14. 6. 2019

 

Ve čtvrtek 13.6.2019 v industriálních prostorách Kompresorovny areálu Landek Park byly slavnostně vyhlášeny výsledky 13. ročníku soutěže „STAVBA MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE 2018“. Hlavní cena v kategorii Celková rekonstrukce objektu – získala soutěžní stavba číslo 15. – vila Adolfa Schustaly v  parku Edvarda Beneše v Kopřivnici, známá jako Ringhofferova vila. Rekonstrukci prováděla Beskydská stavební a.s., Třinec. Porotou byl hodnocen citlivý přístup při rekonstrukci vily s vytvořením nového reprezentativního prostoru pro pořádání akcí města Kopřivnice. Cenu z rukou hejtmana MS kraje Ivo Vondráka převzal Ladislav Zahradníček z projekční firmy Atris Ostrava.

 

Před 70 lety, 11. června 1949, překonal legendární atlet Emil Zátopek poprvé světový rekord. 10.000 metrů v Ostravě zaběhl za 29:28,2 minuty. Zahájil tak období vrcholné formy a slávy, které prožíval v první polovině padesátých let. Na olympijských hrách v roce 1952 v Helsinkách Zátopek jako dosud jediný atlet v historii vyhrál běhy na 5000 a 10.000 metrů i maraton. Stal se také trojnásobným mistrem Evropy, vytvořil 18 světových a přes 50 československých rekordů. Zátopek se narodil 19. září 1922 v chudé rodině, ve svých šestnácti letech začal pracovat v Baťově obuvnické továrně ve Zlíně. Běhat začal vážněji v 18 letech a v roce 1944 již pokořil český rekord v běhu na 2000, 3000 a 5000 metrů. Na olympiádě v Londýně v roce 1948 vyhrál běh na deset kilometrů a na pět kilometrů skončil druhý. Trojnásobný vítěz ankety o nejlepšího sportovce světa (1949, 1951 a 1952) byl v roce 1999 vyhlášen českým olympionikem století, přední příčky obsadil i v různých anketách o nejlepšího sportovce století. Patří k nejslavnějším běžcům atletické historie. Zemřel v listopadu 2000.

 

Stará část kopřivnického hřbitova pomalu, ale jistě mění svůj vzhled. Stavební práce jsou již několik měsíců v plném proudu. Hotovo by mělo být v listopadu letošního roku.

 

Do plavek? Na koupališti v Libotíně letos určitě ne. Letní koupání na Novojičínsku utržilo minimálně pro letošní rok velkou ránu. Pro veřejnost zůstanou zavřené brány oblíbeného koupaliště Libotín ve Štramberku z roku 1938. Po zimě je populární výletní místo s prvorepublikových nádech v havarijním stavu.

 

Drážní veletrh v Ostravě od 12. do 14. 6. ukázal u unikátní části Slovenské strely. Slovenská strela, motorový vlak z roku 1936, patří mezi největší skvosty tuzemských drah. Tato národní kulturní památka do 2. světové války jezdila mezi Prahou a Bratislavou, nyní prochází generální rekonstrukcí.

Na některé části Slovenské strely, sedadla nebo palubní desku si mohli návštěvníci na ostravském veletrhu sáhnout, jiné, menší, byly vystaveny ve vitrínách pod sklem. Motor byl zapůjčený od tatrováckého muzea. Je to dieselový motor, s nímž se původně pro pohon motorového vlaku počítalo, ale byl příliš hlučný. Konstruktér Tatry Hans Ledwinka jej proto přepracoval na tišší, benzinový pohon, který nakonec Slovenskou strelu poháněl,“ vysvětlil Andrej Baliga. Příští rok by už mohl slavný vůz být na veletrhu celý. „Je to náš tichý sen, proto to říkáme jen tak pod čarou, ale rádi bychom tady Strelu příští rok ukázali. Je ale majetkem Tatry a ta bude rozhodovat o tom, kdy a kde bude,“ dodal vedoucí týmu renovátorů.

