27. 7. 2015

 

Větřkovická přehrada je dle kontroly hygieniků vhodná ke koupání, zhoršenou vodu vykazuje Kacabaja a Údolí mladých v Bílovci.

 

 

Město láká mladé k dobrovolnictví. Aktivní a smysluplné prožití prázdnin. Přesně to nabízí kopřivnickým náctiletým nový projekt zaměřený na podporu dobrovolnictví. Kdo nechce volné dny pouze prolenošit, může během pěti prázdninových úterků přiložit ruku k dílu a být užitečný. První z aktivit proběhne již příští týden. V rámci projektu budou účastníci například vysazovat květiny, vařit polévku pro osoby bez přístřeší, vyrábět originální ramínka pro charitativní obchůdky organizace Adra nebo zkrášlovat prostředí seniorů a klientů chráněného bydlení. Odměnou všem zapojeným bude zejména dobrý pocit, ale pro nejaktivnější účastníky máme připraveny také malé dárky a lístky na koncert kopřivnického zpěváka Voxela. Dobrovolnické aktivity budou probíhat v úterý 28. července, 4., 11. a 28. srpna mezi 9 a 12 hod. Sraz účastníků před každou akcí bude v 8:30 ve vestibulu radnice. Bližší informace lze získat u Romany Bukovské na e-mailu romana.bukovska(zavináč)koprivnice.cz nebo na telefonním čísle 731 134 199.

 

 

Změna autobusových jízdních řádů posunuta. Ke změně jízdních řádů autobusové dopravy dojde z důvodu opoždění výstavby terminálu Dubina až od 13. 12. 2015 oproti dříve předpokládanému termínu 30.8.2015.

 

 

Necelé tři měsíce má stavební firma na dokončení opravy dvou mostů na ulici čs. Armády, které v současné době omezují vjezd od Lubiny do města. Stavba byla předána 1. července a měla by být dle smlouvy dokončena do 85 dnů, tedy do 23. září. V současné době provoz řídí semafor a u tzv. myší díry je sveden do jednoho pruhu. Zdržení ve špičce trvá řádově deseti až 15 minut. Po odfrézování povrchu bude polovina mostu vyzdvižena a opravována později dojde na druhou polovinu mostu. U myší díry bude použita jiná technika opravy, průchod pro pěší bude dočasně zakázán. Než dojde k položení nového koberce, budou upraveny i obrubníky a přilehlé komunikace. Další dopravní omezení je od Palárny po Bařiny, kde je na dvou místech sveden provoz do jednoho jízdního pruhu řízeného semafory.

 

 

Třetí kolo kopřivnické sbírky vršků končí 31. srpna a prozatím se podařilo pro Adélku nashromáždit 1 152 kilogramů. Sběrem plastových uzávěrů lidé přispívají na zakoupení speciální závěsné houpací sítě. V minulém roce se podařilo ve sběrných místech pro Tomáška nasbírat téměř jeden a tři čtvrtě tuny vršků, tedy o 127 kilogramů více než v první sbírce pro Karolínku. Výtěžek z prodeje víček v obou případech doplnilo do potřebné výše finančním příspěvkem město Kopřivnice.

 

 

Město Kopřivnice aktuálně nabízí do nájmu tři byty, dva o velikosti 1+1 na ulici Alšově a jeden byt 3+1 na ulici Obránců Míru. Všechny jsou určeny zájemcům za podmínky uzavření písemné dohody o přistoupení k dluhu, závazek musí být uhrazen nejpozději do konce srpna. Vyplněnou přihlášku můžete odevzdávat v neprůhledné a zapečetěné obálce nejpozději do 27. července do 16:00 hodin na radnici, na oddělení bytové správy.

 

 

V průběhu měsíce srpna 2015 dojde k plánovaným technickým úpravám v šíření programů KTKdigi. Budou postupně zařazovány nové, převážně HD programy, a současně dojde k přesunu některých SD programů. Tyto nezbytné technické úpravy mohou způsobit potřebu opětovného naladění televizních přijímačů uživateli a na Set-Top-Boxech může docházet k aktualizaci programů. O připravovaných a prováděných změnách Vás budeme průběžně informovat.

