16. 11. 2015

 

Soustrast a úctu v souvislosti s pátečními teroristickými útoky ve Francii můžete vyjádřit od pondělního rána 16. listopadu 2015 zápisem do kondolenční knihy, kterou naleznete ve vestibulu Krajského úřadu Moravskoslezského kraje. Kniha bude k dispozici do čtvrtku 19. listopadu.  Od neděle také vlaje před hejtmanstvím smuteční prapor na výraz solidarity s francouzským lidem.

 

 

SmVaK , a.s. oznamuje, že bude přerušena dodávka pitné vody na ulici Pod Morávií. Tato odstávka proběhne 18. listopadu od 8:00 – 14:00 hodin.

 

 

Kopřivnice oslaví 17. listopad průvodem a koncertem. Město Kopřivnice Vás zve na oslavy Dne boje za svobodu a demokracii, které se uskuteční v den tohoto významného státního svátku, v úterý 17. listopadu. Kromě tradičního vzpomínkového setkání, nebude chybět ani oblíbený průvod s lampiony a svíčkami a koncert zpěvačky Lo Hrůzové. Oslavy budou zahájeny v 17 hodin vzpomínkovým setkáním u pamětní desky obětem komunismu, která byla před několika lety přemístěna na budovu Základní školy dr. Milady Horákové. Po pěveckém vystoupení absolventa školy Adama Kisse, ohlédnutím za historickými událostmi let 1939 a 1989 a položením věnců k pamětní desce, vyjde od školy lampionový průvod. Ten tradičně povedou bubeníci ze základní umělecké školy MIS music. Průvod projde pěší zónou, pokračovat bude po ulici Štefánikově a skončí na Masarykově náměstí. Na náměstí prvního československého prezidenta T.G. Masaryka bude zhruba od 17:30 hodin připraven krátký koncert kopřivnické zpěvačky Lo Hrůzové. Pro všechny účastníky průvodu bude navíc připraven horký čaj zdarma.

 

 

Info KH Kopřivnice: termín pro osmifinálové utkání Českého poháru házenkářů byl změněn. Kopřivnice nenastoupí na své palubovce proti Gumárnám Zubří 17. listopadu, ale až 10. prosince 2015.

 

 

Oznamujeme občanům, že na ulici Štefánikova, Kpt. Jaroše, Sportovní, Jarní, Sadová, Na Drahách, Na Vápenkách, Horní, Záhumení, Květinová, Duhová, Štramberská a Dukelská bude svoz komunálního odpadu proveden již v pondělí 16. listopadu. Žádáme proto občany dotčených lokalit, aby včas připravili své sběrné nádoby pro svozovou techniku.

 

 

V úterý 27. října začala KTK  s kopřivnickými školními sbory natáčet vánoční pořad, který pro diváky připravuje na období adventu. Hudební pásmo, které vyjde i na speciálním DVD, bude doplněno o tipy na vánoční výzdoby a recepty. Místní zvyky přiblíží etnografka Anna Hrčková.

 

 

Téměř u konce je přeměna další zahrady mateřské školy, tentokrát jde o areál pro děti na ulici Pionýrské.  Nejstarší mateřská školka v Kopřivnici se letos dočkala komplexní rekonstrukce, kterou završila přeměna venkovního areálu   na zahradu v přírodním stylu. K jejímu dokončení přispěli i rodiče. Slavnostní otevření Přírodní zahrady u Mš Pionýrské proběhne na jaře.  A stejně jako 6 dalších školkových zahrad, které prošly přeměnou, v rámci projektu Svět je velká zahrada, bude i tato zahrada otevřena pro veřejnost.

 

 

Letošního inovačního oskara v kategorii malý a střední podnik získala společnost LumiTRIX s ojedinělým videomappingovým projektorem pro venkovní použití. Ten je díky svému technickému, softwarovému i designovému řešení unikátní na světě. Firma LumiTRIX vznikla v roce 2012 původně v garáži rodinného domku. Parta kamarádů se podílela na vánoční videomappingové akci a hledala projektor pro venkovní použití. Ten ale nenalezla, a tak padlo rozhodnutí zkonstruovat si projektor vlastní. Do letošního ročníku soutěže Inovační firma Moravskoslezského kraje 2015 se přihlásilo celkem 20 projektů, 19 z kategorie malý a střední podnik.

