8. 12. 2017

 

Devět dětí ve čtvrtek na Staroměstské radnici v Praze převzalo cenu za pomoc druhým v projektu Dětský čin roku. Jedno ze dvou speciálních ocenění bylo předáno Nikol Harabišové (10) z Lubiny, která napsala příběh o tom, jak se v základní škole v Lubině rozhodli pomoci českým dětem v Rumunsku a uspořádali pro ně sbírku školních pomůcek.

 

Do 11. prosince je otevřena v Katolickém domě výstava betlémů. Přístupná je každý den v době od 8 do 17 hodin.

 

Klub házené Kopřivnice zve všechny příznivce házené na extraligový zápas mezi KH Kopřivnice a TJ Sokol Nové Veselí, který se uskuteční v sobotu 9. prosince od 18 hodin ve Sportovní hale ZŠ E. Zátopka.

 

Nabídka města na nájem dvou městských bytů (Obránců míru 891a Obránců míru 402) za podmínky přistoupení k dluhu a za podmínek dle výzvy. Byty mají velikost 1+2 a jsou určeny pro stávající nájemce městských bytů. Nabídka platí od 06. 12. 2017 do 20. 12. 2017.

 

DDM Kopřivnice informuje, že pravidelná činnost (kroužky) DDM Kopřivnice bude z provozních důvodů ukončena v pátek 15. 12. 2017. Pro děti bude opět otevřeno od středy 3. 1. 2018.

 

Soud zprostil obžaloby všech deset lidí viněných z pádu mostu, do kterého v roce 2008 narazil rychlík ve Studénce na Novojičínsku. Zemřelo osm lidí. „Nebylo prokázáno, že uvedenou trestnou činnost spáchali obžalovaní,“ shrnul soudce Jaromír Pšenica. Státní zástupce navrhoval až šestileté tresty. Vyhlašování rozsudku začalo ve čtvrt na deset konstatováním, že soud všechny obžalované obžaloby zprošťuje. Hodinu pak pokračovalo samotné čtení žalobního spisu, zdůvodňování verdiktu bylo rovněž dlouhé. Když pak dal prostor k vyjádření oběma stranám kauzy, státní zástupce se proti verdiktu na místě odvolal: „Domnívám se, že důkazů bylo zajištěno dostačující množství, záleželo jen na vyhodnocení soudem. A proti tomu si podám odvolání.“ Soudce se pozastavil také nad tím, že po trati v době opravy mostu jezdily vlaky. „Samotné dráhy mohly ze dne na den požádat o výluku. Nestalo by se pak to, co se stalo. I pouhé snížení rychlosti by stačilo. Toto jsou ale otázky na Moravskoslezský kraj, investora, dráhy, projektanta. Tady je potřeba řešit závažné následky, tady je odpovědnost, proč rychlík narazil v plné rychlosti do trosek mostu,“ uvedl soudce. To Kopal odmítá. Podle něj byl projekt připraven tak, aby výluky nebyly nutné. Rozsudek tedy není pravomocný a případ bude dál řešit Vrchní soud v Ostravě. Obžalovaní podle očekávání verdikt přijali, přesně takový žádala jejich obhajoba. Státní zástupce Kopal řekl, že chyb bylo na stavbě hodně. Poukázal přitom na situaci ve stavebnictví. „Kdo zná jeho úroveň, tak se ani nediví. Jak zaznělo od znalců, rizika na stavbě byla hodně a hodně podceněná.“Cestující a pozůstalí poukazují na délku prosazování spravedlnosti. Více než devět let jim přijde značně neúměrných.

 

Z podzimních fotografických vod se v prosinci Lašské muzeum přesune do končin malířských. Své práce vystavuje jeden z našich nejtalentovanějších mladých krajinářů Adam Kašpar. Jeho výstava se jmenuje Archiv lesa. Výstava bude zahájena v pátek 8. prosince 2017 v 17 hodin. Součástí vernisáže bude i malá komentovaná prohlídka. Výstava potrvá až do 28. ledna 2018.

 

Ceny hejtmana Moravskoslezského kraje handicapovaným umělcům mají nové majitele. Ve čtvrtek 7. prosince 2017 je v Galerii výtvarného umění Ostrava vítězům předal náměstek hejtmana pro sociální záležitosti Jiří Navrátil. Ceny hejtmana Moravskoslezského kraje jsou každoročně udělovány u příležitosti Mezinárodního dne zdravotně postižených autorům literárních, publicistických, zpravodajských a dalších děl, která přispívají k poznání problémů občanů se zdravotním postižením a podporují myšlenku jejich společenské integrace. V letošním 14. ročníku soutěže, do kterého se přihlásilo 13 autorů s deseti výtvarnými díly, bylo mezi tři vítěze rozděleno 60 tisíc korun.