 

 

Stomilionová dotace proměnila sídliště Jih. Za posledních šest let prošlo kopřivnické sídliště Jih markantní proměnou. Z nepříliš atraktivní lokality s nevzhlednými panelovými domy je dnes téměř kompletně revitalizovaná zóna, která poskytuje příjemné podmínky nejen pro bydlení místního obyvatelstva, ale také pro trávení volného času občanů celého města. Úpravy na jednom z největších kopřivnických sídlišť začaly už v roce 2009, kdy Ministerstvo pro místní rozvoj schválilo Integrovaný plán rozvoje města pro tuto obytnou zónu a na jeho realizaci přidělilo městu dotaci ve výši 3 799 948 eur, tedy více než 104 000 000 korun. Tyto finance byly postupně čerpány na projekty regenerace bytových domů a revitalizace veřejného prostranství. Pokud jde o regeneraci bytových domů, bylo realizováno celkem sedm projektů – pět provádělo ve svých domech město, dva menší projekty uskutečnila bytová družstva. Celkové náklady přesáhly 108 milionů korun, přičemž 36,9 milionu pokryly dotace ze strukturálních fondů EU a dalších 6,5 milionu dotace z rozpočtu ČR. Projekty byly zaměřeny na snížení energetické náročnosti bytových domů, výměnu výtahů, sanaci sklepů, rekonstrukci rozvodů vody, plynu, elektřiny a vzduchotechniky.

 

 

Kastelána hukvaldského hradu vystřídá správce. Miroslav Holiš vedl hukvaldský hrad deset let, od příštího roku jej vystřídá Pavel Bernatský. Ve výběrovém řízení, které vypsalo Muzeum Beskyd Frýdek-Místek, získal pozici správce hukvaldského hradu. Pavel Bernatský v letech 2006 až 2013 pracoval jako sekretář Fondu Janáčkovy Hukvaldy, který do konce letošního prosince hrad provozuje. Od ledna provoz hradu převezme muzeum Beskyd, pod jehož správu hrad Hukvaldy patří. Otazníky se vznášejí nad akcemi, které fond na hukvaldském hradě pořádá. Jde mimo jiné o Mezinárodní hudební festival Janáčkovy Hukvaldy. Podle současného kastelána změnou na hradě skončí spousta lidí. Zdroj: novojicinsky.denik.cz.

 

 

Unikátní Opel handy cyklo maraton pro dobrou věc s podtitulem „Jedeme v tom všichni“ odstartuje v úterý 28. července v pravé poledne z Václavského náměstí v Praze. 232 zdravých i handicapovaných cyklistů ve smíšených týmech čeká non-stop 2222 kilometrů napříč Českou a Slovenskou republikou. Jediným omezením je čas, za který musí trasu ujet: 111 hodin. Letos se na start poprvé postaví i tým z Krajského úřadu MSK. Maraton pomůže šířit ideu sjednocování handicapovaných občanů s veřejností, motivovat je i jim konkrétně pomoci. Náš tým můžete sledovat také na facebooku www.facebook.com/nasemoravskoslezsko, kde budou umístěny fotky a videa z průběhu závodu, můžete poslat týmu vzkaz nebo pomoci vytvořit „povolený doping“ a prožít víkendový pobyt pro dvě osoby v krásné přírodě Jeseníků.

 

 

Opravna letadel Job Air technic, která sídlí nedaleko letiště v Mošnově a dluží více než 800 milionů korun, jde do konkurzu. Rozhodl o tom Krajský soud v Ostravě, zamítl totiž reorganizační plán sestavený současným vedením společnosti. Vedení společnosti Job Air technic se chce proti rozsudku odvolat. Vyhlášení konkurzu je pro firmu významnou komplikací. S insolvenčním správcem se dohodla, že opravna bude dále fungovat. Hlavní změna, která rozhodnutím soudu nastala, je přenesení dispozičního práva. To přešlo z vedení společnosti na insolvenčního správce. Na tento týden je svoláno zasedání věřitelského výboru, na kterém se rozhodne, co bude dál.

