5. 6. 2019

Provoz letního koupaliště v Kopřivnici bude zahájen v sobotu 8. 6. 2019.

 

V úterý 11. 6. 2019 proběhne elektronická  aukce na elektřinu i plyn, kde se vysoutěží nejlevnější dodavatel. Průběh aukce bude za město  sledovat energetik města.

 

Neděle 9. 6. 2019 je termínem celostátních změn jízdních řádů, kdy dochází k úpravám jízdních řádů na základě požadavku objednatelů, jednotlivých obcí a cestujících. K tomuto datu rovněž dochází k zahájení provozu dopravců vzešlých z výběrového řízení na zajištění dopravní obslužnosti v oblastech Bílovecko, Frýdecko-Místecko, Opavsko a Vítkovsko. Od 1. 6. 2019 došlo také k rozšíření možnosti úhrady zakoupených jízdních dokladů a dalších služeb bankovní platební kartou ve všech Dopravních infocentrech.

 

V našem městě proběhly volby bez komplikací. V 21 volebních okrscích zasedlo 161 osob, které dohlížely na správný průběh voleb a následně počítaly odevzdané hlasy. Do volebních místností v Kopřivnici a místních částech zamířilo téměř o 10 % lidí více než před pěti lety, v rámci celé republiky to bylo o více než 10 a půl procenta. Přesto se jedná o hlasování, které se setkává s nejmenším zájmem veřejnosti. O něco vyšší váhu dávají voliči u nás komunálním volbám – v loňském roce jich volilo přes 38 a půl procenta, další v pořadí parlamentní volby v roce 2017 zaznamenaly účast téměř 57 a půl procenta a nevíce voličů lákaly prezidentské volby, loni ve druhém kole jich odevzdalo hlas téměř 64 procent. Ve volbách do Evropského parlamentu v Kopřivnici zaznamenali nejmenší účast v okrsku číslo 14, ten je jedním, který má své místo na ŽS dr. Milady Horákové. Nejvyšší účast, přes 40 % hlasů lidé odevzdali v okrsku číslo 3, který se nachází v Katolickém domě. Zvítězilo hnutí ANO s více jak 24 procenty, což znamená 1153 odevzdaných hlasů a výrazně si polepšili oproti předchozím volbám stejně jako druhá ODS a třetí pirátská strana. U nás se na 4. místě umístilo SPD s více než 10 procenty hlasů a jen o 6 hlasů méně získalo KSČM. Pod 10 procenty zůstalo KDU-ČSL a těsně pod 5 procenty se u nás umístila koalice stan a top 09. ČSSD získalo 4,33 % hlasů a zaznamenala tak největší propad oproti přechozím volbám. Následně ještě 3 volební strany obdržely více jak 1 procento a všichni ostatní účastníci voleb do evropského parlamentu získali v Kopřivnici pod 1 procento hlasů.

 

Čeho má Kopřivnie v posledních dnech dostatek – tak to je bezesporu – voda. Od 20. do 24.05.2019 spadlo na území povodí Odry v Beskydech až 180 mm srážek. To bylo příčinou povodňových průtoků s velikostí do 5-ti leté vody. Profesionální a dobrovolní hasiči z Moravskoslezského kraje museli vyjet do terénu kvůli silným srážkám bezmála 200x. Nejvíce výjezdů bylo v okrese Frýdek-Místek, Opava a na Novojičínsku. V Kopřivnici se kvůli zvyšující se hladině Lubiny povodňová komise poprvé sešla 22.5. v 18:00 hod. v redukovaném složení. Řešila se probíhající povodňová epizoda a její další možný vývoj. Ve čtvrtek 23. 5. 2019 v 09:40 hod. bylo na vodním toku Lubina v profilu KS Vlčovice v 09:20 hod. dosaženo hodnot výšky hladiny 203 cm, která odpovídá II. stupni povodňové aktivity. S umírnění deště pak již hladina klesala. Naši hasiči po oba dny zajištovali   hlavně čerpání vody ze sklepů, a garáží, čištění kanalizací. Všechny události se dosud obešly bez zranění a závažných materiálních škod.

 

Kopřivnické televizní studio navštívili ve čtvrtek 23. května členové filmového kroužku ze ZŠ F. Bayera. Sedm kluků a dvě holky si prohlédli techniku, se kterou pracujeme, seznámili se s tím, co práce v KTK obnáší a vyzkoušeli si práci moderátorů i roli hostů. Aktuálně máme domluvené další tři exkurze a ještě několik termínů můžeme nabídnout i dalším zájemcům v období od září do prosince letošního roku.

 

Přípravná třída pro děti s odkladem školní docházky v posledním roce před nástupem do školy začne od září fungovat na Základní škole dr. Milady Horákové. Přípravná třída je zřizována přednostně pro děti s odkladem školní docházky. Jejím úkolem je vyrovnat nerovnoměrný vývoj dítěte a připravit jej k bezproblémovému nástupu do 1. třídy. S přípravnými třídami měly v předchozích letech dobré zkušenosti ZŠ Floriána Bayera a ZŠ Lubina. V NOVÉM ŠKOLNÍM ROCE, ALE přípravnou třídu neotevřou. Do přípravné třídy ve škole MH bylo přijato 15 dětí, třída bude s největší pravděpodobností umístěna v prostorách družiny, nyní je potřeba třídu vybavil potřebnými pomůckami a nábytkem. Vzdělávání v přípravné třídě je bezplatné.

 

Cykloturistický výlet z cyklu Aktivní senior 2019. se připravuje na 5. 6., sraz je u hotelu Tatra v 6.30. Letos je  připravena 40 km projížďka krásnou přírodou a poznávaní památek lednicko-valtického areálu.

 

Ve středu 12. června ve Vile Machů ocení radnice bezpříspěvkové dárce krve, kteří mají za sebou 40, 80, 120, 160, 200 a dokonce 240 odběrů krve nebo plazmy. Radnice vyzývá dárce, kteří dosáhli uvedených odběrů a doposud neobdrželi pozvánku, aby obratem kontaktovali pracovnici radnice Ilonu Mazalovou prostřednictvím uvedeného telefonu nebo emailu.

 

Máte podnikatelský nápad a nevíte, jak ho posunout dál? Tak právě pro vás je určena soutěž Chytrá myšlenka! Chytrá myšlenka je program na podporu inovací, je určen i veřejnosti – občanům kraje a všem, kteří se zajímají o rozvoj regionu. Program je otevřen pro projekty z Moravskoslezského kraje. Podmínkou je bydliště či sídlo firmy v kraji. Registrace do soutěže končí 30. 6. 2019. nejlepší projekty si rozdělí 300.000,- Kč

 

Na Hukvaldech začíná Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka. KONCERT: Návrat Karla Ditterse je na programu v pátek 7. 6. 2019 na hradě od 20 hod.

 

 
 

 
© 2008 Studio Kabelové televize Kopřivnice