 

 

V Mošnově ve čtvrtek proběhlo Armádní cvičení Safeguard 2015, kde trénovala jednotka sedmdesáti záložních vojáků střežení objektu ostravského letiště společně se složkami Integrovaného záchranného systému. V Moravskoslezském kraji jde od roku 2012 o čtvrté cvičení zaměřené na řešení krizových situací vycházejících z reálných scénářů. Naši vojáci prokazovali své schopnosti, jak při narušení objektu, tak při pokusu o průnik do haly letiště ozbrojence či obranu letiště při napadení.

 

 

Ve středu 11. 11. 2015 policisté dopravního oddělení v Novém Jičíně vyrazili do terénu. V rámci celorepublikové preventivní akce nečíhali na řidiče, kteří by usedli za volant po požití třeba sklenice vína, ale zaměřili se na jiné účastníky silničního provozu. Lidem rozdávali žluté reflexní pásky. Dopravně-bezpečnostní akci „Vidět a být viděn“ opakuje policie v podzimním období každoročně. Chodci si totiž málokdy uvědomují. že i když oni blížící se automobil vidí, jeho řidič je vůbec nemusí registrovat.

 

 

Státní zástupce obžaloval ve čtvrtek 12. listopadu řidiče kamiónu za tragickou srážku s Pendolinem, poté, co policie ukončila vyšetřování železniční nehody ve Studénce, ke které došlo 22. července na přejezdu ve Studénce. Řidič polského kamiónu vjel v červenci na přejezd i přes výstražnou signalizaci. Když zůstal uvězněn závorami, místo aby je s nákladním autem prorazil, utekl, a způsobil tak tragédii. České dráhy po něm budou vymáhat celou hmotnou škodu, což je 158 miliónů korun. Při nehodě zemřeli tři lidé a dalších 18 jich bylo zraněno. Státní zástupce podal na řidiče ve čtvrtek obžalobu. Řidič nadále zůstává ve vazbě. Trestní sazba se v jeho případě pohybuje do deseti let vězení. Ve vazbě na obžalobu čeká i další řidič kamiónu, který 23. října stejným způsobem projel inkriminovaný přejezd také na červenou. Ten však závoru prorazil, o několik vteřin později projel vlak.

 

 

U příležitosti 97 let od ukončení 1. světové války zavítalo 25 lidí ve středu 11. listopadu v 11 hodin na vzpomínkové setkání pomníku k pomníku padlých před budovou bývalé ZŠ Náměstí. Den válečných veteránů slaví mnoho zemí na celém světě a na znamení piety za miliony zmařených životů malí lidé na klopách červené vlčí máky. Kytice k pomníku položili zástupci radnice, Vojenského sdružení rehabilitovaných a Českého svazu bojovníků za svobodu. Po krátkém proslovu starosta v závěru všem poděkoval a ocenil přínos kopřivničanů, díky kterému obdrželo město v říjnu letošního roku od pražského ústředí československé obce legionářské čestné uznání za zásluhy o obnovu a šíření legionářských tradic. Setkání přítomní ukončili zpěvem české hymny.

 

 

Rychle se podařilo dokončit nový chodník kolem házenkářského hřiště, po kterém volali několik let především obyvatele sídliště Sever. Stavba, kterou financovalo město, byla složené ze dvou částí a celkové náklady se vyšplhaly na zhruba 1 700 000 Kč. V současné době ještě zbývá dokončit osvětlení a následovat bude zábradlí mezi palisádami a ohrazením házenkářského hřiště, které by mělo být do budoucna odstraněno.

 

 

I když do Vánoc ještě zbývá více než měsíc, Slumeko již po celém městě pomalu instaluje Vánoční výzdobu. Ta bude tradičně rozsvícena, první adventní neděli, tedy 29. listopadu. Vánoční stromek v centru města bude rozsvícen s příjezdem Mikuláše 4. prosince.

 

 
 

 
© 2008 Studio Kabelové televize Kopřivnice