 

 

Až do konce roku 2016 budou na hrázi v Kružberku probíhat opravy. Práce jsou rozděleny do dvou stavebních sezon a Povodí Odry za ně celkem zaplatí osmdesát milionů bez DPH. Vodní dílo Kružberk na řece Moravici bylo dokončeno v roce 1955 a je nejstarší přehradou na severní Moravě a ve Slezsku. Hráz nádrže je vysoká 34,5 metru a její tělo obsahuje 35 milionů metrů krychlových vody, která zajišťuje přísun zhruba poloviny pitné vody, kterou spotřebuje ostravská aglomerace. Na návodní straně hráze se během šedesáti let provozu podepsaly povětrnostní podmínky, kolísání vodní hladiny. Nejvíce to je poznat na betonového povrchu. Rekonstrukce koruny hráze, postavené v padesátých letech minulého století, zahrnuje odbourání stávající cesty, chodníků a mostů přes přeliv a jejich opětovné vybudování. Dále se upraví stávající systém odvodnění koruny a doplněna bude hydroizolace. Parametry zůstanou zachovány, pouze cesta bude pokryta asfaltem místo dlažebních kostek. Práce, které jsou rozvrženy na dva roky, se sice nijak neodrazí na provozu celého vodního díla, ovlivní ale provoz. Konkrétně bude po dobu stavby uzavřena silnice 442 ze Svatoňovic do Kerhartic. Pro motoristy jsou připraveny značené objízdné trasy. Zdroj: novojicinsky.denik.cz.

 

 

Firmy se mohou ucházet o Cenu spokojený zákazník Moravskoslezského kraje. Už čtrnáctý ročník soutěže Spokojený zákazník Moravskoslezského kraje vyhlásilo Sdružení českých spotřebitelů. Soutěž je vypsána pro všechny obory podnikání v celém našem regionu. Záštitu letošnímu ročníku poskytl hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák. Zájemci mohou do soutěže přihlásit svého favorita, s jehož činností jsou spokojeni, do 15. září 2015 elektronicky nebo na kontaktních místech. Vítěze mezi přihlášenými podnikateli vybere odborná komise, výherci získávají prestižní ohodnocení na dobu dvou let. Potvrzuje, že firma, která ho získala, trvale poskytuje služby v oboru svého podnikání v souladu s očekáváním spotřebitele. Další podrobnosti naleznete na www.konzument.cz

 

 

Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest a Ministerstvo průmyslu a obchodu v pátek 17. července 2015 zveřejnili statistiku přílivu nových investorů do ČR za posledních 18 měsíců fungování nové vlády. V uplynulém roce a půl si Česká republika v oblasti investic vedla mimořádně úspěšně a to zejména v oblasti automobilového průmyslu. Z celkového počtu 196 investičních projektů, které se podařilo České republice získat, sektor výroby motorových vozidel představuje celkem 67 projektů. Více než polovina investic dle statistik Agentury CzechInvest směřuje do strukturálně postižených regionů. Na regionální úrovni přilákal největší investiční aktivitu právě Moravskoslezský kraj, ve kterém vznikne 32 nových projektů a to v celkové výši investice 17,7 miliardy korun. Tyto projekty by měly zajistit celkem 4 530 nových pracovních míst. Mezi nejvýznamnější investory, které se do Moravskoslezského kraje podařilo přilákat, patří například Brose CZ, který zaměstná celkem 810 nových pracovníků, Hyundai Mobis s 935 novými pracovními místy, Röchling Automotive Kopřivnice s.r.o a OKIN BPS.

 

 
 

 
© 2008 Studio Kabelové televize Kopřivnice