Pomozte nám rozsvítit svět nevidomých! Podpořte i vy veřejnou sbírku Nadačního fondu Českého rozhlasu Světluška, který pomáhá nevidomým. V naších knihovnách – v kulturním domě i v centru Pětka na ul. Francouzské můžete do lucerny pro Světlušku darovat libovolnou částku, nebo si zakoupit sbírkový předmět. Jak konkrétně Světluška pomáhá najdete na www.svetluska.net.

 

Knihovna zahajuje prodej vyřazených knih a časopisů v čítárně, který pak potrvá až do 29. října.

 

V pondělí 30. září jste zváni na přednášku Pavla Mečkovského na téma Hodný versus zodpovědný rodič. Přednáška na pobočce Sever (komunitní centrum Pětka) začíná v 17:00 hodin.

 

Přednáška Martina Mejstříka Listopad 1989 – 30 let poté – k výročí sametové revoluce se koná 02. 10. 2019 – 18:00, Pořádá: Katolická beseda v Kopřivnici.

 

Nově fungující oddělení architektury kopřivnické radnice připravilo jako jednu z prvních akcí 20. září v Ringhofferově vile panelovou diskuzi, zaměřenou na příklady dobré praxe z jiných lokalit na otázky architektury, jak rozhodovat o veřejném prostoru o městském plánování a hodnotách města a života v něm obecně. Diskuzi, na kterou zamířilo 40 zájemců, moderoval Václav Kocián, vedoucí oddělení architektury. Jeho hosty byli například vedoucí Stavebního úřadu v Kopřivnici Markétu Kvitová coby odbornice v rámci státní správy, pod kterou spadá tvorba a uplatňování územní plánu a stavebního řádu. Dále Jan Malík, starosta sousedního Příbora. Ten ze své praxe architekta se snaží zavádět nová opatření, která mají pomoci městu z urbanistického pohledu. Zástupcem mladé generace byl Jiří Trčka jako dlouholetý člen a nyní koordinátor dětského zastupitelstva, Vojta Rudofer zastupoval podobnou platformu RE.VIZE fungující v Olomouci a Michaela Mrázová prezentovala své zkušenosti z chráněné krajinné oblasti. Do debaty se mohli v závěru zapojit také přítomní hosté. Místní architekti chtějí především aktivovat debatu o veřejném prostou, vztahu lidí k němu a zároveň motivovat veřejnost, aby jim téma nebylo lhostejné, více se o něj zajímali a sami se zapojovali do dění v Kopřivnici. Jak Václav Kocián na setkání uvedl, není cílem ve městě zavádět regulace pomocí vyhlášek a nařízení, ale spíš šířit osvětu, vysvětlovat téma a příležitosti města a jak je co nejlépe využít. Další akcí bude 3. října komentovaná procházka okolo koryta Kopřivničky a poté akce nazvaná Město v noci.

 

300 tisícový dar věnuje městu Kopřivnici čestná občanka a slavná olympionička Dana Zátopková na podporu odkazu odkaz jejího manžela, legendárního běžce Emila Zátopka v rámci dalších ročníků běhu jeho rodným krajem. Díky její dlouholeté podpoře dostávají po odběhnutí všechny děti upomínkové tričko. Kromě samotného města obdrží 300 tisícový finanční dar také Základní škola Emila Zátopka. I ona má v budoucnu dál šířit odkaz Emila Zátopka a podporovat sportovní aktivity a tělesnou výchovu u dětí.

 

Zastupitelé schválili návrh dotačního programu na podporu mládeže tělovýchovy sportu a volnočasových aktivit pro rok 2020 ve výši přes 10 milionů korun, což je o 2 miliony více, než bylo alokováno pro letošní rok. Jednou z největších změn programu je rozšíření věkového rozhraní aktivních sportovců od 5 do 26 let. Sportovní komise, která změny inciovala, navíc bude žádosti vyhodnocovat a bodově hodnotit. Sportovní organizace, které ve městě působí, budou moci opět žádat na úhradu nájmů a energií, na podporu trenérů, činnosti a pořádání akcí. Lhůta ro podávání žádostí je od 21. do 25. října 2019.

 

Místní automobilka TATRA TRUCKS vybrala začátkem září společnost PS BRNO, která postaví nový depozitář pro Slovenskou strelu. Stavební práce by měly být zahájeny počátkem října a ukončeny do října příštího roku. Samotná vlaková souprava se do nového objektu přemístí v druhé polovině příštího roku, a za hezkého počasí bude moci vůz z depozitáře povyjet, při zvláštních příležitostech bude dokonce schopen absolvovat cestu na veřejné železnici. Předpokládané otevření nového muzea je stanoveno na začátek roku 2021 s tím, že všechny stavební práce by měly být hotovy do konce příštího roku.

 

 
 

 
© 2008 Studio Kabelové televize Kopřivnice