  

Štramberk zamítl žádost těžařů o rozšíření vápencového lomu. Město se bojí o spodní vodu. Až o sto metrů hlouběji oproti současnému stavu chce těžit majitel štramberského lomu na kopci Kotouč. Kvůli dobývání kvalitního vápence se ale podle místních lidí může ztratit voda ze studní. Zastupitelé po bouřlivém jednání nakonec rozšíření těžby odmítli. Obavy místních lidí z možného vyschnutí studní neměl kdo vyvracet. Z firmy Lom Kotouč na jednání zastupitelů nikdo nevystoupil. Starosta David Plandor tvrdí, že jediným řešením je, aby těžaři místo 15 let starých údajů o spodní vodě dodali nové, podle kterých by se dalo znovu rozhodnout. Podobnou žádost předložila těžební firma už před třemi lety. Také tehdy zastupitelé rozšíření lomu odmítli.

 

Muzejní adventní podvečer. Pátek 8. 12. od 17.00 hod. rozezní refektář piaristického kláštera v Příboře poeticky komponovaný pořad Na vánoce dlúhé noce. Vystoupí ženský sbor Polajka z Rožnova pod Radhoštěm. Vstup je volný.

 

Kopřivnická deska. Dům dětí a mládeže zve v pátek 8. 12. od 17.00 hod. do prostor DDM Kopřivnice na hraní deskových a karetních her. Připraveno bude cca 100 her. S sebou: přezůvky, svačinu, pití. Od 17.00 – 19.00 hod. bude volné hraní pro děti, pro dospělé pak až do 24.00 hod.

 

Vietnam – 1. část. V pátek 8. 12. od 17.00 hod. proběhne v DDM Kopřivnice promítání ze zájezdu Aleše a jeho přátel. Část promítání je zaměřena na Vietnam – od Hanoie po Saigon.

 

Archiv lesa – vernisáž. Lašské muzeum Kopřivnice zve v pátek 8. 12. od 17.00 hod. na vernisáž výstavy Adama Kašpara. Samotná výstava potrvá až do 28. 1. 2018.

 

Memoriál Milana Strakoše. TJ Sokol Příbor zve v sobotu 9. 12. na 3. ročník sportovního utkání ve stolním tenise. Prezentace proběhne od 8.00 do 8.30 hod. v Sokolovně Příbor. Soutěžit se bude ve dvouhře mužů, dvouhře žen a čtyřhře. První tři obdrží věcné ceny. Občerstvení zajištěno po celou dobu turnaje.

 

Vánoční jarmark. V sobotu 9. 12. od 8.00 do 12.00 hod. bude na náměstí Sigmunda Freuda v Příboře možnost zakoupení zboží a různých předmětů s vánoční tématikou. Od 9.00 hod. proběhne doprovodný program, ve kterém vystoupí děti mateřských a základních škol a folklórní soubor Morava.

 

Setkání betlémářů v Příboře IV. Muzeum a pamětní síň Sigmunda Freuda v Příboře oživí v sobotu 9. 12. od 9.00 do 13.00 hod. dvanáct řezbářů, předvádějících řezbářské techniky při výrobě betlémů. V rámci setkání bude možné zakoupit některé jejich výrobky. Po dobu této akce bude zpřístupněna výstava „Vyrobeno v Tatře, ale tatrovka to není!“.

 

Vojtěch Petráš – vzpomínkové setkání. V Domě U Písařů ve Štramberku proběhne v sobotu 9. 12. od 16.00 hod. vzpomínkové setkání u příležitosti desátého výročí úmrtí významného štramberského rodáka.

 

Mikulášská rocková noc. Bar Daymoon Kopřivnice zve v sobotu 9. 12. na Mikulášskou rockovou noc. Začátek akce ve 21.00 hod.

 

Kino – Sen noci svatojánské. Národní opera Paříž – Shakespearův příběh svatojánské noci, během níž se kdesi v athénském lese vmísí mezi milenecké páry pohádkoví elfové a víly a propletenec omylů a vášní končí pak v dobrém hned trojí svatbou, se bude promítat v neděli 10. 12. od 15:30 hod. v Kině Kopřivnice.

 

Třetí vánoční koncert. V neděli 10. 12. od 17.00 hod. v Kulturním domě v Příboře zazní již třetí vánoční koncert. Vystoupí smíšený pěvecký sbor Brno Gospel Choir.

 

Country Vánoce. V neděli 10. 12. od 18.00 hod. v Kulturním domě ve Štramberku vystoupí bluegrassová kapela Poutníci. Během programu zazní také vánočně laděné písně z oblasti swingu a country hudby. V závěru koncertu se kapela představí s pásmem vánočních koled.

 

Vánoční halový víceboj. V neděli 10. 12. ve sportovní hale ZŠ Emila Zátopka proběhne 2. ročník vánočního atletického víceboje. Prezentace na místě od 8.00 do 8.45 hod. Začátek závodu bude v 9.15 hod. dle rozpisu na místě, předpokládaný konec do 13.30 hod. Všechny závodníky čeká předvánoční nadílka.

 

Kulturní dům Tichá rozezní v neděli 10. 12. od 17.00 hod. adventní koncert Wallingerova kvarteta.

 

 
 

 
© 2008 Studio Kabelové televize Kopřivnice