 promile. Muž s naměřenými hodnotami souhlasil. Policisté mu zakázali další jízda a rovněž na místě zadrželi řidičský průkaz.

 
 

 
© 2008 Studio Kabelové televize Kopřivnice