1. 2. 2016

Ve středu 3. 2. 2016 před hokejovým zápasem s VHK Vsetín (v 18:00) proběhne oficiální rozloučení s hokejovou kariérou našeho odchovance ADAMA MIKŠOVSKÉHO, naposledy oblékající dres našeho soupeře. Kopřivnický útočník Adam Mikšovský musel po těžkém úrazu oka z podzimu roku 2014 ukončit hráčskou kariéru.

 

Lidé, kteří si chtějí pořídit nový, ekologický kotel, již mohou žádat Moravskoslezský kraj o stopadesátitisícovou dotaci. Mezi občany na výměnu starých neekologických kotlů na pevná paliva kraj rozdělí téměř půl miliardy korun. Žádosti o „kotlíkovou dotaci“ začali zaměstnanci Krajského úřadu Moravskoslezského kraje přijímat 1. 2. v půl osmé ráno. V pondělí během prvních dvou hodin naši pracovníci přijali žádosti od 200 žadatelů, kteří přišli osobně, a vyřídili 700 žádostí došlých poštou, přijímají se střídavě, tak, aby nikdo nebyl upřednostněn.

Pro celou Českou republiku je do roku 2020 na výměnu starých kotlů k dispozici devět miliard korun z evropských peněz, pro Moravskoslezský kraj je vyčleněna zhruba miliarda a půl, v této chvíli jsou připraveny peníze na výměnu 3260 kotlů při maximální výši dotace. Zaměstnanci krajského úřadu už začali preventivně jednat s Ministerstvem životního prostředí o eventuálním navýšení přísunu peněz. Informace k dotačnímu programu naleznou zájemci na webu www.lokalni-topeniste.cz, se svými dotazy se zároveň mohou obracet na krajskou „kotlíkovou“ linku 595 622 355 a e-mailovou adresu kotliky@msk.cz. Formulář „Žádosti o poskytnutí dotace“ je k dispozici ke stažení na webových stránkách www.lokalni-topeniste.cz, je možné si ho vyzvednout osobně v budově Krajského úřadu MSK v Ostravě.

 

Nový vysílač vylepší příjem stanice Český rozhlas Plus na severní Moravě. Český rozhlas spustí pro severní Moravu nový středovlnný vysílač. Od pátku 29. ledna tak zajistí obyvatelům severní Moravy nově poslech stanice Plus ve všední dny od 04:00 do 24:00 hodin, o víkendu pak od 05:00 do 24:00 hodin. Vysílač Ostrava – Svinov bude spuštěn na frekvenci 1071 kHz s výkonem 5 kW. Český rozhlas se rozhodl využít této tradiční technologie hlavně proto, že v dané oblasti již nejsou k dispozici žádné volné kmitočty v pásmu VKV / FM. Vzhledem k tomu, že neexistuje příslušná legislativa, není zatím možné využít ani digitální DAB vysílání. Střední vlny tak zůstaly jedinou možností, jak zajistit posluchačům na Ostravsku volně dostupný program ČRo Plus. Stanice ČRo Plus je dále dostupná také na internetu, v DVB-T, DVB-S a experimentálně také v DAB.

 

Zápis dětí do prvních tříd kopřivnických ZŠ pro školní rok 2016/2017 se uskuteční ve čtvrtek 11. února v Kopřivnici od 13 do 18 hodin a v Lubině a Mniší od 14 do 17 hodin. K zápisu se dostaví děti, které k 31. srpnu letošního roku dosáhnou věku 6 let. Rodiče by k zápisu měli vzít svůj občanský průkaz a rodný list dítěte. Zákonní zástupci mohou pro dítě zvolit k plnění povinné školní docházky jinou než spádovou školu v případě, že to dovolí kapacita zařízení. Bližší informace poskytne vedení všech základních škol a oddělení školství, kultury a sportu v sedmém patře kopřivnické radnice.

 

Městská knihovna nabízí novou putovní výstavu. Do 16. února si můžete v čítárně knihovny prohlédnout informační tabule, které popisují aktuální stav sluneční soustavy a výsledky nejnovějších průzkumů.

 

Společnost Brose CZ v centru Kopřivnice otevřela náborové centrum, aby zájemci o práci měli lepší přístup k informacím o možnostech firmy Brose a nemuseli pro ně až do průmyslové zony. Centrum sídlí ve 3. patře Domu podnikatelů a je otevřené denně. Llidé se mohou přijít poradit o možnostech zaměstnání bez předchozího ohlášení. V centru se mohou seznámit s výrobky, s výrobním i sociálním programem pro zaměstnance. Brose má aktuálně v závodech v Kopřivnici a v Rožnově p. R. cca 3000 zaměstnanců. Nehodlá expandovat, má zájem především o stabilizaci zaměstnanců a doplňuje stavy – má zájem o nové pracovníky do technických i manažerských pozic. Tím, že zvyšuje kapacitu výroby, nabízí nové pracovní příležitosti zejména na dělnické pozice i do logistiky.

 

Ve čtvrtek 31. prosince 2015 byla Větřkovická přehrada oficiálně naposled přehradou, od 1. ledna 2016 je to již rybník. Ke změně statusu došlo na žádost majitele nádrže – automobilky Tatra Trucks. Formální změna označení je první změnou, které areál zřejmě v příštím roce čekají. Tatra avízuje cca milionovou investici. Větřkovická nádrž má pro Tatru a celou Průmyslovou zónu v Kopřivnici význam jako vodní zdroj, a stejným dílem má nadále sloužit jak k rybolovu, tak ke koupání a rekreaci. První kroky k revitalizaci celé lokality plánuje již v letošním roce.

 

Besedu nabídne městská knihovna 2. února v rámci cestovatelského cyklu „Na kole, na vodě, letem – projedeme celým světem“ – o půl roce na Islandu bude vyprávět Pavel Svoboda. Akademická posluchárna Kulturního domu Kopřivnice, 18:00. Island – sopečný klenot, v létě v obležení turistů, v zimě však pustý a drsný. Zdejší vysoká vulkanická aktivita v kombinaci s polárním klimatem se zasloužila o nekončící seznam přírodních zajímavostí. Nahlédneme také do běžného života zdejších obyvatel, se kterým je neodlučitelně spjat pobyt v termálních pramenech či svérázná islandská kuchyně. Připomeneme si i erupci sopky Eyjafjallajökull a snad se zjeví i fascinující polární záře.

 

Pozvánka na první výstavu fotografií v tomto roce v K galerii v Šustalově vile. „Island – do ticha severu“ představí mladý autor ze Studénky Tomáš Novák. Vernisáž se uskuteční v úterý 2. února 2016 v 17 hodin.

 

První středy v měsíci budou patřit marketingu, koná se neformální setkání specialistů, profesionálů i amatérů – 3. února v baru Fifty Fifty v hotelu Tatra.

 
 

 
© 2008 Studio Kabelové televize Kopřivnice