6. 9. 2019

 

Příležitost diskutovat s generálem Petrem Pavlem nejen o proměnách a roli Armády České republiky v čase budou mít Kopřivničané v pondělí 9. září. Někdejší nejvýše postavený velitel nejen naší armády, ale i vojenských struktur Severoatlantické aliance bude s lidmi diskutovat od 18 hodin na besedě v Ringhofferově vile. „Moderovaná diskuze se bude točit okolo postavení armády v naší společnosti. Mluvit se bude o roli, kterou hraje nebo by měla hrát v oblasti veřejného občanského, případně i politického života. Nechceme téma diskuze dopředu nijak striktně určovat, lidé budou mít možnost ptát se na cokoliv, co je zajímá,“ říká Lubomír Sazovský z Masarykova Demokratického hnutí, které hostování generála Pavla společně s městem Kopřivnicí připravilo.
Generál Pavel, který vloni na podzim odešel do civilu, má za sebou úctyhodnou kariéru. Studoval nejen na tuzemských vojenských školách, ale i v Británii. Začínal u výsadkářů, prošel si vojenským zpravodajstvím a vyznamenal se v mírových misích UNPROFOR. Přes různé velitelské posty se propracoval až na samotný vrchol, když byl v letech 2012 až 2015 náčelníkem Generálního štábu Armády České republiky. Následně až do poloviny minulého roku předsedal vojenskému výboru NATO, což je nejvyšší vojenská funkce v alianci. Charismatický muž s pověstí neortodoxního velitele s pevnými postoji má rozsáhlé diplomatické i velitelské zkušenosti. Kromě zmíněné besedy v Ringhofferově vile, která se uskuteční v rámci série programů připravovaných v rámci připomenutí 30. výročí sametové revoluce, absolvuje Petr Pavel dvě besedy s místními žáky osmých a devátých tříd, které se uskuteční 10. září dopoledne.

 

První severní Bookstart se koná v nové knihovně na severu v úterý 10.9. v 10 hod.

 

V Moravskoslezském kraji do prvních tříd nastoupilo více prvňáčků než vloni. V Kopřivnici toto číslo narostlo pouze o 2 děti, v Kopřivnici se do 9 škol se jich poprvé vypravilo 221. Nejvíce prvňáčků a to 49 je ve škole Emila Zátopka, 39 na Alšovce, 37 dětí hlásí ZŠ 17.listopadu, a 33 dětí přivítala ZŠ M.Horákové. 25 prvnáčků zamířilo do ZŠ sv. Zdislavy, 18 se bude učit v Lubině a 8 v ZŠ F. Bayera. Přípravná třída určená výhradně pro děti s odkladem povinné školní docházky je pro 15 dětí otevřena při ZŠ dr. M. Horákové. Celkem ve šk.roce 2019/20202 na území města Kopřivnice nastoupilo do škol 2 187 žáků celkem.

 

Ve středu 14. srpna začala rekonstrukce vstupního schodiště do budovy městského úřadu, která byla ukončena po dvou týdnech. V době opravy došlo k úplnému uzavření schodiště a návštěvníci museli využívat ke vstupu do objetu schodiště směrem od pobočky České pošty. Omezen byl také přístup k bankomatu. Schody mají nyní kompletně nový kamenný koberec, pod realizací je podepsána společnost Top Stone.

 

Už několik měsíců jsou v plném proudu přípravy na expedici Tatra kolem světa 2, která chce navázat na obdobnou výpravu z konce 80. a začátku 90. let minulého století. Stavba speciálního vozu TATRA 4×4, pro nadcházející expedici významně pokročila, a jeho podoba nabyla konkrétních rysů, když v červenci technici na podvozek tatrovky instalovali speciální na zakázku vyrobenou nástavbu. je vyrobena z hliníku za pomocí nýtů a speciálních lepidel, přičemž konstrukční práce na ní trvaly několik měsíců. Nosný rám je pozinkovaný a díky použitému materiálu je celý skelet velmi lehký, váží pouze 1380 kg. Automobilka dodá komponenty pro podvozek.. Tatrovka s účastníky expedice Tatra kolem světa 2 postupně navštíví až 68 zemí, a ujede270 tisíc kilometrů. Koncept expedice je unikátní, tatrovka bude mít vyhrazená místa pro zájemce, kteří se budou k expedici přidávat na různé úseky.

Tatra kolem světa 2

Expedice bude rozdělena do čtyř etap:

  1. etapa – doba trvání 9 měsíců, cca 70 tisíc km, 22 zemí

Česko – Slovensko – Maďarsko – Slovinsko – Chorvatsko – Bosna a Hercegovina – Černá Hora – Albánie – Makedonie – Řecko – Bulharsko – Turecko – Gruzie – Arménie – Ázerbájdžán – Irán – Turkmenistán – Uzbekistán – Tádžikistán – Kyrgyzstán – Kazachstán – Mongolsko – Rusko

  1. etapa – doba trvání 5 měsíců, cca 40 tisíc km, 8 zemí

Chile – Argentina – Paraguay – Brazílie – Bolívie – Peru – Ekvádor – Kolumbie

  1. etapa – doba trvání 9 měsíců, cca 80 tisíc km, 10 zemí

Panama – Kostarika – Nikaragua – Honduras – Salvador – Guatemala – Belize – Mexiko – USA – Kanada

  1. etapa, doba trvání 9 měsíců, cca 80 tisíc km, 28 zemí

JAR – Lesotho – Svazijsko – Namibie – Botswana – Zambie – Malawi – Tanzanie – Rwanda – Uganda – Demokratická republika Kongo – Republika Kongo – Gabon – Kamerun – Nigérie – Niger – Benin – Togo – Ghana – Burkina Faso – Mali – Mauretánie – Senegal – Gambie – Sierra Leone – Maroko – Španělsko – Francie – Německo – Česko

Web: www.tatrakolemsveta2.cz

Facebook: facebook.com/tatrakolemsveta2

Instagram: www.instagram.com/tatrakolemsveta2

 

V září a říjnu letošního roku bude probíhat rekonstrukce plynovodu, a to v rozsahu celé ulice Ignáce Šustaly a severní části ulice Husova. Radnice proto upozorňuje, že z důvodu blížící se topné sezóny a v zájmu zkrácení odstávek zemního plynu bude stavební činnost probíhat i mimo pracovní dny od ranních do podvečerních hodin.

 

Od pátku do neděle probíhala v ČR dopravní preventivní akce, v MS kraji bylo nasazeno přes 320 policistů ze služby dopravní i pořádkové policie. Policisté zkontrolovali 3 135 vozidel. Zjistili 554 dopravních přestupků, za téměř 300 000 korun. 158 řidičů překročilo povolenou rychlost jízdy a 7 řidičů usedlo za volant pod vlivem alkoholických nápojů. Nevyhovující technický stav mělo 54 vozidel, Bez dálniční známky se vydalo na dálnici 6 řidičů.

 

 
 

 
© 2008 Studio Kabelové televize Kopřivnice