 

V pátek 14. června v centru Kopřivnice na pěší zóně od 9.00 hod. budete mít možnost nakoupit si ovoce, zeleninu, pečivo, maso, mléčné výrobky a mnoho dalšího. Trhy potrvají do 16.00 hod.

 

V pátek 14. června od 14.00 hod. u restaurace Můj svět v Kopřivnici se můžete těšit na jarní veselici pod širou oblohou s hudbou a tancem.

 

PŘEDNÁŠKA: Tajemné Pobeskydí, Hukvaldy.V pátek 14. června od 17.00 hod. v rodném domě Leoše Janáčka na Hukvaldech (budova IC) se uskuteční přednáška Mgr. Jaromíra Poláška na téma tajemné Pobeskydí. Během přednášky se dozvíte různé lidové povídky, pověsti, legendy, bajky a humorky z Frýdku – Místku. Jak tyto příběhy vznikly. Jak se takové příběhy v dnešní době sbírají a zaznamenávají.

 

Na hradě Hukvaldy v rámci Mezinárodního hudebního festivalu Leoše Janáčka se v pátek 14. června uskuteční koncert Hudební nokturno od 20.00 hod. Účinkují Andrea Široká a Petr Vít. Během večera zazní skladby José Marina, Gaspara Sanze, Fernarda Sora a mnoho dalších.

 

Šestý ročník Příborského SokolŠlapu. V sobotu 15. června od 8.30 hod. v areálu sokolovny Příbor proběhne rekreační cykloturistická akce známá jako příborský Sokolšlap. Startovné 60 Kč. Start od 8.30 hod. do 11.00 hod. Připravené jsou trasy od 5 km do 100 km. Od 14.00 hod. živá hudba k tanci a poslechu.

 

Kouzelná školka – Michal na hraní v Kopřivnici. Michal umí běhat, umí stát, umí mluvit i tancovat. Kouzelný Michal je první hračkou na světě, která si může vybrat, kdo si s ní bude hrát! Nebudeš to právě ty? Michal naučí děti pořádku ve svých hračkách. Bez dětí to ale nejde, a tak jsou od začátku až do konce aktivně zapojeny do magické hry s rekvizitami vyrobenými nejen ze samolepicí pásky. Aby si Michal mohl s dětmi hrát, ještě než vyrazí na hřiště, musí se převléknout do tepláků a trička, ani to u Michala ale není jen tak! Když to všechno s pomocí dětí zvládne, začne hraní, vrtění a řádění! Tak neváhejte a přijďte v sobotu 15. června od 10.00 hod. do Kulturního domu Kopřivnice.

 

Po stopách jantarové stezky.V sobotu 15. června od 11.00 hod. na hradě Hukvaldy budete mít možnost nahlédnout do každodenního života a obchodu v období pravěku. Archeologický klub studentů Slezské univerzity si připravil pravěkou kuchyni s ukázkami přípravy a ochutnávky jídel, tkaniny a jejich zpracování, výrobu pravěkých idolů a božstev, výrobu keramických nádob a jejich zdobení, hry a ukázky archeologických vykopávek.

 

Den sportovních spolků ve Štramberku – oslavy výročí.V sobotu 15. června od 13.00 hod. na hřišti na Bařinách je pro děti připraveno klání štramberských spolků v netradičních disciplínách. Od 17.00 hod. zahraje skupina Cizinci a od 20.00 hod. vystoupí skupina K.I.S.S.

 

Kremlfest 2019, Závišice. Zahradní festival nabitý energií začínajícího léta a punkovou verzí čaje o páté v Závišicích je opět tady! A to v sobotu 15. června od 14.00 hod. na zahradě U Kremlů. Během dne vystoupí Ogaba, Lukáš Vincler, Do pohody, Hobití noha, Zahradkáři, Tři vykřičníky, Světlo a Slepí křováci.

 

KONCERT: Folklórní odpoledne a večer – Královničky na Hukvaldech. V sobotu 15. června od 17.00 hod. v oboře Hukvaldy – amfiteátr vystoupí soubor Soubor Podskalák Troubsko, Martin Křivánek, Tereza Novotná, Cimbálová muzika Hájek z Ostopovic a Barbora Opršálová. Mezinárodní hudební festival si tímto programem připomene silnou Janáčkovu inspiraci lidovými melodiemi, rytmy, tanci a intonací lidské řeči.

 

V sobotu 15. června od 17.00 hod. v oboře Hukvaldy – amfiteátr vystoupí folkové sdružení Beránci a vlci. Atacca suita Beránci a vlci Mariana Friedla, respektovaného multiinstrumentalisty žijícího v lašských Kozlovicích, vycházející z lidové hudby východní Moravy.

 

Přijďte v neděli 16. června od 9.30 hod. do kina Kopřivnice na pohádku. Místo představení „Tatínek není k zahození“ se hraje pohádka Český Honza.

 

Liška Bystrouška očima dětí i dospělých. Kreslení u sochy lišky pro všechny generace. Ve spolupráci s pedagogy výtvarného oboru ZŠ Leoše Janáčka v Hukvaldech-Sklenově se uskuteční v neděli 16. června od 14.00 hod. Vstup zdarma. Akce v rámci festivalového projektu: Mladý Janáček. Mimořádný festivalový projekt, kdy v průběhu jednoho dne poznáte a zažijete Leoše Janáčka v nejrůznějších podobách, a to především díky mladým interpretům. V Hukvaldech je pak na tuto festivalovou neděli připraveno velké množství aktivit především pro rodiny s dětmi!

 

Po zarostlém chodníčku. Komentovaná procházka naučnou stezkou po legendárním Janáčkově chodníčku až k bráně hradu Hukvaldy s ředitelem MHF Leoše Janáčka Jaromírem Javůrkem a to v neděli 16. června od 14.00 hod. Sraz u hlavní brány obory Hukvaldy. Vstup zdarma.

 

Slavnostní koncert žesťového kvintetu hudby hradní stráže Praha a Policie ČR se uskuteční v Příboře v neděli 16. června od 17.00 hod. v kostele sv. Valentina. Žesťový kvintet HHS a PČR vznikl počátkem roku 2003 a je složen z předních hráčů Hudby Hradní stráže a Policie České republiky. Prvním impulsem k založení souboru byla potřeba interpretace slavnostních fanfár a intrád na různých ceremoniích, která se později rozšířila o závažnější díla známých českých i světových autorů prezentovaná na celovečerních samostatných koncertech. Repertoár souboru je charakteristický pestrostí a širokým stylovým záběrem od skladeb období baroka, klasicismu, romantismu až po ragtimové kompozice a transkripce popových písní. Proto se na repertoáru objevují díla J. S. Bacha, G. F. Händela, J. Pezelia, H. Purcella, W. A. Mozarta, ale i skladby S. Joplina, S. Wondera, Beatles a dalších.

 

„Muzikál – moje láska“ koncert Leony Machálkové s kapelou v Kopřivnici. Leona Machálková se skvělou kapelou přichází s atraktivním koncertním programem „MUZIKÁL – MOJE LÁSKA“, ve kterém si můžete vychutnat ty nejkrásnější písně ze světových i českých muzikálů, ve kterých ztvárnila hlavní ženské role a ke kterým má silný citový vztah. Ke spolupráci přizvala jako hosta Radima Schwaba, se kterým hrála v muzikálu Monte Cristo a který momentálně září v hlavní roli Fantoma opery. Leona Machálková se svou kapelou vystoupí v neděli 16. června od 19.00 hod. v Kulturním domě Kopřivnice.

 

 
 

 
© 2008 Studio Kabelové televize Kopřivnice